Monday, July 13, 2015

Högt upp på en klippa i Frankrike

Cordes-sur-ciel betyder i himmlen och det är namnet på denna franska lilla by byggd högt upp på en klippa med utsikt över fälten i dalen. Det är i himmlen man tror man befinner sig nästan. I denna pyttelilla franska by hittade vi ett fantastiskt litet Bed and Breakfast. 

Både den lilla byn och B&B var lite som att kliva in i en sagobok. Total avkoppling mitt ute på franska landsbyggden. Cordes-sur-ciel ligger ca 80 km nordöst om Toulouse och är väl värd ett besök med övernattning. Ett litet ställe off the beaten path som inte kan låta bli att charma.

Vi välkommnades varmt av frun i huset som visade oss till vårt rum och såg till så att vi hade allt vi behövde då vi installerade oss. Ett riktigt litet bed and breakfst med endst 4 rum. Litet men fullt av charm och hemma hos känsla.

Receptionen var faktiskt köket! Tog mig ett ögonblick att fatta att de inte sålde dessa fina burkar utan att jag faktiskt befann mig mitt i deras kök. Ett litet skrivbord och en röd stol fick utgöra receptionen i en hörna av köket.

Frukosten åt man gemensamt i matsalen tillsammans med de andra gästern. Middag serverades endast två eller tre gånger i veckan (ej den kvällen vi var här). Frukosten var väldigt god och typisk fransk med croissanter, marmeland, baugette, kaffe och juice. Man kunde också få sig ett stekt ägg eller lite yoghurt om man önskade. 

När vi satt här kring frukostbordet önskade vi igen att vi hade kunat tala lite franska. I sådana här situationer är det svårt att kommunicera om man inte talar franska. Inte så kul att sitta kring bordet och inte kunna kommunicera med övriga gäster. Frun i huset kunde lite engelska men hon satt inte vid bordet tillsammans med oss utan såg till så att alla fick de som de önskade. När det gällde ett av paren så visade sig att kvinnan kunde lite spanska vilket jag också kan så vi fick kommunicera och sedan översätta för våra makar. Men vi sa att C får se till att lära sig lite franska  så att det blir lättare framöver då vi reser runt i frankrike. Jag hade gärna lärt mig lite franska jag med men känner att jag fortfrande måste jobba aktivt med tyskan så att blanda in ytterligare ett språk till just nu för min del känns inte optimalt.

En trappa ner under köket hade de sin vinkällare. Dörren som står på glänt leder ut till trädgården och en uteplats där man kunde slå sig ner och blicka ut över sädesfälten där en traktor höll på att sammla upp höet i prydliga rader.

Det här är sådan där liten by som är tagen ur en riddarroman. Uppslängt högt på en klippa med en riktigt gammal ringmur som omgärdar byn. I Europa jämfört med USA är allt så mycket äldre och det finns bevarat och lever än som detta ställe. Cordes byggdes redan 1222.

Murarna, kullerstenarna på gatorna och husen, allt härstammar från medeltiden vilket känns hur coolt som helst. Ringmuren byggdes för att skydda sig mot Catharerna.


Tyst, stilla, vackert och gammalt.Små butiker, byns kyrka som medelpunkt i mitten. Foie gras och anka är stort här och hör till traktens specialiteter. Själv är jag inte så förtjust i foie gras som jag tycker är lite för fett och dessutom inte gillar metoden för hur det framställs. Vackra smala gator och gränder. Färgglada fönsterluckor och blomkrukor överallt. 


Vid byns ena ytterkant fanns en liten park med denna utsikt. Vi stod här länge och bara njöt och blickade ut över det fridfulla landskapet. Att strosa runt, upptäcka och fotografera sådant jag älskar att göra.


Någonstanns att slå sig ner. En butik som säljer korgar av alla slag. Här ute i de små städerna på franska landsbyggden så kör man fortfarande med lunchstängt ca 2-3 timmar varje eftermiddag. Fransk måltidstradition är så långt du kan komma från den amerikanska snabbmatskulturen. 


Här trivdes vi. Här nöjt vi av en fin och lugn semesterdag. Vi hade lämnat Toulouse på morgonen och åkt till Albi där vi stannade till några timmar för lunch och besök på Toulouse-Lautrec museet för att sedan hamna här under seneftermiddagen och kvällen. Vi åt middag på en en trevlig resturang som vi blev tipsade av våra bed and breakfast värdar om. 

Detta var just en sådan där liten semesterpärla som vi älskar.

7 comments:

Anne-Marie said...

Verkligen en charmig stad och mysigt B&B. Festligt att receptionen låg i köket. :)
Tänk så annorlunda det är i Europa jämfört med USA med tanke på åldern på byggnader och städer.
Förstår att ni föll för denna plats.
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, jag tänker ofta på skillnaden mellan USA och Europa när det gäller ålder på gammla städer, byggnader, kyrkor. Det är väldigt häftigt att så mycket är bevarat och i bra skick efter så pass många hundra år.
Kramar!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Herregud, vad mysigt och pittoreskt det ser ut! Kramar!

Anonymous said...

Ah wow! Vad mysigt och vackert! Verkligen fint. Gillade koket/receptionen ocksa pa hotellet. Later som om ni har harliga sommardagar.

Kram!

Eleonor i Nashville said...

Wow vad coolt. Och vilken historia att det byggdes sa tidigt. Tank hur varlden har andrats sedan 1222. Att man sitter dar med Wifi tex och tanker tillbaka hur riddare var dar en gang i tiden. Och utsikten ar ju fantastisk.

Anne said...

Aaaahhhh, så coolt och vackert. Helt i min smak. Åh, vad fint det ser ut. Allting. Ja, snacka om kontraster och skillnader mellan USA-Europa... Så kände vi också förra året, då vi var på b&b i Frankrike, att attan man inte kan någon franska.
Foie gras gillar för övrigt inte jag heller, förstår faktiskt inte alls hur det kan tyckas vara så speciellt och gott. Nä, som du säger, det smakar fett och hur det kommer till gör det inte godare heller.
Kram!

Desiree said...

Charlotta, ja supermysigt och fint.
Kram!

Millan, det har lilla B&B var verkligen hur charmigt som helst. Agarna var valdigt vanliga och trevliga. Vi sov gott, at gott, promenerade runt och bara njot av utsikten. Sa himla skont.
Kram!

Eleonor, jag skulle aldrig I livet vilja bo pa medeltiden sjalv. Men som du sager har varldens andrats valdigt mycket. For en medeltida person att traffa en modern manniska skulle ju vara som att traffa en ailien ;-)
Krmar!

Anne, det kanns som nar vi nu bor sa nara Frankrike sa borde nagon av oss forsoka att lara sig lite mer sa att man kan halla en ytterst enkel conversation. Framover vill jag garna lara mig lite franska. USA har fantastiskt mycket vackert ocksa pa sitt satt men det ar en stor skillnad mellan dessa kontinenter.
Kramar och hoppas du har en fin och skon sommar.