Tuesday, October 15, 2013

I min värld just nu

 
Det är väldigt blandat väder just nu. Ömsom höstrusk med regn då man helst bara vill krypa upp i soffan och mysa med tända ljus och en stor kopp te och ömsom med soliga fina dagar. Lördag var en grå dag med regntunga skyar. Jag passade på att bege mig till gymet som har en jättefin bastu och pool avdelning. Låg länge och mös i bubbelpoolen. Körde lite spadag lyxade till med hårinpackning i bastun som gjorde underverk. Märktes att mitt hår behövde detta. 

Söndag kikade solen fram igen och det blev en jättefin höst dag. Perfekt dag för utflykt som vi båda njöt av. Passade perfekt då C kommit hem och vi kunde göra detta tillsammans.
Kommande veckan fortsätter att bjuda på gott och blandat vad gäller både väderlek och temperaturer. Inte illa dock med 20 grader så här i mitten på oktober månad. Sådant gillar jag skarpt!

 Jag gillar att pyssla i köket och prova på nya grejer. Perfekt sysselsättning då höstrusket drar där ute. I helgen gjorde en batch med lite olika muffins. Choklad och bananmuffins samt ananas och kokosmuffins. Ibland har jag så himla svårt att bestämma mig vad jag är mest sugen på och då är det perfekt med muffins som man kan fixa lite olika fyllningar till.

 Kokade även en plommonkompott som blev fantastiskt god med portvin, kanel och vanilj.



 I fredags bjöd jag hem svenska C på en enkel höstmiddag. En mysig tjejkväll med lite vin, en soppa och så bakade jag detta bröd som blev väldigt gott och lyckat. Just varmt hembakat bröd är en sådan där favorit och riktig comfort food för mig. Tycker inte att det finns någon bra översättning på svenska då det gäller just uttrycket "Comfort Food". 

Har dock insett att det är superviktigt att färsk jäst inte får torka för att få lyckat bröd. Ibland har jag haft en bit över som fått ligga i kylen och att baka med jäst som har torkat till sig är dömt att misslyckas. Man lär så länge man lever.


C kom hem i lördags och hade med sig cinnamon raisin bagels från USA. Mmmm, många USA minnen väcktes då jag mumsade dessa bagels söndag frukost. Kanske inte världens nyttigaste frulle men gud så gott ibland.

 C som jag hade på middag i fredags kom med denna jättedunk med olivolja. Hon har en kompis i Spanien som köpt in olivolja till både henne och mig. Så nu har jag denna gigant dunk med 5 liter olivolja. Fatta hur länge den kommer att räcka liksom! Jag tror att det lätt kommer att ta 5 år för mig att göra slut på denna. 


Idag regnar det igen. Men jag är glad att det är uppehåll just nu då jag snart ska sticka iväg på cykeln för min tyska lektion nere på stan. Det har varit höstlov här i Schweiz senaste två veckorna och då har det även varit höstlov för mig från tyskan jag pluggar här i Basel. Ser fram emot dagens lektion. 

Sedan måste jag erkänna att det kändes rätt tungt att återigen sätta sig ner och börja gå igenom jobbannonser och åter igen fila på ansökningar. Tillbaka på ruta ett liksom ( en djup och lång suck) men det är ju bara att köra på och tids nog får man väl napp. Sörja lite men sedan ta nya tag och krafter.

Ha en fin oktober tisdag.

8 comments:

eastcoastmom said...

Det där brödet ser grymt gott ut!
Olivolja använder vi massor, kanske har vi blivit lite spanska där...

Saltistjejen said...

Att baka är himla kul, men jag tappade lusten en hel del då vi flyttade hit eftersom det är så svårt att få färsk jäst. Och att baka med torrjäst är fortfarande inte ngn favorit för mig. Dessutom är det inte alls kul att baka med gasugn tycker jag. Haha!
Ditt bröd såg fantastiskt gott ut!
Många kramar!

Annika said...

