Tuesday, June 9, 2015

Nationaldagsfirande

Nationaldagsfirandet i Basel anordnades av Svenska klubben tillsammans med SWEA.  Vi hade turen att få riktigt fint väder även om det var rejält varmt. Just väder gör så mycket för sådana här tillställningar. Ca 55 personer kom i blandade åldrar. Kl 16 började firandet för gästerna. För oss som var med och fixade och plannerade så möttes vi upp kl 14 för att hinna rigga och duka upp allt.

Ballonger med helium i väntan på att släppas fria.

Svenska klubben hade fått tag på den här coola lokalen. Ett av de riktigt gammla vackra husen centralt belägen i stan. Troligen en förmögen familj som bott här en gång i tiden. Gammla läkemedelspengar. Idag äger Universitetet i Basel den här byggnaden. 

Kören står högst upp i trappan och övar på sina sånger, bland annat Idas fina sommarvisa. 

Maten togs från cateringfira via en svenska som driver en resturang här i Basel. Sedan hade vi också själva bakat en hel del. Jag hade bakat hallonrutor med vit choklad och någon annan hade gjort en rejäl sats med kanelbullar. IKEA hade sponsrat med både smågodis till barnens fiskdamm och två stora korgar med fina priser till den som vann årets tipsrunda som handlade om Svenska kvinnor.

Det var otroligt häftigt att bara fritt få gå runt i det här vackra huset. Jag passade på att ta en liten husesyn. Tyvärr bara mobilkameran med mig så de korten får duga.Varje rum var så vackert med fina tapeter, gammla kakelugnar, kristallkronor och fina tavlor. Rejält stort hus med många rum. Tippar på att det fanns minst 10 stora rum.

Fina buketter i gult och blått självklart.


Med tanke på hur centralt det här huset låg var det också fantastiskt att det dessutom fanns en stor och jättefin trädgård att hålla till i med lite fontäner. Stora delar av trädgården låg i skugga vilket vi var tacksamma över denna varma dag.

Jag var inte med på själva kalaset och firandet utan hjälpte bara till att fixa iordning innan själva firandet började. Vi hade nämligen redan bjudit in lite vänner på grillmiddag. Jag kan tycka att det är lite klurigt med sådana här tillställningar. Har man aldrig sett hur det går till eller varit med innan kan det vara svårt att veta om det är värt att vara med. Det hänger både mycket på vädret och om det kommer några stycken som man känner lite sedan tidigare. Det finns ganska mycket svenskar i Basel ca 200-400 stycken har jag hört siffor om. Så det räcker till både en Svensk klubb och SWEA. Naturligtvis är det också många som inte är med i någon av dessa. Vissa tillställningar jag har gått på har varit lyckade och roliga medan andra varit ganska tråkiga. Det känndes bra att kolla in läget så här lite. Kan tänka mig att gå dit nästa år och fira känner jag.

7 comments:

Annika said...

Det ser verkligen festligt och FINT ut! Och platsen gillar jag verkligen!
Jättefint!
Men, det kanske var så att ni firade trevligast hemma? Ofta är det ju så.
Det ser iallafall så trevligt ut. Jag hoppas att de som firade där hade jättetrevligt. Du får testa nästa år.
Ordnar de midsommarfirande också?
Kramar!

Desiree said...

Annika, jag kände att det blev trevligast hemma ändå. Men känner mig sugen att testa nästa år. Festligheterna pågick mellan 16 och 20 så ingen sen kväll. Svenska klubben anordnar midsommarfirande också. Något jag hade kunnat tänka mig att gå på men i år är vi bortresta så vi får skippa midsommar helt. Gör inte så mycket.
Kram!

Anne said...

Vilken fantastisk lokal, det måste jag verkligen säga. Tjusigt och flott. Värdigt ett nationaldagsfirande. Jag håller annars med dig, den här sortens firande är lite hit or miss. Jag är nog också för mer intima, personligare, hemmafirande. Men det enda behöver ju inte utesluta det andra, som du säger, man kan ju kolla in läget lite och veta vad det är att förvänta om man vill delta ett annat år.
Pågår festligheterna just sådär på eftermiddagen kan man ju definitivt göra både och, sen ha ett eget firande hemma på kvällen med kompisar.
Såg du skrev i en kommentar ni åker bort över midsommar? Nyfiken i en strut, vart ska ni åka?
Kram!

Anne-Marie said...

Vilken tillställning! Ser väldigt fint och välordnat ut.
En fest med stil. :)
Verkligen vackra, gamla lokaler. Kakelugnar är så fina.
Oj så många svenskar som finns i Basel. Jag känner mig som en "skandinavisk eremit" ;) här i nordligaste Kalifornien.
Kram!

Desiree said...

Anne, ja precis som du säger så blir sådan här tillställningar ofta hit eller miss. Det skulle kosta oss ca 600 kr att gå så då kände jag att jag gärna ville kolla in lite innan vi slog på att gå. Sedan hade vi bjudit hem vänner så jag kände att så viktig var inte nationaldagen så att jag promt ville gå.
Lovar att berätta på bloggen om vart vi ska. Det får bli överraskning lite till ;-)
Kram!

Anne-Marie, ja det var vackert och välordnat. Visst är sådana här gammla kakelugnar sååå fina. I Alabama så fanns det inte många svenskar. Vi lyckades hitta några som vi sprang in i och några som hittade min blogg men en liten skara på 6-7 stycken som max. Inte lika lätt att fira svenska högtider där men samtidigt blev vi ett litet men ganska tajt gäng som var supertrevligt det också.
Kram!

Saltistjejen said...

Så himla fint! Måste vara roligt att varit med och ordnat detta. Fast jag förstår att du kanske inte deltog just denna gång. Ibland är det som du säger så att man vill "kolla lite" först för att se vad för typ av tillställning det är.
Roligt ändå med så många svenskar i Basel och att ni firar på så många vis.
Kram!

Desiree said...

Saltis, ja det var kul och det kändes som detta är något som blev lyckat som jag skulle kunna tänka mig att vara med på ett annat år.
Kram!