Monday, April 4, 2016

Hello April and Hello Spring

Vilken underbar helg vi har haft hemma i Basel denna helg. Våren är här nu och har klivit in med stormsteg. Helt ljuvligt vackert med allt som blommar. Det har varit riktigt varmt och skönt vårväder med 18-20 grader. Fågelsång, grannar som klipper sina gräsmattor och man kan lämna allt vad varma jackor heter hemma.
En värld i pastellrosa som är sååå vacker. Man får passa på att njuta för just detta är en sådan kort period. Det doftar vår och blommor i luften vart man än cyklar och det surrar intensivt av bin kring dessa körbärsträd.

Magnoliorna har slagit ut nu. Så vackra med sina stora stora blommor. Det finns gott om Magnoliaträd här i Basel. Så mycket vackert att titta på att man vill cykla långsamt för att hinna ta in allt. Jag har cyklat runt I stan och fotat hejvilt under helgen.I fredags var vi över en kortis hos vänner som också är kollegor och grannar med oss som precis fått en liten tjej.


Helg betyder också sovmorgon och långfrukost som är så underbart. Jag och C tog tag i ett riktigt vårprojekt på lördagen. Ett ganska stort och omfattande projekt där man behöver vara två. Vi har arbetat hårt med att vårfixa vår altan. Under vintern så tar vi bort trallen och skruvar isär bord, fäller upp stolar och ställer undan allt så det är skyddat. När det blivit vår så får man ta fram allt, borsta altenen, lägga ut trätrallen, skruva ihop bord och olja både trall och utemöbler. Dessutom behövde vi fälla ner växthuset där citrusträden stått och plantera om det stora citrusträdet. Det blev en tur till Bauhaus först för att fixa olja, större kruka, jord med mera.


Efter några timmar och en hel del slit började det se fint och bra ut. Utemöblerna får torka till sig innan vi ställer iordning allt.Något annat som vi ägnat oss åt denna helg har varit att fundera på nytt tyg till vår soffa. Vi har bestämt oss för att klä om våran soffa. Vi älskar soffan och den är fortfarande skön och bekväm. Det är bra kvalité på den och den har hållt formen fint under de 15 år vi hunnit ha den. Men tyget har bleknat och det har även hunnit få en hel del fläckar. Vi har tvättat tyget på dynorna tidigare men efter så många år så blir tyg fläckat och slitet så att det behövs kläs om.Vi tog därför hem diverse tygprover från en tygfabrikör och möbelbutik i Tyskland. Helt lätt har det inte varit att göra detta val. Vi vill behålla naturnyansen som går mot lite brunt och jordigt. Men funderar på att välja en nyans som är något mörkare än den vi har haft tidigare för att eventuella fläckar inte ska synas fullt lika lätt utan att den blir allt för mörk heller i sin ton. Tyget går också att fläckbehandla vilket vi naturligtvis ska göra. Trots att vi vare sig har barn eller husdjur får jag erkänna att jag själv lyckats sätta en och annan fläck i soffan. Just nu är soffan i en ljus sandton så vi vill gärna välja något som jordton och kanske lite åt det grågröna hållet. 

Hittade en jättefin möbelbutik i Tyskland där vi lånade dessa tygprover. Mattan vi har nu är också något jag skulle vilja byta ut. De hade massor med fina mattor men jag måste säga att jag blev lite lätt chockad över priserna. Vi har en ganska stor matta och storleken vill jag gärna behålla vilket skulle betyda att en ny matta skulle gå på ca 50,000 kr. Mattor på IKEA och mattor med kvalité kan verkligen skilja rejält i pris. Vi börjar dock med soffan. 

När det gäller våra möbler så har de allihop både hängt med och hållit fint. Vi Alla våra möbler är ca 10-15 år gamla. De har hängt med från Sverige till USA tillbaka till Sverige och sedan hit till Schweiz. Vi har investerat i bra kvalité från början som man tyckte var riktigt dyrt då man handlade dem men som lönat sig. En bra matta är väl något man ska fundera på. Nytt överkast till sängen ligger också högt på priolistan. Nytt överkast framstår som billigt i jämförelse med potentiell ny matta. Detta har helgen ägnats åt.

7 comments:

Taina said...

Åh vad fint ni har det nu! Som du såg på Insta så har vi fått snö. Och det ska vara kallt hela veckan! Vi har haft dagar med 20 grader i mars. Men nu är det april med aprilväder. Suck.

Kram

Annika said...

Underbart fint. Som här, men det vet du ju redan!
Nu börjar dogwood att blomma också, och sen kommer lite senare körsbär, kwanzan, men de blommar hos dig redan, ser jag.
Jag älskar dem!
En härlig tid, synd att det går så himla FORT!! Det vackra är över på nolltid.
Sorgligt.
KUL med ny klädsel till soffan. Visst lönar det sig att köpa lite dyrare möbler även om det gör ont just då.
Kramar!!!

Anne said...

