Friday, April 15, 2016

Tankar om Tid

Hittade en lista med frågor som handlar om tid och hur man förhåller sig till tid som var kul att besvara och fundera över. 

Vad är ditt förhållande till tid?

Jag känner mig vare som tidsoptimist eller tidspessimist. Känner att jag ofta har rätt bra koll på min tid. Jag har blivit betydligt mer punktlig sedan jag flyttade till Schweiz. Här måste man lära sig att komma i tid för det gör folk. Man kommer inte 10 tidigt och inte 10 minuter sent heller.

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Svårt att välja. Jag tycker om morgonen då jag är ledig och inte behöver stressa iväg. Tycker om att vakna först och det är tyst och tidigt. Älskar ljuset en solig och fin morgon då det är gryning. Tränar gör jag helst mitt på dagen då jag är som piggast. Tycker om kvällen också för det är min stund på dagen. Tid för egentid och avslappning.

Vilken är den bästa veckodagen?

Lätt! Torsdag. Torsdagar är jag ledig och får den där förkänslan inför helgen. Torsdag hinner jag gör allt det praktiska och alla ärenden som jag inte hunnit göra under veckan och kan börja ladda inför det jag ser fram emot till helgen.

När går tiden som snabbast?

När jag har mycket att göra på jobbet eller snarare lagom mycket med roliga och varierande och utmanande uppgifter.

När går tiden som långsammast? 

När man behöver vänta, när man sitter i bilkö, när man inte har tillräckligt att göra på jobbet. När det gäller jobbet har vi olika perioder då det är mycket eller mindre. Sommaren då det är riktigt varmt (ingen AC) och det är en slow period då känns det seeegt.

Hur länge tar det för dig att sminka dig?

10 till 15 minuter. Ögonskugga, kajal, mascara, läppstift, rouge, puder och foundation.

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i bortsett från denna?

Klurigt. 20-tal för att de hade så vackert och coolt mode då. 

Äter du fort eller sakta?

Definitivt sakta. Kan verkligen inte äta fort. Vill njuta av maten och börjar alltid middagen med en stor portion sallad. C äter däremot supersnabbt och det gör hela hans familj. När jag äter med dem så har jag hunnit ta 3 tuggor när de redan har ätit upp allt på sina tallrikar.

Vad gillar du minst att lägga tid på?

Bilköer och förseningar. Det är en sann lycka att slippa tidsbovar som lång pendling och kunna cykla till jobbet på ca 12 minuter.

När brukar du gå upp och lägga dig på vardagar?

Jag går upp 07 och är på jobbet 08. Går och lägger mig vid ca 23 (ibland 22-22:30 om jag är riktigt trött). Jag är en person som inte fixar mindre än 7 timmars sömn. 

Vad är ditt längsta förhållande?

Det jag lever i just nu med C. Har varit tillsammans i 17 år och gifta i snart 14. Hoppas att det fortsätter länge länge till.

Vad skulle du gärna haft mer tid till?

Alltså det känns så himla lyxigt att skriva detta att jag känner att jag har alldeles lagom mycket tid just nu. Att inte jobba heltid och ha tillräckligt med tid att hinna med det jag vill och behöver känns som en otrolig lyx. Jag tänker ofta på detta och känner stor tacksamhet. Tidsbrist och stress är ju vardagsmat i vår tid och att inte ständigt leva i den hetsen och med den vardagsstressen är en sådan lyx och lycka. Det är klart att jag är stressad ibland ändå när det blir mycket på en gång. Men just nu upplever jag i livet att jag har tillräckligt med tid.

Vad gjorde du för tre timmar sedan?

Klockan är nu 16 när jag skriver detta. Jag var och tränade spinning på gymmet. Tränar varje dag måndag till fredag kring lunchtid på gymmet.

Vad gör du om tre timmar?

Jag börjar laga middag. Vi brukar äta middag vid 20.

Vart ser du dig själv om tio år?

Sådana frågor försöker jag inte ens svara på. Mitt liv har varit så rikt och förändrats så mycket så jag har aldrig kunnat spå vad och hur det ser ut om tio år (inte ens fem). Jag gillar det. Jag hoppas att jag befinner mig någonstans och gör någonting som jag tycker om men aldrig kunnat föreställa mig. Tycker om positiva överraskningar och utmaningar.

