Tuesday, January 27, 2015

Utflykter i trakten kring Tampa, Florida

Jag tänkte berätta om lite olika utflyktsmål som vi gjorde under dessa två veckor som vi var i Florida. Anna-Maria island i sig själv är inte speciellt stor men å andra sidan ligger det inte speciellt långt från en hel del annat. Det finns faktiskt massor att välja på. Vi flög från Zurich till Tampa och från Tampa är det endast ca 1h och 15 minuter ut till Anna-Maria.

En av dagarna for vi in till Tampa för att ta oss en lite närmare titt på denna stad. Det är en trevlig stad. De har byggt en vacker River Walk som går jämsides med kanalen. Här kan man njuta av en härlig långpromenad längst med vattnet. En Marina och nybyggda moderna lägenheter på andra sidan som ni ser.

Ön är förbunden med fastlandet via olika broar. Från vissa har man en makalöst vacker utsikt över vattnet. Just den här bron tycker jag också är väldigt vacker ur ett arkitekt perspektiv. Endast en bro mellan Tampa och Anna-Maria krävde tullavgift på 1.25 dollar.


Tampa har också ett stort hamnområde. 60% av alla kryssningsfartyg som utgår från USA har sin bas i Tampa (antar att resten utgörs av kryssningsfartyg som lämnar från Miami eller Ft. Lauderdale). Men också en stor mängd kontainerfartyg passerar in och ut i Tampas hamn.

Vårt huvudsakliga syfte med att åka in till Tampa denna dag var att besöka akvariet som ligger här. The Florida Aquarium är det största i trakten. Det finns också några andra akvarier som Mote Marine Laboratory i Sarasota liksom Clearwater Marine Aquarium. Men min blogvän Katrin som bor i trakten hade tipsat om just detta akvarium.


Vi blev inte besvikna. Jättefint akvarium. Både vuxna och barn njuter av ett besök här. Man får ta del av bra och lätt läst info om flora och fauna som finns just här i Florida.


Jag älskar akvarier. Så vackert med alla färggranna fiskar stora som små. Rockorna fick man klappa med fingarna. Man fick också röra vid både sjögurkor, sjöstjärnor och denna lilla lurviga varelse brevid sjöstjärnorna. Läckert att få känna på dem för de känns så otroligt annorlunda än vad man kan tänka sig.Vi besökte den botaniska trädgården i Sarasota som heter Marie Selby Botanical Gardens. Väl värt ett besök. Här fick man också chansen att lära sig en hel del om just växterna som finns i Florida. Det finns något väldigt fridfullt och rogivande med ett besök i en botanisk trädgård. Fullt av små vackra hörn och vår  med just sin nich av växtlighet.

Kolla in rotsystemet på det här trädet! Jätterötter som slingrade sig längst med marken. Häftigt och imponerande.


Botaniska trädgården låg mitt emot dessa ståndsmässiga och pampiga villor med sina egna bryggor. Inga fattiglappar som bor mitt emot botaniska trädgården.
Så här ser det ut i Sarasota bay.

Vill man bege sig ut i den riktiga naturen och uppleva den så finns det flera trevliga och stora stateparks att besöka. Vi åkte till Myakka River State Park. Här bor Floridas äldsta levande varelse, en alligator som är hela 200 år gammal stod det i guideboken. Det finns flera vandringsleder att välja mellan, man kan hyra kajaker, ta en tur med en air boat och uppleva en trail högt ovanför trädtopparna. Det är därifrån jag tagit fotot ovan.

 Den spanska mossan vajjar vackert i vinden. Tycker den är häftig och vacker .


 Här bor mellan 500 och 1000 alligatorer. Det är inga problem att få syn på dem. De låg på strandkanten och solade sig eller låg i vattenytan. Hade nog inte vågat hoppa i min kajak om jag hade hyrt en precis här.


 Detta var den så kallade Canopy Trail som gick högt ovanför trädtopparna. Väldigt cool. Inte så lång men den gav ett väldigt häftigt perspektiv ovanifrån.


Under vinterhalvåret kan man ta en tur med en större airboat för att komma ut på vattnet och uppleva den vilda floran och faunan ur ett annat perspektiv. Det finns ett otroligt rikt fågelliv här. Är man intresserad av fåglar finns det massor att titta på här. Ta med kikare och kamera. Såg flera killar med sådana där jätteobjektiv som kommit hit för att fota fåglar. Överhörde en konversation om att de vita pelikanerna precis hade änlänt för säsongen. 

