Monday, June 8, 2015

Värmebölja


Nog har vi fått smaka på sommarvärme eller snarare sommarhetta här i Basel under den gågna veckan. Temperaturen har legat mellan 28 och 34 grader. I fredags var det nog varmaste dagen med 34 grader. Då känns det varmt vill jag lova. 

Vår altan går inte att sitta på dagtid för det är alldeles för varmt. Det är först på kvällen vid 19 tiden som man kan börja hänga där. Lite svalare inomhus även om vi inte har AC.

Det naturliga stället för att söka lite svalka är nere vid floden Rhen självklart. Rätt fantastiskt att vattnet här faktiskt är så rent att man utan tvivel kan bada i floden. Nu ser man folk som flyter i Rhen. Det är rätt strömmt så man börjar en bit upp och flyter sedan med nedströms med sina skor och någon handduk som man har i den vattentäta flytpåsen som man kramar medan man flyter. Vattnet är fortfarande rätt kallt i floden så svalka får man. Nej jag har ännu inte badat i floden.

Det gäller att hålla sig längst med den högra kanten då man badar eftersom man delar floden med några av dessa jättepråmar som ibland passerar. Reglerna är tydliga och alla får plats och samsas snällt.

Det är underbart nere vid floden sådana här sommarkvällar så solen lyser och det är varmt. Alla letar sig ner till vattenhålet i stan och det är här allt händer.


Även om det kan vara lite trångt så funkar det fint och man hittar en liten plätt där man kan slå sig ner. Vi cyklade ner och för att träffa våra amerikanska vänner Aaron och Carol grilla lite, picknicka och chilla. Detta är sommar i Basel.

Basel min hemstad för tillfället som jag tycker väldigt mycket om. En vacker stad med floden som rinner igenom och sin kärna med många fina gammla medeltida byggnader. Rätt imponerande att de stora pråmarna tar sig under och mellan bropelarna som ni ser på bron här. Gäller att hålla en stabil kurs för kapten så att man inte kör på och knäcker den vackra gammla medeltida bron.


Även om det inte är direkt fuktig hetta här som i Alabama så känner man av hettan. Man blir omringad av den, finns ingenstanns att fly undan. Här har man inte AC som i USA. Nästan alla hus har dock rejäla persinner som dessa och dem drar man ner dagtid för att hålla det så svalt som möjligt inomhus. Vi har en fläkt i vårt sovrum också tack o lov. Eftersom vi har en etagelägenhet så märker man faktiskt stor skillnad på ovan och undervåningen. Det är betydligt svalare på nedervåningen där vi har vår sovrum. Väldigt tacksam över den planlösningen så här sommartid.

Vaknade natten mellan fredag och lördag av världens oväder. En mega urladdning skedde med blixt på blixt som avlöste varandra i ett kontinuerligt fyrverkeri tillsammans med åska. Den urladdningen behövdes.


Nu har Hortensiorna börjat blomma så här vackert. Jättefina eller hur? Stora fluffiga mjuka blombollar i rosa, lila, blått och vitt.

Det fortsätter att vara varmt och sommrigt här men tack o lov har den värsta hettan lagt sig och det är lite mer sköna och lagoma temperaturer kring 25 grader framöver. 

I går eftermiddag cyklade vi till badet för första gången i år. Låg och softade och läste. Men det blev några längder i poolen också. Det här badet är kanon som har flera fina pooler både för barn och vuxna. Den stora vuxen poolen är 50 meter i längd. Jag passade på att simma 1000 meter. Så skööönt att svalka sig i poolen. Idag är det lite svalare och mulet. Riktigt skönt faktiskt. Ska komma lite regn här under dagen. Igår hade vi igen ett makalöst skådespel på himmlen i form av blixtar och urladdningar. Men som det ser ut nu så återvänder värmen igen mot slutet av veckan. Så idag passar jag på att ha jeans på mig innan det blir för varmt igen.

7 comments:

Eleonor i Nashville said...

Ni har lika varmt som oss! 33 grader igar sa vi svalkade av oss i poolen. Det gar inte att gora annat. I lekparken ar det ju nastan livsfarligt da Alex kan branna sig pa gungor och rutchkana. Jag gillar inte san har varme men jag gillar att bada :)

Annika said...