Vilket trevligt inlägg.
Gott också. OJ vilket gott bröd!! Det skulle jag gärna äta. MUMS!!
Bakar aldrig här, men det gjorde jag inte hemma heller. Får äta hembakt bröd hos andra istället :-)
Det var en ordentlig dunk olivolja. Kan den inte bli för gammal? Eller, det kanske den inte kan?
Vädret hos er är ungefär som vädret hos oss. Men nu ska vi få runt 20 ngra dagar.
Kramar!!

Desiree said...

Eastcoastmom, jag blev supernöjd med receptet. Blev så där gott och saftigt som bröd ska vara. Hi hi ja kanske har ni annamat mer av det spanska än vad ni tror. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av så här mycket olja. Vet dock att den kommer att räcka LÄNGE. Jag får dela med mig till vänner och bekanta.
Kram!

Annika, hi hi bästa sättet att njuta av gott bröd är ju kanske faktiskt att bli bjuden på det. Ingen aning vad gäller oljan. Jag får nog som sagt dela med mig för det kommer ta låååång tid att göra slut på denna. Använder olivolja ofta till matlagningen men det lär ändå ta ett bra tag innan denna är slut. Skönt att ni får lite svalare för visst har det varit rätt varmt och fuktigt hos er på sistone. Du får chansen att njuta av dina höstkläder.
Kram!

Saltis, då förstår jag dig absolut. Jag håller helt med dig. Det är inte lika kul att baka med torrjäst och gasugn är ju rätt trixigt det också. Färsk jäst och en elektisk ugn är ju så mycket lättare på alla sätt.Någon vidare brödkultur finns inte i USA direkt.
Kram

Suzesan said...

Du får börja göra Focaccia för den vill ha olivolja.
Du som är så duktig på att baka.
Men oj vad goda muffinsen ser ut.
Plommonkompotten ser himmelsk ut. Blir ha ha nästan avis på ditt spa:ande:) Jag gör hårinpackning en gång i veckan. Skönt för håret. Åh hoppas du ska hitta jobb snart.

Jag tycker det är så tråkigt att skriva ansökningshandlingar. Urk!

Kram
/Susanne

Anne said...

Du är alltid så inspirerande med ditt bak, mat och fix. Färskt hembakat bröd är ju bättre än godis alltså, så gott.
hihi, behåll den där jättedunken för dig själv och dela inte med dig :) Jag tror den kommer gå fortare än du tror. Om inte så håller den nog länge länge. Men visst, även för storkonsumenter så är ju 5 liter en del. Den är säkert grymt god.
Som sagt, kämpa på med jobbsökandet. Förstår fullständigt det känns jobbigt vara litet tillbaka på ruta ett igen men som du säger, det är bara att bryta ihop lite och sen kavla upp ärmarna och köra igen. jag hejar på dig.Kram!

Anne-Marie said...

Du är så duktig tycker jag som bakar och pysslar. Skulle gärna komma och smaka på dina godsaker. :)
Lukta på olivoljan då och då eftersom den kan härskna och härsken olja är inte bra. Jag brukar alltid förvara min olja mörkt eftersom den tydligen skall hålla längre. Det var ingen dålig dunk!
Fick en riktigt glädejenyhet i morse - mammas lägenhet har sålts. Känns väldigt skönt! Kram!!

Desiree said...

Suzesan, bra idé det där med att baka foccacia. Det ska jag göra :-)
Vad duktig du är som kör hårinpackning en gång i veckan. Jag tror inte jag hade gjort det på eveigheter och nog kändes det att mitt hår behövde sådant.
Kram!

Anne-Marie, jag tycker det är både kul och rogivande att pyssla i köket och prova på nya recept.
Det var ett bra knep att lukta på oljan allt eftersom för att hålla koll på att den fortfarande är ok.
Jaaaa vad kul Anne-Marie!!!! Så glad för din skull. Underbara nyheter!
Kram!

Anne, hi hi ja du har så rätt. Nybakat varmt bröd är som godis. Farligt gott nästan :-)
Tack för dina uppmuntrande ord. Det både hjälper och värmer. Ska sitta här idag och knåpa ihop flera jobbansökningar och skicka iväg. Det som är toppen är att det iallafall finns gott om jobb att söka. När C sökte i Stockholm fanns inte ens mycket att söka.
Kramar!