Tuesday, July 26, 2016

Söndagstur i Alsace


 

I söndags tog vi en tur in i Frankrike och Alsace med sina charmiga små byar omgärdade av vinfält så långt ögat sträcker sig. Det var mysigt att bara promenera runt här även om det mesta var stängt för att det var söndag. Jag älskar dessa fina byar med gammla anor med sina kullerstensgator och vackra blomsterlådor som pryder husväggar, gator och fontäner.


Alsace är som sagt känt för sina vinodlingar. Vinfälten sträcker sig kring byarna och upp längst med kullarna. Det finns gott om olika vinhus och producenter att besöka.
Så vackert med dessa korsvirkeshus som är typiska för Alsace. Nu under sommaren finns det också så mycket vackra väldoftande rosor som blommar. Många av dessa byar har också fått benämningen "Ville de Flour" pga av alla fina blomster arrangemang som pryder hus och gator.Något som också är alldels ljuvligt att besöka i Frankrike är de franska bagerierna. Bageri-konditori där de bakar eget bröd och gör egna bakelser som ser helt förföriskt goda ut.
Det är svårt att få nog av dessa fina gränder och gator. Här stosar man gärna runt och kameran får gå varm.


Allt är så otroligt pittoreskt. Här matchar även blommorna färgen på fönsterluckorna.


Just här i denna by hittade vi i utkanten en vinträdgård där de hade planterat olika druvsorter och även satt upp skyltar som kort beskrev druvan och dess egenskaper. Kul och interessant läsning och kuriosa.


Så här ser det ut med grönskande vinfält som sträcker sig långt upp på sluttningarna. Vissa fält ligger riktigt brant till. Det är imponerande att de kan ta sig runt här med sina små traktorer.


 Än så länge är druvorna långt från mogna och ser så här gröna ut.
När man kommer in i Frankrike märker man snabbt att det är katolskt. Det finns gott om små tempel som detta, kors och Madonna figurer.


Längst med denna mur växte det Kaprifol. Älskar Kaprifol som doftar så otoligt gott. Minns hur det växte vilt i Alabama.


Vi åkte faktiskt hit för att vi drack ett riktigt gott vin i lördags kväll. En pino gris från just denna by. Vi tänkte att vi skulle leta upp producenten så att vi kanske kunde handla direkt från gården. Vi hittade producenten men det var tyvärr inte öppet så vi får återkomma en annan gång.


Vissa hus är så otroligt söta så man gärna skulle vilja flytta in direkt. Detta blev som sagt en trevlig söndagsutflykt.


2 comments:

Anne said...

Vad vackert och pittoreskt det är, känns lite söndagssömning genom bilderna också, lugnt och rofyllt det verkar. Mysiga byar likt den här, det gillar jag också. Alsace viner är en favorit hos mig, dricker det sällan då jag inte tycker det är så lätt här hitta bra, prisvärda men gillar de vinerna och speciellt svärfar verkar ha en förkärlek för Alsaceviner för tycker ofta man får det hos honom.
Men så gulliga hus, blommorna, stilen. Så mysigt! Jag har lite svårt fatta hur de lyckas manövrera med sina små traktorer uppe i de branterna, men visst det går ju. Rätt fascinerande, har sett det här också hur de far runt som leksaksbilar med de där små traktorerna ute bland vinfälten och sluttningarna.
Nu har jag inte varit ut på på nån vinprovningstur i sommar, men vet sedan tidigare att det är långt kvar till skörd så de ser sådär fint gröna ut som på din bild.
Kram!

Desiree said...

Anne, du sätter pricken på i:et när du säger söndagssömnig stämning. Det är lungt och tyst och stilla. Alsace har flera olika druvor som de är kända för allt från blommiga Gewurtaminer till strama Rieslingar. Jag gillar verkligen hur de piffar med sina blomsterlådor och arrangemang i dessa små franska byar. Jag skulle väldigt gärna vilja åka just till dina trakter i Oregon och vidare norrut mot Washington state för att besöka lite vingårdar där. Det skulle vara jättekul och spännande.
Kram!