Sunday, June 28, 2015

Toulouse La Ville Rose och Albi

Nu är vi tillbaka efter någon dryg veckas semster i södra Frankrike. Vi har fått en god mix av det mesta och det har varit en underbar semester. Känns som vi varit borta betydligt längre än de 6 dagar som vi befann oss här. 

Toulouse kan man enkelt flyga till från Basel med Easy Jet. Resan tar ca 1.15 h. Toulouse ligger i södra Frankrike i det område som kallas mellan Pyrineerna. Den kallas för La ville Rose (den rosa staden) pga alla vackra tegelhus som finns här. Toulouse ligger bara ca 100 km från gränsen till Spanien och känns väldigt sydlänskt. Floden Garonne flyter genom staden. 


 Även om detta är Frankrikes fjärde största stad så känns det inte som någon stor stad eller pulserande metropol. Vi bodde på ett hotel i närheten av gammla stan som ligger ganska mitten i mitten av Toulouse. En charmig och fin stadsdel med sina karakteristiska tegelhus. Gott om trivsamma butiker och resturanger. Gillar man shopping så är Toulose en utmärkt shoppingstad.

Det går inte att låta bli att förälska sig en smula i de smala gatorna, trånga gränderna och tegelhusen med sina fönsterluckor. Toulouse är en gammal stad med ursprung från tidiga medeltiden.

Dagen därpå efter att vi intagit vår "Petit dejuneer" franska frukost så hämtade vi ut hyrbilen på flygplatsen och begav oss norrut mot Albi som ligger ca 75 km nordöst om Toulouse. Här ligger ett mycket speciellt museum - Musée Toulouse-Lautrec.


Henri Toulouse-Latrec var en känd konstnär (1864-1901) som kom från Albi. Han blev känd både för sina målningar och affischer som han skapade från Paris glamour och nöjes värld.

Museet är inte vilket museum som helst utan lokalen är mäkta imponerande och gigantisk. En gång i tiden residenset för Albis ärkebiskopar och byggnaden uppfördes redan 1265. 


När man har fått nog av att beundra konst och målningar så kan man bege sig ut i den fantastiskt vackra parkliknande trädgården. Väl värt ett besök i sig med många vackra vyeer.


 En vacker pergola av vinrankor.


 Otroligt häftigt museeum på alla sätt. 

Vi hade tur med vädret. Det har varit soligt och varmt alla dagarna med temperaturer mellan 25 och 30 grader. Endast en förmiddag kom det lite regn i ett par timmar men det gjorde oss inte så mycket. Jag har insett att jag hunnit bli riktigt solbrun efter vår semester även om jag inte solat aktivt. 

Vår franska frukost första dagen. En klassisk baugette och en kopp Cafe Latte. En annan klassik variant är en liten kaffe, ett glas juice, en croissant och lite baugette med smör och marmelad, det som kallas för "petit dejunee" (liten frukost).
Det finns gott om cafeér och små frukostställen. Hotellet hade förvisso frukost men det ingick inte i priset så vi tyckte att det kunde vara mysigare och trevligare att bege sig ut på stan och inta frukost. Går inte låta bli att älska alla franska bagerier. När det kommer till bröd så finns det bara ett som gäller för fransmännen och det är Baugetten.


 En annan lite annorluda grej som vi stötte på då vi tog en kvällspromenad längst med gatorna i gammla stan i Toulouse var tango dans. På ett av torgen spelades det tangomusik och folk dansade. Vet ej om det var sponant eller om det var någon kurs av något slag. Det var häftigt att stå här ett tag och kolla in de duktiga dansande paren.


Under tidig eftermiddag mellan 12 och 15 håller de flesta butiker stängt (förutom de större matvaru butikerna). Lite av det sydländska och spanska kulturen. Då passar det bra att inta en lunch paus på någon trevlig uteservering. Även museet hade stängt för siestapaus. Efter lunchen kan man alltid strosa runt lite och fota. 


4 comments:

Anne-Marie said...

Europa har verkligen en helt annan historia och kultur jämfört med USA. Har aldrig besökt Toulouse men staden ser onekligen charmig ut med dessa gamla byggnader och gränder. Hade ingen aning om att Toulouse var en så stor stad.
En sådan vacker trädgård som museet har.
Om det är mellan 25-30 går det fortfarande att göra saker trots att det är varmt.
Minns croissantfrukostar i Frankrike. :) Intressant med alla olika frukostvanor som finns.
Nog har Frankrike fantastiskt mycket god mat.
Just det ja, siestan stänger butiker. Minns att även bussar gick annorlunda under siestaperioden i södra Frankrike när jag var där på språkresa.
Kramar!

Suzesan said...

Coolt. Så vackra trädgårdar. Man kan nästan föreställa sig hur de strosade runt där tidsenligt. Spontan tanke kom att ha ha Sverige måste vara världens tråkigaste land :) :)JUST NU Ha ha ha.

Baguetter och -träningsvärk- i tandköttet. Gott tycker jag och JAG älskar croissanter...och Frankrike. Jag har aldrig varit i Toulouse.

Fin bild på din man.

Kram
/Susanne

Eleonor i Nashville said...

Men wow vilket stalle. Man blir lite avis!! Jag alskar att turista i Europa. Har borta ar det inte lika roligt. Eller det ar roligt men pa ett annat satt.
kram

Desiree said...

Anne-Marie, ja det är väldigt stora skillnader mellan USA och Europa när det gäller historia och kultur. Allt är så väldigt mycket äldre i Europa. Byar, gator och hus från tidiga medeltiden finns kvar, ja finns överhuvudtaget. Toulouse överraskade mig och charmade mig. Det var en väldigt fin stad. Det finns som sagt en hel del att se runt omkring också.
Kram!

Suzanne, baugetter och croissanter är ju väldigt gott. Tack vad kul att du gillade inlägget och även bilden på maken.
Kramar!

Eleonor, jag förstår precis vad du menar. Det är roligt på ett annat sätt och väldigt annorlunda. USA har mycket att erbjuda men inte alls samma gammla historia att bjuda på.
Kram!