Monday, April 25, 2016

Fransk Lördag med middag i Tyskland

I lördags ägnade vi dagen åt handling av både mat och vin i Frankrike. En riktigt bra vinbutik vi funnit är denna som heter Au Monde du Vin. De har specialiserat sig på enkom franska viner men har ett fantastiskt utbud och är väldigt kunniga. Det är kul att handla vin här och tack o lov funkar det bra att fråga på engelska. Det säljs naturligtvis också vin i vanliga matvarubutiker i Schweiz, Frankrike och Tyskland. 


Men Au Monde du Vin har ett bättre och större sortiment. En av de stora fördelarna är som sagt att man kan få tips och råd. Vinerna är organiserade efter de stora vinregionerna i Frankrike. På de små lapparna står namn och pris. Du finner vin allt från 4 Euro till 400 Euro flaskan här.


Denna vinbutik har också en liten delikatess sektion med regionala specialiteter som Foie Gras. Det är inget jag är direkt förtjust i men befinner man sig i Alscace så finner man det ofta på restaurang menyerna.Till Frankrike åker vi också alltid för att handla fisk. De har fina fiskdiskar med ett stort utbud av både fisk och skaldjur. Bilderna är tyvärr inte så bra. Dags för ny mobil snart för denna mobilkamera börjar bli sämre och sämre tycker jag. Både i Tyskland och Schweiz känns det som om folk generellt äter mer kött än fisk. Det finns bra kvalité på fisk förstås men är dyrare än i Frankrike där det är vanligare med fisk till vardags.


Fransmännen kan verkligen det där med ost också. Helt fantastiska ostdiskar där man verkligen kan välja och vraka bland massor med olika sorter.Även om det finns mycket i Schweiz så känns det som om ostutbudet är ännu större i Frankrike.

 Vin, öl och starksprit säljs i vanliga butiker. Så är det också i Schweiz.


Fin frukt och grönsaksavdelning. Vi provade en ny butik i Frankrike igår och handlade på L'clerk istället för Casino-Geant som vi vanligtvis handlar på. L'clerk var betydligt bättre med högre kvalité och större utbud. Jag kommer nog åka dit hädan efter även om det ligger lite längre bort. 


Om man önskade så kunde man pressa sin egen apelsinjuice. Plockar apelsiner och kör dem sedan i pressen och köper med sig färsk juice hem för dem som inte har någon juice press hemma.


Sedan kommer vi till klassikern Fransmän och baguetten. Halva brödavdelningen utgörs lätt av olika sorters baguette. Det finns den där mjuka ganska fluffiga sorten. Den billigaste varianten. Det finns baguette med fullkorn och frön, det finns långa och halvlånga, det finns stenugnsbakade, det finns surdegsbaguetter. Det finns en hel del att välja på. I Frankrike ska det finnas bröd på bordet vid varje måltid och då är det baguette som gäller.


Det finns färdiga storpack att köpa. 10 baguetter i en påse. Köp tio och få en gratis. Jag är lite nyfiken på hur länge ett sådant här storpack räcker i en vanlig franskfamilj. Baguetter är ju inte den typ av bröd som håller speciellt länge så det måste gå åt en del ganska snabbt.


Min favoritsort är surdegs eller stenugnsbakade varianten, baguette tradition heter den. Den är dyrare än den vanliga sorten men så mycket godare.


I denna region av Alsace i Frankrike, här i Schweiz och i södra Tyskland så är Bretzels väldigt vanligt. Alsace som genom historien så många gånger bytt händer mellan Frankrike och Tyskland är matmässigt en mix mellan då både länderna.

I lördag kväll var vi bjudna till våra svensk-tyska vänner. Det grillades även om vädret var total kasst och det spöregnade. Men åt inne. Det grillades laxkotletter och sparris. Till detta gjorde vi bakpotatisar. Till efterrätt hade vi sedan jordgubbar med biscotti. Lite roligt för jordgubbarna fick åka genom tre länder. De inhandlades i Frankrike, togs med hem till oss i Schweiz för att sedan hamna i Tyskland hos våra vänner som bor där. De har två små och flyttade till tyskland då de fick sitt andra barn. Dagis är billigare i Tyskland jämfört med Schweiz så det var ett stort skäl för dem att flytta till andra sidan gränsen. Jordgubbarna blev väldigt internationella hur som haver.

7 comments:

Anne said...

Det ser helt ljuvligt ut i mataffärerna, men jag är inte förvånad utan det jag förväntar mig och föreställer mig det ska vara i de trakterna. Jag tycker det är roligt botanisera och kika in i mataffärer på resor, även om man ju då inte kan prova, köpa och kocka mat när man bara bor på hotell men det är alltid så kul se utbudet och det lilla jag sett då är att det sett så fräscht och inspirerande ut. Så inte förvånad höra dig bekräfta det är bra kvalité och stort sortiment. Ser väldigt fräscht ut. Hihi, lite roligt med de stora påsarna med baguette, man är ju van se dem säljas en i en påse men jag antar att i en typisk fransk familj bränner man igenom en sån där påse rätt snabbt.
Roligt med de lite olika matkulturerna, även om det geografiskt ligger nära.Just det du nämner med mer fisk och mindre kött. Fisk och skaldjursdiskarna ser imponerande ut. Ja, ostdiskarna med.
Bretzels, intressant. Har du smakat? Det där vita som är på, är det salt eller socker?
Kram!

Anne-Marie said...

Vilket fantastiskt utbud som finns. Våra affärer känns väldigt "sunkiga" jämfört med det du visar.
Allt ser fräscht och fint ut.
Fisk är inte alls så vanligt där jag bor och jag saknar att utbudet är så begränsat som det är.
Ser väldigt gott ut och nu blev jag hungrig. :)
Kram!

Miss Marie said...

Mmm, fransk ost, vin och bröd! Lyllos er! Blir hungrig bara av bilderna!

eastcoastmom said...

Ost och vin, och bröd! DE kan det där i Frankrike.

Desiree said...

Anne, mataffarer tycker jag alltid ar kul aven om man bara ar pa resa. Min mobil tar verkligen usla bilder nu sa det ar helt klart dags for en ny, sa verkligheten ser battre ut an pa bilderna. Bretzels har jag provat och de ar goda.
Antar ocksa att en fransk familj mumsar igenom en pase med 10 baguette pa 1-2 dagar.
Kram!

Anne-Marie, jag ar glad att det ar sa nara for oss till Franrike dar fisken ar billigare. Det saljs valdigt bra fisk I Schweiz men dyr. Nastan all fisk som saljs I Schweiz ar dock KRAV-markt vilket ar jattebra.
Kram

Marie, det kanns verkligen lyxigt att ha tillgang till 3 lander att handla I.
Kram!

Eastcoastmom, Amen till detta statement. Haller helt med dig.
Kram!

Annika said...

Ja, så härligt.
OCH gott.
Jag blir riktigt hungrig av att se, och läsa här. OCH i Alsace...
Vilket matparadis.
Kramar!

Desiree said...

Annika, ja finns mycket got.
Kram!