Vi ska in i en sådan värmebölja denna vecka, 34 grader ska vi få. OCH fukt, men det är ju lika sjävklart som amen i kyrkan ;-)
AC, skulle inte kunna leva utan AC. Jag är glad att ni har fläkt hos er, och att ni inte sover på övervåningen. Jag vet hur det är, mina flädrars lgh hemma ligger högst upp under taket. Det blir så hett där om det är en varm sommar.
Iallafall ser de väldigt NAJS ut att simma i floden!!
DET skulle jag också göra om det blev så varmt. Eller söka upp poolen, som ni gör.
Idag ska det bli 30 gr hos mig, så jag ska gå ut och rensa ogräs nu innan det slår till.
Kramar!!

eastcoastmom said...

Förstår att du tycker om Basel, det ser helt fantastiskt ut!

Kattas Betraktelser said...

Åhh, vad gott med värme. vi har riktigt kallt och mina vänner från Holland och Malaysia har frusit denna vecka som gått hos mig. Det är mycket vackert i dina trakter och jag blir så sugen på att besöka dina fina och vackra trakter. Kram

Desiree said...

Eleonor, pust visst är det ganska jobbigt när det är så här varmt. Ni har dessutom betydligt fuktigare värme hos er som gör det ännu jobbigare. Å andra sidan har ni AC inomhus som svalkar lite. Utan AC hade man ju inte kunnat leva i Södern. Läskigt det där att grejerna på lekplatsen kan bli så varma så att barnen riskerar att bränna sig.
Kram!

Eastcoastmom, tack. Det är superfint här :-)
Kram!

Katta, jag förstår att ni i Svedala längtar så efter värme med tanke på hur kall och regning våren har varit. Du som bor uppe i norr får mer än nog av kyla. Man vill ju gärna få njuta av lite sommar och värme innan det blir vinter igen på dina bredgrader. Önskar så att jag hade kunnat skicka lite värme till er.
Kram!

Annika, utan AC hade man som sagt försmäktat i Södern och på östkusten där det blir både hett och fuktigt. Skönt att du snart reser till Sverige. Hoppas att det blir lite sommar lagom tills du kommer till Sverige. Lagom är ju bäst. Så glad att vi har pool området där man kan hänga och svalka sig. Jag vet ju att du också har många fina pooler att välja bland.
Kram!

Anne-Marie said...

Vad härligt att man faktiskt kan bada i Rhen. Var inte den floden mycket nedsmutsad för ett antal år sedan? Att ha vatten så nära är verkligen fint.
Här är det också rekordvärme som gäller. Ovanligt så tidigt i juni och det bådar inte gott med tanke på skogsbränder. Vi får dock inte den typen regn och mulet nu som ni får.
Kram!!

Anne said...

ilket fint ljus det är på sommarkvällsbilderna du visar från Basel. Gillar att det händer mycket längs vattnet, att man hänger och träffas där. Jösses vad hett ni haft, så här tidigt på sommaren också. Det kanske lutar åt en betydligt varmare sommar för er än vad det var i fjol (kanske omvända roller från i fjol, Sverige som får det svalare och ni i resten av Europa hetta).
Det är tufft utan AC alltså, jag har för mig att du tidigare sagt att det finns regler och lagar som inte tillåter AC på arbetsplatser? Eller blandar jag ihop nåt, miljöskäl som angetts, spara energi?
Visst blir det tufft härda ut hemma också, absolut. Men jag kan väl känna att ännu värre faktiskt vara på jobb, försöka vara fokuserad och uträtta något men ha det så hett och ingen AC. Det måste vara rätt drygt. Förekommer det diskussioner bland folk sådär allmänt om behovet av AC, att den breda massan är för och tycker det åtminstone borde finnas på arbetsplatser och liknande? Kulturen är ju lite annorlunda USA/Europa vad gäller AC, så man kanske inte tänker på det, reflekterar över på det sättet då man är van inte ha det?
Vi har också haft en period av hetta, inte så hett som 34 men det har varit runt 30-strecket och vi var faktiskt tvungna att för första gången i år sätta på AC:n hemma.
Kram!