Thursday, April 14, 2016

Marknadens Dag i Basel

I lördags tog jag en tur ner på stan. Upptäckte att det var Maknadens dag. Basel har en egen lite marknad som ligger centralt i stan framför det färggranna Rådhuset. Den hålls öppen måndag till lördag. Jag gillar sådana här marknader. Så mycket att kika på, roligt att kolla in folk också. En öppen marknad har så mycket liv. Det doftar från blommor, ostar och bröd. Allt ser så gott och färskt ut. Alla fick ett gratis äpple med ett stämpeltryck på.


 Varje marknad har också sin unika prägel. Vi har ju turen att ha gott om olika sådana här marknader i vår närhet och kan lätt och enkelt också åka över både till Tyskland och Frankrike för att besöka marknader där. Alla har sin charm och sitt liv och sortiment.


 Nu är det ju sparris tider också. Både vit och grön sparris. Många restauranger specialiserar sin meny på sparris så  här års. Det är dock mest vit sparris som serveras på restaurang men min favorit är den gröna sparrisen. Gärna stekt eller grillad så att den fortfarande är krispig och så med lite hyvlad färsk parmesan över.
 Ostar, korvar, lufttorkade skinkor, färskpasta och oliver. Inga problem om man vill ha ett smakprov heller innan man köper.

Vädret just nu är lite svajigt. Ena dagen varmt och soligt och sedan lite mer kyligt. Igår hade vi regn hela dagen. Men lite regn någon enstaka dag gör ju bara att den vackra grönskan bibehålls längre. Väldigt skönt att inte ha så långt till jobbet så att man kan cykla varje dag oavsett väder. Även om det spöregnar så har jag ju regnställ och vet att det bara tar 10 minuter.Ostadigt väder idag med många mörka moln på himlen. 

6 comments:

Optimistic Existentialist said...

Looks like quite a fun time!!

Annika said...

Vilken trevligt marknad. Förstår att du gillar att gå på den.
ROLIGT med alla olika marknader hos er under året. DET saknar jag här.
Exakt, jag har inget emot regn och lite kyligare temps på våren heller, då blommar det längre också.
Kramar!

Anne said...

Ser jättetrevligt ut, de verkar ha otroligtfräscha grejer. Gillar att det verkar finnas marknader året runt också. Vi har våra fina Farmers Markets men de är säsongsbetonade och brukar ha öppet 1 maj till och med sista oktober. Ja, nu är det sparristider! Även här. De hade en massa fin sparris i affären igår. Jag gillar precis som du den gröna bäst, precis sådär krispigt grillad eller stekt med parmesan (eller pecorino -också jättegott) ovanpå.
Kram!

Desiree said...

Annika, inte så många farmers markets i ert område alltså? I AL hade de en nere i downtown varje lördag som var nice att besöka med jämna mellanrum. Jag precis som du vill också gärna att blomningen får dröja sig kvar lite längre om det är lite lägre temperaturer.
Kram!

Anne, aha ja så var det nog för den farmers market som fanns i AL också inne i Birmingham att den var säsongsbetonad och endast lördagar. Älskar att det finns så många marknader här och att de alla är så levande och har sin prägel. Den stora marknadsdagen är dock lördagar här också. Ska man handla på marknad får man skippa sovmorgon för de har oftast öppet endast mellan 8 och 12 på dagen. Men visst kan man skippa sovmorgon för en härlig marknad då och då.
Kram!

Anne-Marie said...

Dessa marknader ser så trevliga och fräscha ut.
Maten som säljs där måste vara färsk.
Jag har nog aldrig ätit vit sparris. Har heller aldrig sett vit sparris hos oss i mataffärerna.
Vi har dåligt med marknader där jag bor men det finns en inne i Mt Shasta som inte har satt igång ännu.
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, ja allt är närproducerat och kommer direkt från bönderna i trakten så det kan inte bli fräschare och färskare än så här nästan. Vit sparris är väldigt annorlunda mot den gröna. Den har både annan smak och framförallt konsistens. Här äts den vanligtvis med Hollandassås.
Kram!