Det finns flera state parks att välja på. En annan som vi inte hann besöka denna gången är Fort DeSoto park. Man kan också köra ut till Honeymoon island state park och därifrån kan man sedan ta en färja ut till Caldesi island state park för att nå något som ska vara en av de vackraste och mest orörda strändena i trakten. 

Ett annat alternativ som vi inte hann med denna gången var att ta oss ut med färja från Tampa bay mot Egmont Key National wildlife refuge. Denna ö kan man endast nå med båt. Det får bli en heldagsutflykt till nästa år som vi ser fram emot.

Det är inte långt att åka till St.Petersburg som blivit otroligt känt för Dali museet som ligger här. Ett konstmuseum som många vallfärdar till. Perfekt alternativ för en regnig dag. Ett annat alternativ för en regning dag som vi passade på att besöka var den stora outlet mallen Ellington ca 30-45 minuters bilfärd från Anna-Maria. Helt perfekt att besöka en regnig tisdag som vi gjorde. Besökte en av de stora vanliga shopping malls som fanns i Sarasota en av dagarna. 

Det finns gott om olika stränder och barriäröar att besöka. Vi körde söderut längst med kusten från Anna-Maria ner till Venice som är känt för att man kan finna hajtänder på stranden. Vi kollade in stränderna på Siesta Key, Longboat Key men kom fram till att den allra bästa stranden var den som fanns på just Anna-Maria island. 

Nog finns det uflyktsmål och grejer att göra som passar de flesta när man tröttnat på stranden en dag eller om det är dåligt väder. 


6 comments:

Anne-Marie said...

Du är som en levande guidebok. :)
Väldigt mycket spännande och intressant som finns att se kring Tampa och Anna-Maria.
Det verkar som om ni hittat en riktig "juvel" i denna ö. Skrev i min kommentar igår om huset ni hyrde. Perfekt bas när man gör olika utflykter.
Kram!

Anne said...

Wow, såååå mycket coolt och fint ni passade på att se och göra. Rotsystemer var verkligen något extra, har aldrig sett något liknande. Håller helt med dig om akvarier, det är jättekul att besöka. Det låter som det här var lite extra unikt eftersom man även fick känns på så mycket, det måste ha varit en speciell upplevelse. Som du säger, sjöstjärnorna och det andra kändes inte alls som du tänkt dig.
En otroligt bra state park också, jätteroligt att se och läsa om. Som A-M skrev, du är som en levande guidebok :)
Kram!

eastcoastmom said...

Så fina bilder! Det var många år sen jag var i Tampa, en av våra amerikanska vänner här i CT är faktiskt därifrån, och hans föräldrar bor kvar där. Vore kul att resa dit igen, gillar den kusten i Florida.

Annika said...

Ja, du är en levande guidebok. Det är så roligt att läsa dina inlägg.
OCH jag kommer att leta reda på dina gamla Key West inlägg innan vi åker dit.
Har aldrig varit på Floridas västkust, bara på dess östkust på väg mot kryssningar.
Hade ingen aning om att Tampa är en sådan stor kryssningshamn. jag har åkt på mina kryssningar från Puerto Rico och har tagit tre från Cape Canaveral i FL.
Dina bilder är SÅÅÅ fina.
Kramar!!

Desiree said...

Anne-Marie, det fanns en hel del att göra här i traken och det är något som känns viktigt att det finns lite olika utflykter att välja på. Även om jag älskar strand så gillar jag mixen mellan annat och strandliv. Ön i sig är så pass liten att det också känns skönt at det inte är så långt till annat.
EN liten juvel helt klart som du säger :-)
Kramar!

Anne, akvariet var en jättetrevlig utflykt. De är så duktiga på att göra det intressant och lärorikt på sådana här ställen. De hade lite olika stunder under dagen då de berättade om olika djur och hur de levde i naturen också som var intressant att lyssna på. Jag har fått lite olika förfrågningar om Anna-Maria island efter att jag lagt ut bilder på FB och Insta, fler som blivit inspirerade och sugna på att åka dit så därför tänkte jag att det skulle vara bra att ta upp lite om vad som finns att göra i trakten.
Kramar!

Eastcoastmom,det tycker jag att ni ska passa på att göra någon dag. Tampa kusten som vätter mot Mexikanska golfen är jättefin med många fina barriäröar.
Kram!

Annika, ja just det det kan du göra :-)
Det blir toppen. Floridas västkust är jättefin. Den har de bästa stränderna och vattnet är så härligt turkost på många ställen.
Kramar!

Kattas Betraktelser said...

Åh, vad roligt att följa med på er resa. Där ni varit nu har jag inte varit så det blir extra spännande att läsa om det. Vackra bilder också.