Jättefint ni har det, både ute och inne. Soffan är snygg, tidlös. Gillar färgen ni haft nu men tror som du säger samma nyanser men i mörkare ton skulle bli jättesnyggt. Tycker om att ni tar hand om era saker så bra, även om det är mycket jobb varje vår så är det ju värt det och era utemöbler håller sig fräscha längre. Ser ut som nytt när de står där oljade!
Hehe, det blir lätt sådär när man börjar göra om nåt. Som nytt sofftyg, plötsligt "ser" man en massa annat och tycker en ny matta borde man också ha, och och.... Men som du säger, man får börja med en sak. Men herregud, 50.000 sek för en matta. Jag är lätt chockad faktiskt. Ja, kanske det är vad mattor av god kvalité och stor storlek går på, jag har bara aldrig köpt mattor egentligen (förutom från Ikea) så vet inte vad de går på. Förr tycker jag man hade mycket mer mattor hemma och inne, minns från min uppväxt en massa trasmattor överallt. Men numera är det mest rena öppna golv så att säga. Men någon matta vill man ju absolut ha, för att inte få eko och göra det mer mjukt inne och hemma.
Kram!

Desiree said...

Taina, riktigt aprilväder som ni har. Jag är säker på att det vänder snabbt för er snart och att det blir varmt och soligt inom kort. Ni bor trots allt på sydligare bredgrader än Basel så nog lär det komma sol och värme till er. Kanske skönt om våren får dröja lite men förstår samtidigt att det inte heller är jättekul med mer snö just nu.
Kram!

Annika, åhhh Dogwood, den är så fin! Jag håller med dig om att underbart är kort. Det går så himmla snabbt just nu. Det är bara några dagar med denna värme så har magnolian blommat över. Det kommer redan grönska på körbärsträden så snart är alla små rosa blommor utbytta mot grönska.
Men man får passa på att njuta dessto mer nu.Ja det ska bli fint med ny klädsel på soffan.
Kram!

Anne, vad kul att du tror att det blir bra med den lite mörkare naturnyansen på soffan. Jag hoppas det också. Det är så svårt när man bara har de där små tygbitsproverna och ska tänka sig in hur det blir när hela soffan är klädd i det tyget. Men jag hoppas det blir bra. Jag har funderat på mattan och jag tycker det blir alldeles för mycket pengar att lägga på en matta. Det är mycket pengar och skulle jag lägga så mycket på något i mitt hem tycker jag att en säng eller en soffa är mer värd dessa pengar än en matta hur snygg den än är. På IKEA kan man ju få mattor för några tusenlappar. Det vi har nu är en IKEA matta. Den har hållt bra förutom att den är så ljus så att den också lätt får fläckar. Jag känner att min gräns för matta kanske kan sträcka sig mot 10 eller 20,000 högst men icke bortom en sådan horizont. Det finns mycket annat som jag hellre prioriterar framför en matta för massor med pengar.
Kram!

Eleonor i Nashville said...

Vad bra att ni ar sa noga med era utemobler. Det ar viktigt att dom inte star ute hela aret och far sno och masdsa regn pa sig. Du kanske har sett har i USA hur staketen kan se ut hos dom som inte tar hand om dom. Det blir gratt och gammalt sa snabbt. Plus att nar ni oljar era mobler sa ser dom helt nya ut! Snyggt!

Vad kul att byta tyg pa soffan! Det ar skont att byta ut farger lite for man trottnar snabbt pa sina saker. Eller blir "hemmablind".
Jag har alltid velat ha en gra "sectional" av bra kvalitet men det far vi snallt vanta med tills barnen ar storre.

Era mobler har verkligen hallt lange. Har ni kopt allt i Sverige?

kram

Anne-Marie said...

Bäst att passa på att njuta eftersom det går fort med blomningen.
Låter som om ni har haft fullt upp med olika vårprojekt.
Att köpa kvalitet lönar sig nästan alltid även om det blir dyrt till att börja med.
Men att betala 50,000 för en matta skulle jag nog aldrig göra. Hur kan det kosta så mycket? Helt otroligt.
Bra att ni kan klä om soffan i alla fall.
Kram!

Desiree said...

Eleonor, vi har faktiskt sett att det lonar sig att skota om sina mobler. Har vanner och grannar som inte varit sa noga och deras tragolv har slagit sig och ser inte alls snyggt ut lange da traet blivit usatt for vader, vatten,vind och kyla.
Moblerna har vi kopt I Sverige. Soffan ar fran Sven Larssons mobler, en liten mobel butik som gor jattefina saker. Det kandes dyrt nar vi kopte soffan eftersom vi bada var studenter men den har som sagt hallt fint. Senaste mobeln vi kopte var sangen som vi kopte da vi flyttade till AL. Smart att vanta lite tills era barn ar lite storre vad galler nya mobler.
Kram!

Anne-Marie, jag blev helt chockad over priset pa matta da hon sa vad det kostade. Var tvungen att frag mer an en gang. Men 500 Euro per kvadrat blir mycket da var matta vi har nu ar ca 8.5 kvadrat. Matta far vanta och jag kommer soka efter andra alternativ som inte ar lika dyra.
Kram!