Tuesday, February 11, 2014

Inför Karnevaltider

Det börjar laddas inför karnevalstider, Fastnacht som det kallas här. I år blir det inte förräns i mars. Sen karneval i år med tanke på att den var redan i februari förra året. Men det hela hänger ihop med fastan och påsken. Basel har också sin karneval en vecka efter övriga schweiz. Det laddas med olika typer av godsaker och bröd ute i butikerna. 

Jag kan inte alla traditioner och seder. Det övre verkar vara som någonsorts hård och knaprig tårtbotten. Har inte själv smakat och vet inte om de äter den som den är eller tillsammans med andra speciella tillbehör/dekorationer.


Sedam finns dessa bröd kryddade med kumminfrön. De har jag provat och de är goda. Jag gillar kumminfrön så naturligtvis gillade jag dessa. 

Man börjar också se folk på stan som kommer med sina stora tummor då de varit och övat inför karnevalen. Mycket marcher, trummor och spel på piccoloflöjter. Det säljs masker och annan karnevalsutrustning i diverse butiker på stan. 

Sedan en intressant folkomröstning. Landet som har flest folkomröstningar hade i söndags ännu en sådan. Denna var dock lite speciell på flera sätt. Dels för att de för en gångs skull blev ja och inte nej (även om marginallen var ytterst liten) och dels för att ämnet var något som berör oss som utlänningar. Jag har tidigare nämt att det finns främlingsfientliga vindar som blåser i schweiz. Man röstade i söndags för att begränsa invandringen till schweiz. Som invandrare känns detta så klart lite olustigt på många sätt.

Schweiz är ett litet land där ca 23% har utländsk härkomst. Ett land som är väldigt konservativt på många sätt och som också har väldigt låg arbetslöshet jämfört med resten av EU. De är oroade över att utlänningarna kommer hit och tar deras jobb. Men många andra menar att schweiz framgång och låga arbetslöshet på flera sätt beror på just invandringen. Många av jobben som schweizarna inte vill ha är det just utlänningar som tagit. Det är också en hel del special kompetens som inte funnits i landet att finna som man importerat utifrån. På C´s arbetsplats är det faktiskt så att merparten är icke schewizare. Skulle man skicka hem alla som inte är schweizare på detta mellanstora företag så skulle företaget upphöra eller få flytta sin verksamhet utomlands. Det känns inte så kul med detta beslut men man får se vad som händer. Hur som haver så befinner vi oss redan i landet och har visum och arbetstillstånd som är giltiga i fem år. Sedan är det nog så att det också kan vara skillnad på hur de ser på olika kategorier med invandrare. De som har jobb och specialistkompetens som behövs, betalar skatt och inte snyltar på något sätt utan snarare är nödvändiga anses nog ändå lite mer välkommna. Det var också med knapp marginal detta gick igenom så det finns också många som inte håller med.

10 comments:

Anonymous said...

Hej!
Efter att ha läst ganska mycket i ditt blogg är det väl dags att kommentera någon gång. Jag tycker att det är spännande att läsa hur du har det i Schweiz eftersom jag som Schweizare bodde i Sverige - det är kul att se vad som du tycker är annorlunda i Schweiz!
Jag kan berätta för dig att Fasnachtschüechli är väldigt goda. Man äter dem som de är, de är friterade och har mycket strösöcker på. Inte hälsosam på nåt sätt men god!
Och jag är ledsen över resultatet till folkomröstningen. Men vi är alltså 49.7% som sa nej och vi kommer inte tillåta främlingsfientligheten att ta över - det hoppas jag med hela mitt hjärta!
Hälsningar, E.

Annika said...

Intressant det där med fastan, och hur den firas.
Du får pröva de där bröden!
Främingsfientligheten finns i hela Europa. Det är otäckt.
Verkligen obehagligt.
Kram!!

Miss Marie said...

