Friday, July 17, 2015

Pyrineerna och en oväntad avstickare

Jag tänke att jag forsätter lite med vår reseberättelse från vår Toulouse-semester. Efter att ha lämnat den gammla byn från 1200-talet uppe på klippan och det charmiga lilla B&B:et så styrde vi kosan söderut mot bergen. Vi lämnade den franska landsbyggden bakom oss och nådde istället Pyrineerna.

Det var otroligt vackert här. Riktigt höga bergstoppar runt om oss. Så annorlunda mot våra Schweziska alper som vi vant oss vid. Pyrineerna är betydligt mer grönskande och lummiga. En helt annan typ av vegetation.


Alltså detta landskap. De massiva bergstopparna tillsammans med floden som rinner fram genom dalen. Wow, så vackert!


Pyrineerna är så pass höga att det ännu låg snö kvar på topparna när vi var här dagarna kring midsommar. Tydligen smälter snön bort helt senare under sommaren. Vattnet i floden var riktigt iskallt med tanke på att det härstammade från smältvatten från denna snö.

Helt sponant bestämmde vi oss för att göra en oväntad avstickare till Andorra (Andorra ska inte blandas ihop med Albanien). Andorra detta pytteland inklämmt mellan Frankrike och Spanien. Detta lilla förstendömme som man knappt vet om finns förräns man befinner sig där.Ett sådant där land i Europa man glömmer bort finns och aldrig kommer till. När vi ändå var i krokarna tänkte vi att det skulle vara spännande att åka dit och kika lite.


Snirkliga men vackra vägar ledde oss upp över bergstopparna och upp för passet. Tog lite längre tid att köra än vad vi först trodde att det skulle ta pga av alla kruvor och serpentiner.

Passvägen var värd väl att ta och riktigt vacker. Denna grönska och denna makalöst vackra utsikt. Här nådde vi fram till gränsen mellan Frankrike och Andorra. Lite kontroll med stickprover av bilar som fick kollas lite mer noggrant men ingen större kontroll.


 Andorra kändes både modernt och välbärgat. Det blev förvisso ingen längre visit för oss i Andorra utan vi hann köra till huvudstaden som heter La Vela. Det märks att Andorra satsar mycket på turism. Vi passerade förbi flera stora jättefina helt nybyggda skidanläggningar. Man har bergen här som man tar tillvara på för både Alpinturism och Cykelturism.


 Vi hann med ett par timmar i huvudstan. La Vela kändes inte så stort men som sagt modernt och snyggt. Gillar man shoppning är det här alldeles rätt ställe att komma till. Man har nämligen ingen moms alls i Andorra.Det blev inte mycket shoppat för oss. Vi hade inte riktigt tid till det men det gjorde oss inte så mycket. Huvudskälet med vistiten var att få komma hit och kolla in lite av Andorra. Att kunna kryssa av ett besök i detta lilla förstendömme i passet som en kul och lite annorlunda grej.

Idag blir ännu en het dag i Basel med runt 35 grader. Det blir antigen floden eller badet senare för min del. 

9 comments:

Anna Hedberg said...

Tjoho vad kul att hitta in hit! Jag bodde med sambo i Schweiz ett par år och vi pratar om detta fantastiska land varje dag! För det mesta är det ju fantastiskt;)
Och tänk att ni också är ute och bilar runt och bor på B&B:s. Det gjorde vi med i frankrike! Vad man verkligen saknar när man bor här uppe i norr är känslan av att vara i navet och ha nära till så många länder runt om...med bil!!! :)
Jag kommer absolut följa dig för du lägger upp fina bilder och bra texter:) Vilken nostalgi!
Ha en kanontripp!
//Anna

Miss Marie said...

Vad härligt! Landskapet runt Alperna är verkligen vackert!

Desiree said...

Anna, vad kul att du hittade bloggen och gillar den. Jag älskar att bo här i Schweiz. Detta land är så otroligt vackert och det finns så mycket att göra och uppleva när man bor så här mitt i Europa. Ett av våra stora intressen är natur och resa omkring. Varmt välkommen att läsa mer och kika in fler gånger.
Hälsningar, Desiree

Marie, ja visst är det.

Anne-Marie said...

Så vackert Desiree!
Man blir litet smått mållös med dessa landskap och vyer.
Andorra är verkligen ett land man inte hör mycket om.
Ser modernt och trevligt ut.
Ha en fin helg! Kram!

Suzesan said...

Oj så fint. Skrattade åt "så stack vi en sväng till Andorra" Men det tänker man inte på att det är ett land. Trodde det hörde till Spanien. Luxemburg har /hade ingen moms heller. Hade vet jag men om det är så fortfarande vet jag inte.

FINA bilder. Ni är väl snart vana att köra i serpentiner ha ha.

Tack för bilder och berättelse. SÅ VACKERT det är på -Moder Jord - ;)

Kram
/Susanne

Desiree said...

Anne-Marie,jag blev själv väldigt tagen av det vackra landskapet i Pyrineerna. Andorra var verkligen en kul och spännande avstickare. Visste knappt om att det fanns. Den bästa geografin är att resa runt själv eller bara sitta och studera kartor.
Kram!

Susanne, ;-) hi hi jag visste som sagt knappt om att det fanns förräns jag var just här i krokarna. Det blev mycket serpentinvägar. Tog betydligt längre att köra än vad vi trodde att det skulle ta. Men väl värt att ta passvägen och få uppleva detta.
Kramar!

Ika said...

Så vackert! Såg att du är född i Texas? Jag flyttade dit (hit) för 5 år sedan, först pga studier men nu pga min amerikanska man:)

http://ikalundin.blogg.se

Desiree said...

Ika, vad kul att du hittade hit. Kikade på din blogg som är jättefin. Du tar väldigt vackra bilder. Vad kul och spännande att du bor i Texas. Jag föddes i Austin men bodde inte där så länge.
Hälsningar,
Desiree

Saltistjejen said...

Alltså vilken natur!!!!! Helt fantastiskt!!! Så vackert!
Kul att ni gjorde en spontan avstickade också.
Kram!!