Thursday, July 30, 2015

Nationaldagsfirandet närmar sig

Det lackar mot Schweiska nationaldagen som är 1 augusti varje år. Man firar confederationen som bildades 1291. Detta firas på flera sätt. Klassiskt firande är att sammla vänner och familj och grilla. På kvällen firas det med fyrvekerier. Basel kör sitt fyrverkerispel redan under fredag kväll. Det går inte av för hackor. De parkerar två stora pråmar mitt på Rhen och sedan skjuts det fyrverkerier i 30 minuter. Det är verkligen en megashow de bjuder på.

Vanligt är också att åka och äta brunch på någon bondgård. Uppe i bergen bland byarna kör man inte med lika mycket fyrverkerier utan har istället olika eldar man sammlas vid. Lite som majbrasor kan jag tänka mig.Man flaggar och pyntar med rött och vitt så klart.

 Något som vi gjorde första året som var hur coolt som helst var att flyta med gummibåtar längst med floden Aare från Thun till Bern. Något som tar ca 4-5 timmar. Hela floden var fylld med glada firare och olika gummibåtar. Detta är ju väldigt väderberoende. Förra året hade vi en kass sommar med mycket regn och relativt kallt. I år är det en mycket bättre sommar men tyvärr ser prognosen för lördagen ut att just nu bjuda på regn så vi får hålla det öppet om det blir en tur på gummibåt eller inte.

Schweizarna firar gärna med sina traditonella bullar. Har provat dem men fattar inte varför de är så älskade. De smakar som jästa bullar fast utan socker  eller någon annan fyllning. De är dock älskade.

Temperaturen har hållt sig på den svala sidan här med ca 20-25 grader. Väldigt skönt faktiskt. Vi får se vad helgen kan bjuda på för väder.

3 comments:

Eleonor i Nashville said...

Hoppas det inte blir nagot regn sa ni kan fira stort :) Alskar fyrverkerier!!!!
Ska bli kul att se bilder pa hur ni firar i ar!
kram

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Ser sjukt roligt ut att flyta omkring på floden! Hoppas verkligen ni får fint väder. Kramar!

Anne-Marie said...

Minns dina fina bilder av er flodfärd förra året.
Gillar sådana där stora och maffiga fyrverkerier.
De där bullarna låter ju inte särskilt spännande. Kanske det är som med "knödeln" som jag åt i Österrike. Befolkningen tycker om denna maträtt men jag fattade aldrig liksom vitsen.
Kram!