Thursday, August 21, 2014

Här och nu denna vecka

Kör veckans torsdagslista. 

Simmingen i floden Rhen blir uppskjuten i år (rent av kanske till och med inställd, vem vet?) Det har regnat så mycket under denna sommar att floden fortfarande bär alldeles för mycket vatten, det är helt enkelt både för strömt och för grumligt för att köra årets vanliga Rhen simmning. Varje år i augusti har man en dag som utses som den officela Rhensimmardagen. Då simmar alla som vill och har lust. Det brukar vara hundratals som deltar.

Augusti är  skördemånad. Så mycket goda stenfrukter att njuta av just nu så som persikor, nektariner, aprikoser, plommor  osv. Underbart gott. 

Kommer man ut på landsbyggden händer det ofta att man går förbi något stånd med diverse frukt och grönt som säljs av traktens bönder. Man tar vad man vill ha och lägger pengarna i någon ask, burk eller låda. Notera att bio-gurkorna är betydligt krokigare än alla vanliga gurkor som säljs i affärerna. De små gula frukterna kallas för Mirabelle och är en slags miniplommon. De hade jag inte smakat tidigare.

Bananflugor: Det är verkligen bananfluge-period här i Basel just nu. Jag håller på och bli tokig. Vill inte ha en massa kryp som flyger runt hemma inomhus. Nu har jag tagit bort all frukt och ställt i kylen och ställt ut en låda med äpplen på altanen. Har ni några bra knep för att bli av med dem? Jag har hört att vinäger med lite vatten och så någon droppe diskmedel ska göra susen. Har testat men tycker att det funkar lite sådär. 

Jag har blivit medlem på biblioteket. Finns massor med tidningar och magazin jag kan låna. Barnböcker på tyska så som Astrid Lindgrens böcker är toppen att öva språket på. Det finns även en relativt stor sektion med böcker på engelska. Så finns också många bra och praktiska vandrings och cykel-kartor. Något jag även glatt fyndade var lite tysk kursliteratur som innehåller många bra övningar.


Har börjat läsa lite på boken till höger som heter Swiss Me. Den handlar om allt sådant som man inte har en aning om då man flyttar hit som Expat.Det byggs verkligen om överallt i stan här. Känns som om de river upp varenda gata. I måndags började jag på tyskan nere på skolan i stan och dit får jag vackert cykla en ny väg för den gammla funkar inte. Tror de håller på att lägga om alla rör för vatten och avlopp samt att de också ser till att fixa fiberkabel med mera då de ändå håller på.

Vi har fått bygga om-bygga ut i vår källare. Efter vår trip till Piedmonte i norra Italien så blev det så pass mycket vinflaskor att vi behöver bygga ut vår vinkällare. 

Hösttecken: jodå några börjar dyka upp. Dessa förknippar jag alltid med höst. Det brukade vara första stora hösttecknet i Alabama då de dök upp i butikerna. En pumpa och en kruka med dessa stod på var och varannan farstutrappa.

Idag ska jag på SWEA möte. Håller på att plannera kick-off som första premiär event för vår nybildade SWEA Basel förening.

Ha en finfin torsdag!

8 comments:

Suzesan said...

Ja de blommorna kopplar jag på en hösttanke med.

Hi hi några tips jag hittade. Bananflugor är ett elände.

1. Ställ fram en skål med 1 del vinäger, 1/2 del honung och ett par droppar diskmedel i. Flugorna lockas till vinägern och honungen och drunknar - diskmedlet tar bort ytspänningen och när flugorna landar så sjunker de direkt.

De värre tycker jag är som följer med blommor och bor i jorden...som jag kallar blomflugor. Så små som bananflugor men svarta. Jag kallar dem blomflugor. De är tröttsamma.

2. Ställ frukten i kylen. Vill du ha ett fruktfat framme ska frukten vara oskadad och färsk, då hittar fluglarverna ingen föda.

3. Bananflugor älskar dina gamla sopor - släng minst en gång om dagen.

4. Ställ undan dina tomma vin- och läskflaskor.

5. Håll köket rent och torrt - se till att det inte finns fläckar och matspill på bord och bänkar i köket.

6. Köp gula klisterremsor som flugorna dras till och fastnar.

7. Vädra ordentligt och sänk inomhustemperaturen. Det kan få flugorna att söka sig utomhus i stället.

8. Kolla dina krukväxter. Flugorna gillar blommor, kanske behöver du ställa ut några krukor.

9. Testa att stoppa ett lagerblad i blomkrukan.

10. Ställ fram en petflaska med lite läsk eller koncentrerad saft i botten. När flaskan är full, skriva på locket och skaka så att flugorna drunknar. Upprepa proceduren.

Kram
/Susanne

eastcoastmom said...

Om det blir simning i Rhen, kommer du simma med?

Bananflugor har vi sällan trots att vi alltid har frukt och grönsaker framme. Tricket är att först lägga allt frukt och grönt - brukar ha en massa tomater framme - i ett vattenbad med några msk vinäger. Skölj inte efteråt. Brasilianskt trick!
När man väl fått flugorna är de däremot svåra att bli av med...

Annika said...

HATAR dem också. Har dem nu. OCH försöker med vinäger och annat. Har lagt undan frukt och annat. Men blir just nu INTE av med dem.
Nu ska vi strax åka till Elon, och har inte en pinal framme som de bör gilla.
USCH, de är vidriga.

Krystantemums dyker upp här också nu. Väntar med att köpa dem ett bra tag till.

Trist att simningen i Rhen inte blir av. Men högst förståeligt.


Kramar!!

Desiree said...

Susanne, åh tack! Du är ju en ängel som kommer med så många bra tips. Vädrar och håller rent på alla ytor gör jag. Stoppat en hel del frukt i kylen som sagt och resten får stå på altenen. Soporna skulle nog behöva tömma oftare för där märker jag att många av dessa små kräk dras till. Ska prova ditt nya recept med honung, vinäger och diskmedel. Tack än en gång.
Kram!

Desiree said...

Eastcostmom, det låter som ett bra tips. Det ska jag också absolut testa. Tack :-)

Desiree said...

Annika, ja usch de är vidriga och det känns äckligt att ha de inomhus. Dessutom kryper de runt på mina fönster och avger något som ser ut som vita små prickar på fönsterrutorna, inte kul.
Ha en bra resa och drive safe.
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Bananflugor är ett trist gissel. Jag minns att i Asien hade vi dom ofta där hemma. Städa och städa verkade vara tipset och ingen blöt jord omkring. Kram

Anne-Marie said...

Tycker det verkar utmanande att simma i en flod. Men tydligen gör många det. Bra att ta det säkra före det osäkra.
Mmm så goda frukter och grönsaker. Gillar det där systemet med betalning. :)
Nej, fruktflugor är inte roliga. Jag har all frukt i kylskåpet under sommaren.
Du får berätta mer om SWEA.
Kram!!