Wednesday, December 25, 2013

Årskrönika


2013 har varit ett spännande och väldigt lärorikt år. Vårt första år som Schweizbor. Massor med nytt, nya platser, nya människor, nya vännskaper, nytt språk, ny kultur, och nytt hem. Det har varit ett gott år, ett riktigt gott år känner jag. Rent av en av de bästa åren totalt sett. 20:e januari 2013 flyttade jag hit. Stod här med min väska och hade ingen aning om vad som väntade mig.

Vi trivs väldigt bra och det känns som det var helt rätt för oss att flytta hit på många sätt. C trivs utmärkt väl på sitt jobb och vi trivs båda bra i vår lägenhet och det område vi bor i. Basel som stad är en liten stad men en stad med stor personlighet. Det är en vacker stad som har väldigt mycket att erbjuda då det gäller kultur. Läget och närheten till både tyskland och frankrike gör att Basel blir en väldigt internationell stad. En stor stad i en liten förpackning.

Jag har fått se otroligt mycket och schweiz är ett mycket vackert land. Känns som jag klivit in i ett vykort så många gånger. Vi har lärt känna ett bra gäng med olika människor som blivit våra vänner. Att relativt snabbt hitta folk som man trivs att umgås med betyder mycket då man kommer till ett helt nytt ställe. Vi har ett väldigt internationellt umgänge vilket är kul.

Jag har lyckats lära mig en hel del tyska och jag måste få säga att jag faktiskt är rätt stolt  att jag på ett år lärt mig så pass så att jag kan: förstå vad folk säger, kolla på tyska tv program, läsa tyska tidningar, och själv klara att hålla en konversation en hel kväll på tyska. När jag kom hit för ett år sedan var det inte många ord jag kunde så jag tycker att språkkunskaperna tagit ett bra språng framåt. Jag tycker det har varit kul att lära mig ett nytt språk. Tycker att det är viktigt att försöka lära sig så gott man kan för att bättre intergreras i samhället. Nya kunskaper är alltid något man har nytta av. Jag kommer aldrig lära mig tyska perfekt men jag klarar mig och vill gärna fortsätta lära mig mer. Att kunna klara sig på ett språk ger trygghet i vardagen.

Även om jag söker jobb och hoppas på att få napp snart så har det varit fantastiskt att få ett sådant här ”sabbatsår” där jag kunnat ägna mig åt att lära känna mitt nya land, lära mig språket och få möjlighet att fokusera på andra studier som jag varit sugen på att prova på. Det har varit ett sådant skönt år på många sätt – ett år utan stress. Jag inser hur mycket stress det funnits i min vardag med allt man vill och ska hinna med och hur gott det gör i själen att slippa stressa runt som en tok. Jag hoppas därför innerligt att faktiskt kunna jobba lite mindre än 100% då jag får jobb då jag gärna vill kunna fortsätta med språkstudierna en del.

Tänkte visa och blicka tillbaka lite med bilder. Häng med:

Floden Rhen flyter genom staden och man får närheten till vatten. En vacker stad på många sätt med många fina gammla byggnader, små gränder, marknader. Det är underbart med en strandpromenad.

Februari var det carneval dags med Fastnacht som firas i dagarna tre här. Dygnet runt pågår carnevalsfestligheterna med massor av konfetti, små gåvor av olika slags som slängs/delas ut från ekipagen, man har de olika "cliqarna" med sina budskap, marcher, piccoloflöjter och trummor.

Alperna med sin magnifika och imponerande skönhet. Jag fick för första gången i mitt liv prova på skidåkning i alperna. Fantastisk skidåkning. Bara naturen i sig får en att tappa andan.


Precis så här gött ska man ha det medan man åker skidor. Lunch paus med sol.


I februari fick vi också vårt första besök, Calles föräldrar kom hit över en långhelg och vi åkte skidor ihop.


I mars kom nästa besökare på tur vilket var E. Vi fick återigen njuta av mer fantastisk skidåkning.


Vi har försökt passa på och se oss omkring lite i vårt nya hemland. Det finns så otroligt mycket kvar för oss att utforska. Vi har sagt till varandra att vi är glada att vi har tänkt stanna ett tag för att vi ska hinna med allt vi gärna vill se och göra. Stora delar av Schweiz har vi ännu inte hunnit med alls och sedan har vi förstås också närheten till resten av europa att utforska. 