Det här var min lista om tid. Ni får gärna kopiera och ta upp på era bloggar som önskar. Hur man upplever tid är något som varierar genom livet. Det sägs ju att tiden går snabbare desto äldre man är men kanske är det bara vårt perspektiv som ändras. Att ständigt ha ont om tid och känna att man aldrig hinner med är väl den största boven i modern tid. Att ha många järn i elden, alltid vara på väg och alltid ha mycket man måste skynda till anses som en dygd för framgång på många sätt. Men jag tror det är skadligt i längden. Så viktigt att kunna stanna upp ibland och fundera, ta in det man har. Inte är man väl en bättre eller mer värdefull människa för att man ständigt jäktar? Kanske är det rentav nyttigt att ha lite tråkigt ibland, iallafall stanna upp tillräckligt för att kunna ta in lite av vad som händer här och nu och inte alltid mentalt befinna sig i framtiden. Hur reflekterar ni över tid?


Allt har sin tid. Tid för blomning och tid då blommorna faller till marken. Underbart är kort ibland. Magnoliorna har nästan blommat färdigt nu.
Ha en fin fredag. Här i Basel ösregnar det just nu och enligt prognosen kommer regnet att dominera hela helgen. Vi flyger till Holland imorgon för att kolla in alla vackra tulpansorter och förhoppningsvis fly regnet.

8 comments:

Taina said...

Härligt inlägg! Ja om jag hade mer tid...hahahahaha! Tid har vi ju alla. Det är en fråga om prioriteringar och hur vi tar tillvara den. Vi gör ju våra egna val. Det är 24 timmar om dygnet. Själv tycker jag att jag hinner med en hel del. Men DU gör massor och jag älskar läsa dina inlägg om era utflykter och resor. Och alla fina bilder du lägger ut. Det blir ibland "min resa".

Ha en fin helg!

Kram kram

Desiree said...

Taina, du är en inspirationskälla. Vet ingen som har så mycket energi som du. Du vill göra massor och du får massor gjort. Du är en högeffektiv person. Jag tycker du lyckas väl och ändå har en bra balans till njutning också.
Tack vad kul att du gillar alla utflykter och små resor som vi gör. Ha en fin helg.
Kram!

Annika said...

KUL!
Länge sen jag spg ngn lista online nu. Så denna kanske jag tar ngn dag i nästa vecka.
Ja, jag tycker det verkar som om du har jättebra balans i ditt liv nu. Tidsmässigt, och annars.
Bra där.
Roligt och intressant att läsa.
Stor kram och trevlig helg!!

Anne said...

Väldigt trevlig lista och "annorlunda"! Gillar. Jag tänker rätt ofta på det här med tid och vad det betyder. Jag säger som Annika här ovan, tycker du har en väldigt bra balans i livet och det är nog viktigt, sen kan den ju se så olika ut för alla människor men att alla hittar just sin egen balans är nog viktigt för att må bra. Som jag såg Taina skrev, tid handlar ju nånstans om prioriteringar och ibland tror jag man kan känna sig fånge, som man inte har nåt val utan är fast och inte har tiden alls men då måste man hitta luckor. Jag hörde tidigare rådet och någon säga att oavsett livssituation så kan man lära sig att hitta tiden att t.ex. varva ner eller göra de där sakerna man vill. Visst, det kanske inte går att ha all tid i världen för x eller y men ju mer stress och hektiskt, desto viktigare att lära sig mindfulness och t.ex. se tiden där i bilkön som en stund för egna tankar, eller sitta på tåget och läsa eller när man får den där extra lilla tiden. Det går ladda och varva ner på kortare tid än man tror.
Sedan tror jag en annan sak är väldigt inddviduell också, hur man upplever olika saker. Jag känner själv att t.ex. pendling, om det så är stressiga tåg eller bilköer, det påverkar mig, stressar mig men jag vet många som är totalt oberörda av just de momenten och ser det som den bästa stunden på dagen att få sitta med sina egna tankar i bilen till och från jobbet. Typ. Jag tror vissa av oss är känsligare än andra för yttre element och jag tror vissa av oss behöver mer tid för återhämtning än andra. Jag menar, kolla t.ex. schemat för preseidenten eller tusen och en andra jobbpositioner där det krävs att vara tillgänglig hela tiden. Kommer ihåg vår förra granne som jobbade som kirurg, han var aldrig ledig men verkade inte ett dugg stressad eller missnöjd utan verkade ladda om på den lilla lediga tiden han väl hade. Kanske det handlar mycket om att gör man nåt man brinner för, tycker är roligt, så upplever man det hela helt annorlunda också?
Själv är jag inte så tålig, tror det har att göra med att jag blir trött av att vara för mycket runt människor (om det så är bilköer eller på jobb), typiskt en introvert antar jag att behöva mer egen tid för återhämtning? Kanske.

