Monday, July 4, 2016

Sommar och Sommarmat

Hello July! Redan juli månad. Sommaren är här i Basel. Vi hade fint väder nästan hela förra veckan och även denna vecka bjuder på sol och värme. Värme i ganska lagom mängd. Förhoppningsvis blir denna sommaren inte fullt lika het som förra. Just nu är det alldeles lagom perfekt varmt och skönt. 

Så länge vädret är skönt så passar vi gärna på att äta middag ute på altanen. Altanen blir det där extra sommarrummet som man gärna flyttar ut i. Vi har eftermiddags och kvällssol där. Ibland kan det vara för varmt att sitta där ute tidig kväll då solen ligger på för mycket. Men kring åtta tiden på kvällen har man inga problem att äta middag där ute. Den bästa tiden börjar framåt niotiden på kvällen då solen börjar sänka sig på himmlen och kvällen är fortfarande ljummen. Sitta där ute och njuta av kvällsljuset och så småningom tända fotogenlampan är mysigt. Sommarkvällarna i Basel mörknar det vid tiotiden men temperaturen brukar hålla sig skön så man inte fryser.


Sallader av olika slag tycker jag är perfekt sommarmat. Jag känner mig inte så sugen på varm mat alla gånger då det är varmt ute. Inte sugen på att så och laga allt för mycket vid spisen eller i ugnen. Men denna kycklingsallad som jag gjorde blev väldigt god med spenat, vattenmelon, avokado, tomater och kindeybönor. Matig och alldeles lagom.

Just nu är bäst tiden för meloner av olika slag. Både vattenmelon och Gaiamelonen är helt ljuvliga just nu. Så söta och så saftiga. Varje bett är läskande, svalkande och så gott.

Appropå sallad så har Tyskarna en alldeles egen speciell variant nämligen korvsallad. En sallad gjord på strimald korv (en korv som påminner om Falukorv) tillsammans med lite inlagd gurka, lök och strimlad ost med dressing. Just en sådan här korvsallad tog C då vi var i Heidelberg.

Idag är det ju faktiskt självaste 4th of July och Independence Day. Happy Fourth till alla er i USA som firar idag. Vi har ju själva många härliga minnen av just detta firande från tiden i Alabama.


Firande med grannarna på någons garageuppfart var typiskt. Man tar med sin egna fällbara stol. Det finns gott om kyld dryck av olika slag man grillar hamburgare och kör lite knytis. Sitter och umgås så här tillsammans på garageuppfarten fram tills det mörknar på kvällen och sedan avslutas firandet med ett färgsprakande fyrverkeri.Happy 4th, y'all!

No comments: