Tuesday, February 16, 2016

Vackra stiliga Mont Blanc

Man kan säga att vi hade både tur och otur med vädret. Redan på vägen ner mot Geneve där vi skulle hämta upp våra kompisar så började det snöa. Det blev bara mer och mer intensivt snöande som resulterade i snöstorm. Våra kompisars flyg blev rejält förenat men det gjorde inte så mycket för vi blev också försenade pga av rejäla köer som bildats. Det massiva snöandet resulterade i härligt puder att köra i men också snöbyar som gjorde att sikten försämrades till och från tillfälligt. Men i det hela taget underbart lyxigt med rejält med nysnö.

Mont Blanc tycker jag är en stilig och vacker topp på ca 4800 meter. Högsta toppen i Europa. Högsta toppen man kommer upp på för att åka skidor i Courmayeur systemet ligger på ca 2750 meter. Courmayeur ligger i Italien inte långt från Schweiska gränsen. Går inte få bättre kombo än underbar skidåkning och massor med god italiensk mat att välja bland. Våra liftkort gällde även i närliggande anläggningsystemet som heter La Thuile som också ligger i Italien men gränsar mot Frankrike. Vi åkte faktiskt i Courmayeur under lördagen och måndag förmiddag och körde i La Thuile under söndagen som också var ett stort system med många nedfarter.

Liksom inte fel att vakna upp till denna vy när man kikar ut från sitt hotelfönster. Det hade snöat intensivt hela fredagen både under dagen och natten och det fortsatte att snöa av och till med olika intensitet under hela lördagen och söndagen också. Någon brist på snö hade vi alltså inte.


Byn. Liten men charmig. Vi bodde på ett relativt enkelt hotell som var tvåstjärnigt men bra på alla sätt. Rent, snyggt, bra frukost. Man är ju inte där för att häcka på rummet direkt så man behöver inte ha mer än ett rum som är schysst med skön säng och eget badrum.


Jättekul att få köra skidsemester med riktigt goda vänner. Första gången vi körde skidweekend ihop och det funkade utmärkt. Både A och hans C är duktiga skidåkare. De hade lämnat sina tre barn hemma i Stockholm med mor och farföräldrar som turades om att ta hand om dem. Denna skidweekend gav helt klart mersmak för oss alla. Vi bestämde att det här får vi helt enkelt ta och göra om fler ganger.

Dessa vyeer går ju inte av för hackor. Det är maffigt att åka ner samtidigt som man har denna natur att fästa blicken på. Fina välpreparerade backar . Mest blått och rött. 

Jag måste erkänna att jag hade varit lite små nervis över min form när det kom till skidåkningen eftersom detta var min premiär för året. Jag är inte heller någon van åkare av puder och gillar inte när sikten är sådär. Men mellan snöbyarna kikade solen fram och det blev jättefint. Måndagen då vi förvisso skulle lämna men ändå hann med en halv skiddag bjöd på bästa tänkbara väder. Jag kände att jag hittade den rätta formen betydligt snabbare detta år än tidigare. Kände att det var kul och kände mig trygg i min åkning och kände mig bekväm även i alla röda backar.


Pretty awesome views.


Det kan ju liksom inte bli bättre när man får njuta av så här fin natur tillsammans med goda vänner. Att få vara ute hela dagen lång och få massor av frisk luft och motion och få njuta av allt detta.

Runt om bland backarna finns små restauranger och cafeér där man äter lunch eller tar sig en kopp kaffe.


Nu är jag taggad och sugen på mer skidåkning som sker redan nu på fredag. Då ska vi ner igen och möta upp med E som redan har etablerat traditionen att åka ner köra en skidweekend med oss. Vi kommer att åka i Champery som ligger i Schweiz men gränsar mot Frankrike. E flyger till Geneve och tar sedan tåget till Monteaux där vi plockar upp henne och därifrån är det sedan bara 40 minuter till Champery. Håller tummarna för tillräckligt med snö och fint väder. 

7 comments:

Annika said...

Så, SÅ vackert!
Som målningar.
Underbart fint.
Åh det måste vara helt underbart att åka skidor där. Eller att bara vara där.
Du bor verkligen på en underbar plats i Europa.
Kramar!

Anne said...

Wow, wow. Vilken skönhet, så otroligt vackert. Sagolikt vackert även på bild, så hur är det inte att se det "live". Mäktigt och pampigt. Vad kul höra premiäråken gick bra och att du känner du snabbt hittade formen och den där trygga och positiva känslan. På dina bilder ser det inte alls ut att vara mycket folk. Är det ofta gott om plats eller får man den här tiden på året och under helgerna räkna med långa köer, mycket folk? Är det lätt hitta i systemen och nedfarterna?
Kram!

Desiree said...

Annika, ja det är faktiskt väldigt vackert och helt oslagbart att få vara ute hela dagen och få njuta av dessa vyeer. Det är svårt att få nog.
Alperna erbjuder skönhet nästintill året runt.
Kram!

Anne, jag var som sagt lite nervis för premiäråket men känns bra att ha kommit igång och känna trygghet i att jag kan lita på min förmåga och att det funkar. Det var faktiskt inte jättemycket folk. Dessa system är också stora så de sväljer mycket människor. Sista dagen var absolut bäst för då hade vi strålande vackert väder. Det var måndag och helgdag för oss men inte helgdag i Italien så det var väldigt lite folk i backarna. Kunde inte blivit mer perfekt skidåkning :-)
Det blir nästan aldrig långa liftköer för att det finns så många backar och liftar att välja mellan. Ofta står man inte i kö mer än högst 2-3 minuter. Det är väldigt enkelt att hitta rätt bland nedfarterna. Det är tydligt skyltat både innan man tar liften och när man kommer upp och dels brukar man alltid få en liten pistkarta i fickformat som man kan ha med sig i fickan då man köper sitt liftkort.
Kram!

Anne-Marie said...

Vilka fantastiska vyer och bilder!
Mäktigt med bergen och all snö. Vilken tur att ni fick en del sol också.
Kul att du kände dig så bekväm i backarna.
Kramar!

Matilda said...

Härligt! LIgger hemma i influensa och hoppas på att bli frisk till på fredag då vi bilar ner till CH och vår skidvecka. För vår del blir det Portes du Soleil.

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Chamonix är otroligt fint! Om vi någon gång ska åka skidor utomlands blir det helt klart dit. Hoppas att ni får en riktigt fin skidhelg! KRAM!

Ika said...

Det ser HELT fantastiskt ut. Får nästan lite ont i magen för jag längtar så otroligt mycket efter snö och skidåkning!! Och allt annat som hör till - fika i backen, afterski, promenader i byn... Låter som att ni haft en fantastisk resa. Obehagligt med snöstorm dock, jag är glad att det det inte resulterade i något större problem:)