Annika said...

Rolig lista! Jag lånar den möjligen också om ett par dagar!

Det låter ganska ultimat att ha 12 minuter till jobbet och jag önskar att jag jobbade deltid! Så skönt det skulle vara. Det fanns ju en bok av Michael Ende minns jag som hette Momo och kampen om tiden - där smög det omkring tidstjuvar och stal tiden från alla. Undrar om de inte fortfarande är i farten i mitt hörn av världen...?
Kram och ha en fin helg/Annika

Anne-Marie said...

Vilken trevlig lista. Och roligt att höra mer om hur du upplever tid. Låter som om du har en bra balans mellan olika saker i ditt liv.
Tror att tid är väldigt flytande och inte alls så statisk som vi ofta upplever. Det tycker jag man märker i olika sammanhang. Tid är intressant och det vore nyttigt tror jag att leva utan klockor under en längre period. Har en känsla av att man skulle förändras mycket då på ett bra sätt.
Åh, då får vi nog se många fina tulpanbilder snart. :)
Ha en fin resa och kram!

Saltistjejen said...

Vilka fantastiska bilder! Magnolior. En fatrit! Jag saknar dem liksom körsbärsblomningen som var varje år i NYC.
Och tid ja hahaha! jag tänker ständigt på detta med tid. På något vis blir tiden så annorlunda med barn tycker jag. Den går både fort och långsamt på samma gång på något vis. Jag såg en bild på Oskar från exakt ett år sedan på FB och då insåg jag hur otroligt mycket han förändrats på ett år!! Samtidigt känns det som om året gått kusligt fort.
och ja, jag tycker nog det mest jobbiga för min del just nu är avsaknad av egentid. Med småbarn blir det inte mycket sådant. Samtidigt försöker jag njuta av just min tid med barnen. Den kommer ju aldrig tillbaka. och det känns på många vis fantastiskt fint att få den tiden tillsammans med dem. Öven om man skulle önska att ha lite mer vuxentid också. Men sådant är svårt när man som vi bor långt från familj som kan ställa upp och hjälpa till då och då med barnpassning.
Hoppas ni får en underbar helg i Holland!
KRAM!

Desiree said...

Annika, känner också att jag äntligen har hittat en bra balans som jag trivs väldigt bra med. Det är något jag ofta tänker på och uppskattar mycket.
Ha en fin helg och kör gärna listan.
Kram!

Anne, jag håller absolut med dig om att tid upplevs väldigt olika av olika personer och i olika livsituationer också. Det är ju det där med prioriteringar som är det svåra och att också kunna säga nej till saker, personer och uppgifter. Du har rätt i att olika personer också upplever tid och situationer på väldigt olika sätt. Jag skulle nog inte kunna koppla av på tåg eller i bilen utan behöver komma hem för att koppla av så jag uppskattar detta med att slippa pendla enormt. MÅnga behöver också ha fullt upp för att må bra.
Ha en fin helg.

Annika, Momo, har jag läst när jag var yngre och tyckte mycket om den boken. En sådan bok jag fortfarande minns efter alla dessa år. Det är en tysk författar så jag borde kanske läsa om den men på orginalspråk denna gång :-)
Det känns fantastiskt att både ha kort väg till jobbet och att jobba deltid. Min livskvalité är på topp här just nu känner jag. Visst tjänar jag mindre men jag mår så otroligt mycket bättre varje dag. Jag känner att jag blir en gladare person som känner mig betydligt mer tillfreds med både mig själv och min värld runt omkring mig genom att få chansen att hinna med på ett helt annat sätt.
Ha en fin helg.

Anne-Marie, ja att leva utan klockor vore ju ett spännande experiment.
Jag hoppas på att kunna bjuda på många fina tulpanbilder här i nästa vecka.
Kram!

Saltis, jag förstår att balansgången är betydligt svårare i livet under småbarnsperioden. En intensiv period då mycket händer. Jag kan förstå vad du menar med att tiden går både snabbt och långsamt.
Jag hoppas ni får en härlig helg.
Kram!