Ja, väldigt olyckligt resultat i folkomröstningen. Som du säger är Schweiz ett väldigt välmående land (till skillnad mot UK som sakta men säkert börjar återhämta sig men fortfarande har hög arbetslöshet mm) så det är lite konstigt att de är så emot invandrare. Som du säger, många invandrare kommer med specialkompetens och är ju en tillgång för landet! Tror inte något land vill ha utländska tiggare på gatorna, men det är kanske en negativ sak man får ta med allt positivt... tycker jag!

eastcoastmom said...

Du får göra smaktest och delge oss vad du tycker om de här bakverken!

Desiree said...

Hej E,
Vad kul att du gillar bloggen och har kikat in här med jämna mellanrum och läst en del. Extra roligt för mig att ha en läsare som är schweizare. Ska absolut ta och prova Fasnachtschüechli. Låter lite som svensk Spettekaka. Lite tris med valresultatet men som du tar upp och som jag också försökte föra fram är ju att det är väldigt många som INTE ville begränsa invandringen. Jag kan på sätt och vis förstå att det råder en oro att man genom invandring ska få samma problem som på många andra håll i europa med hög arbetslöshet. Men jag hoppas att allt löser sig på ett positivt sätt. Det verkar ännu inte ha framkommit hur mycket och exakt hur man bör begränsa invandringen till schweiz. Jag antar att detta valresultat kommer att ge upphov till många diskussioner och förhandlingar mellan schweiz och övriga EU. Vi trivs väldigt bra här och har hittlls känt oss väldigt välkomna. Jag har enkom positiva upplevelser so far.
Hoppas du fortsätter att läsa och skriva en rad då och då.
Hälsningar,
Desiree

Annika, jag får ta och prova kakan som verkar vara något som påminner om den svenska spettekakan. Ja när det gäller främlingsfientligehet så finns det ju absolut inte bara här. Danskarna är ju också kända för just detta bland annat.
Kram !

Marie, ja lite trist som sagt även om det var väldigt nära att det också blev nej och därmed många som inte håller med om man borde begränsa invandringen hit. En svår, delikat och komplex fråga detta med invandring och integration. Jag tycker att det är oerhört viktigt att försöka integrera sig så mycket man kan om man ämnar bo i ett land en viss tid även om det bara är några år.
Kram!

Martina said...

Här brukar karnivalen alltid ligga under vart februarilov, vilket är perfekt eftersom vi ju aldrig är hemma da. Jag gillar inte karnivaler av nagon anledning. Men i ar har de lagt den lite tidigare, den börjar nu pa fredag här i Nice. Suck!
Kramar

Martina said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Minns dina bilder från förra året från karnevalen. Kul att de har olika aktiviteter i Basel tycker jag. Här i Weed är det verkligen motsatsen.
Intressant att Schweiz har flest folkomröstningar, det visste jag inte.
Mindre lustigt utfall av den senaste. Men det finns givetvis människor som inte håller med om det man röstade om.
Kram!!

Desiree said...

Martina, ok här är den som sagt kopplad till påsken och fastan. Jag gillar karnevaler i lagom dos men är glad att jag inte bor inne i stan och behöver höra trummor och flöjtspel i dagarna tre.
Kram!

Anne-Marie, det kommer bli något likande även i år antar jag. Jag hoppas att det blir lite mindre kallt i år när den sker senare på våren. Schweiz har ständiga folkomröstningar om allt möjligt. Det sitter olika typer av valplakat uppe nästan året runt. Vi får se vad som händer och vilken utveckling som sker pga av detta valresultat.
Kramar!

Suzesan said...

Främlingsfientlighet är obehagligt och ger mig kalla kårar. Vi bor alla på samma planet.

Tittade på kakan och såg ordet Merveille (s) Log för mig själv för det är mitt barnbarns andra namn. Amélie Merveille. - Gullungen. Då måste ju den kakan vara sockersöt och GOD.

Bröden såg ju JÄTTEGODA ut.

Kram
/Susanne