Monday, February 10, 2014

Vietnamesisk lördag och en söndags hike

Godmorgon, denna helgen har bjudit på en salig mix av händelser och väder.

Lördagen var helt kass vädermässigt. Regnigt, grått, blåsigt och kallt. Inget väder man ville ut i på något sätt. Vi njöt av en skön lång sovmorgon med efterföljande långfrukost. Älskar helgen för att man kan softa och ta det lungt. Vi åkte till frankrike för att kolla lite i en av sportbutikerna där, Decatlón. Det är en bra sportaffär om man ska ha basic grejer och vet precis vad man är ute efter men annars är den ganska trist. Den säljer endast sina egna märken och inga andra kända märken. Lite sportbutik a la ICA Maxi eller något i den stilen. Vi hittade inget. For vidare tillbaka till schweiz och kollade in en av deras stora sportbutiker istället. Väldigt mycket reor nu. Det var i princip bara reagrejer i den butiken men tyvärr väldigt utplockat. Så inget fick vi med oss hem denna regniga grå lördag.


Lördagkvällen blev helt klart dessto bättre, roligare och intressantare. Vi var bjudna hem till en av våra Amerikanska vänner. Henns mamma som kommer från Vietnam var här på besök. Vi fick njuta av en otroligt god och mycket utsökt vietnamesisk middag. Otroligt gott. Började med dessa goda vårrullar till förrätt följt av en god kyckling curry med risnudlar och middagen avslutades med en rispudding med sötad kokosmjölk och hackade jordnötter som hade den där perfekta balansen mellan sött och salt. Intressant, spännande och väldigt internationell kväll.

Går man runt bland de asiatiska matbutikerna som finns här kan man finna saker man absolut inte kan finna i andra butiker här som tex sojabönor (edamebönor) eller okra.


Det blev inte så sent heller vilket var väldigt skönt. Söndagen hade vi gjort upp planer med våra amerikansk-irländska vänner C och J. Tur nog hade vi valt söndagen för att hika. Möttes upp strax utanför stan och fick sedan njuta av en solig och fin söndag. Kanonfin utsikt då vi kommit en bit upp en bit med blick över floden Rhen och Basel.


Det är fantastiskt att man lätt kan komma ut och nå massor av olika vandringsleder väldigt lätt som ligger på nära avstånd utanför stan. Man behöver inte ta sig långt förräns man befinner sig ute på landet. Vi gick i rask takt i ca 3 timmar. Ett helt perfekt sätt att njuta av vänskap, få sol, motion och massor med frisk luft. Återvände hem trötta och lyckliga. Underbart att ha fått en rejäl dos med frisk luft med tanke på den trista lördagen.

Provade ett nytt recept på frallor som jag hittade här hos Helena som har bloggen Bara en kaka till. Otroligt goda och smidiga att baka då de får kalljäsa övernatt. Perfekta frukostfrallor eller picknick frallor som dessa blev för oss. Högst upp på berget blev det en kort picknick paus med kaffe och nybakade frallor. 

Ganska bra helg ändå trots lite trist väder. Söndagens soliga och milda väder väckte faktiskt hel hel del vårkänslor. Bestämde mig för att putsa våra fönster när jag kom hem söndag eftermiddag. Det är ett vårtecken för mig då jag har fixat årets första fönsterputs. Känns väldigt bra. Det där med fönsterputs är lite intessant. Här ser man att folk putsar sina fönster ibland men i USA såg jag aldrig någonsin att någon putsade sina fönster. Fönstrena i USA som vi hade på vårt hus var dessutom ett helvetes jobb att puts (som till och med jag la ner) då det var spröjs på varenda ruta. Ser fint ut men ack så opraktiskt.

Gråmulen måndag. Jag sitter på mitt "kontor" (vid köksbordet) och jobbar. Ha en bra start på er vecka.

13 comments:

Anonymous said...

Ah vad gott det sag ut med de dar frallorna. Jag sag faktiskt det dar receptet pa bloggen och har tankt testa det. Maste bara kopa lite mjol fran svenska affaren pa natet forst.
Vilken rolig helg ni fick, trots det trakiga vadret I lordags. Gott med Vietnamesisk mat!!
Kram

Annika said...

Vilken trevlig helg!
Så gott med all god mat.
De där frallorna ser inte dumma ut, mums! Blir jättesugen!
Fönster i USA är svårputsade, inget snack om saken. Jag gör så gott jag kan ett par gånger varje år.
Kramar!

Miss Marie said...

Vilken god middag! Smask!

Anne-Marie said...

Vi hade också "ruskväder" över helgen men jag uppskattade verkligen att se varenda regndroppe och höra regnet smattra. Var ute och gick en del också och det luktar så gott när det regnat.
Vet inte ens om jag provat vietnamesisk mat någon gång men det låter väldigt gott.
Och jag ser att "Restaurang Desiree" har bakat nya godsaker. :)
Kram!!

Desiree said...

Millan, de blev väldigt goda och lyckade. Ett recept jag absolut kommer att göra fler gånger. Vietnamesiskt var kul att prova för det har jag inte ätit innan. Riktigt gott.
Kram!

Annika, inte dumt alls med god mat speciellt när vädret är kass. Wow, beundrar dig som faktiskt putsar dina fönster i USA. Såg som sagt aldrig någon som gjorde detta eller ens någon som lejde folk till detta.
Kram!

Marie, så himla gott och fräscht.
Kram!

Anne-Marie, kan tänka mig att man uppskattar varenda droppen när man haft denna torka som ni haft i år i CA. Vietnameiskt hade jag inte heller provat innan men det var väldigt gott. Kul att få prova från någon som lagat och som kommer från landet.Vill själv gärna lära mig laga mer asiatisk mat eftersom den både är god och känns fräsch.
Kramar!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Låter som att ni har haft en grym helg! Frallorna ser ju alldeles ljuvliga ut - bokmärker och sparar såklart! Kram!

Martina said...

Later som en härlig helg!
Frallorna sag supergoda ut!
Pustar fönster är nagot som jag inte gör alltför ofta fast jag borde... Vi har bla fyra dubbelfönster som gar fran golv till tak sa det blir en del att pusta. Däremot sa är det ju bara enkla fönster här sa det är ju i alla fall skönt ur pustsynvinkeln.
Kramar

Kattas Betraktelser said...

Det är du som fart på mig när det gäller kalljäst bröd. Jag gör det varje helg till båda frukostarna. Det är så enkelt och känns lyxigt. Jag ska kika in hos den andra bloggerskan och kolla in receptet. Ha de bra! Kram

Suzesan said...

Mmm gott med vietanamesisk mat. Hade en vän en gång som alltid gjorde små goda vårrullar på våra fester. LÄTT att äta FÖR många.Jag gillar de flesta asiatiska smakerna och maträtterna. Fick hör att många av kryddningarna här är "försvenskade" och de gångerna de är spicy är de mildare än i hemländerna.På plats.

Oj vad du är duktig på frallor.

Kram
/Susanne

Saltistjejen said...

Låter som en riktigt bra helg trots att lördagen kanske inte var den roligaste med tanke på bäret. Men det låter så exotiskt att ni "åkte för att kolla in en affär i Frankrike..." :-)
Kvällen med vänner och god vietnamesisk mat lät super! Och söndagens hike såg ju underbar ut!
Kram!

Mari Danielsson said...
This comment has been removed by the author.
Mari Danielsson said...

Hej! Vad roligt att du hittat till min blogg och tack för ännu en blogg att lägga till i mina favoriter!

Vad härligt med Schweiz! Jag har endast varit där en gång, i Zurich, på jobb men jag fullkomligt älskade det! Hur kommer det sig att du hamnade där?

Kram från Mari

Jane said...

Vietnametisk mat är ju bara det godaste som finns, känns dessutom rätt så nyttigt:)
Ska nog ta och prova de där frallorna.
Kram!