Detta ovan är Luzern. En vacker stad med sin specialla och historiska stadskärna och bro. Denna stad ligger vackert belägen vid en sjö och på våren/sommaren är det vackert att promenera längst med strandkanten.

Ticino i allra sydligaste delarna av schweiz. Det känns betydligt mer italienskt än schweiskt på många sätt. Mäktig natur och otroligt god mat med stark inspiration från det italienska köket.

Slutet på mars/början på april då det var påsk (minns ej exakt) så får vi ner till italien för att möta våren vid Lago di Como. Underbart vackert med sjön omgärdat av de snöklädda alptopparna. Charmiga små bergsbyar och slingriga vägar som kantas av imponerande stora och magnifika italienska "villor".


Någon gång i maj besökte vi staden Gryuere där en av de berömdaste ostsorterna från schweiz härstammar från. Man kunde få skåda osttillverkning på plats och se hur dessa hjul med jätteostar lagrades under väldigt nogranna och kontrollerade former för att få fram den där nötiga otroligt goda smaken som karakteriserar Gruyere. 

Vi råkade passera en kyrka där ett bröllop pågick och fick också därmed chansen att se och höra hur man spelade på alphorn.

Gruyereosten är en av huvudingredienserna i en god fondue och naturligtvis kan man njuta och smaka fondue i staden Gruyere. Jag tror varenda resturang hade fondue på sin meny här.

Slutet på maj och början på juni blev det dags för årets andra resa till Paris. C skulle dit i tjänsten och jag passade på att följa med. Så enkelt att bara ta snabbtåget från Basel och hamna i Paris på 3 timmar. 


Paris är en stad man kan besöka många gåner om och om och alltid finna nya saker att upptäcka och njuta av. Här finns massor med fina stråk att promenera kring, mycket kultur, historia , god mat och charmiga små boutiquer med vackra ting.Jag hade heller aldrig varit i alperna sommartid. Jag måste säga att landskapet i juni imponerade mig än mer nästintill. Helt galet makalöst vackert. Nästan så man fick nypa sig i armen konstant för att tro att det var sant.

Vi hade svårt att sluta fota och fotade både högt och lågt. Massor med fina alpblommor som blommade just när vi var här. Underbart att få njuta av denna magnifika natur tillsammans med vänner på besök från svedala.


Slutet på juni stax efter midsommar så blev det en liten tur till Stockholm och Sverige. 

Min seglare skulle ge sig ut på böljan den blå och vara med på Gotland runt racet.

Resten av sommaren njöt vi av här i Basel. Det blev många härliga kvällar nere vid floden. Vi insåg snabbt att det är här alla mer än gärna hänger sommartid. Med en enkel picknick, lite grill eller på någon uteservering. Rhen går ju även utmärkt att bada och simma i eller flyta som man gör här. Här ser ni C på bilden till höger med några vänner som är ute och flyter. Ett perfekt svalkande dopp .


Vår altan inredde vi med trätrall, örter, olika krukor med blommor och en skön soffa. Det var nästan så vi flyttade ut här hela sommaren. Åt i princip varje middag här ute under juni, juli, augusti och halva september.

Första augusti firades schweiz nationaldag och det gjordes med gummibåts flottfärd på floden Aare. Strålande väder, picknick då vi blev hungriga, dopp i floden då man behövde svalka sig något och annars bara soft paddlande med utsikt över snöklädda alptoppar i horizonten.

I september tog vi en lång weekend i Bourgogne. Njöt av gott vin och den bästa Boeff Bourgingionen vi någonsin ätit.

Vi provade röda Bourgogne viner men körde även vidare till Chablis och provade vita viner där.

Vi har njutit av en lång och vacker höst. Det mildare klimatet här nere på kontinenten gör att hösten blir längre. Vi har åkt runt bland byarna i Jurabergen och fotat höstfärger på både skog och vinfält. Fått se hur vinrankorna skördas.

Hösten var även fin i Basel med mycket vackra höstfärger och den årliga höstmarknaden som alltid är väldigt populär i stan.

 
Lite annat smått och gott som detta året bjudit på är denna svarta skönhet. Vår tidigare Mazda som vi hade med oss från USA råkade ut för omfattande skador i och med en kraftig hagelstorm. Skadorna var så omfattande att försäkringsbolaget löste in bilen och fick fick istället chansen att köpa denna svarta pärla som vi hittade i Ticino. Gråa Grace pansionerades och svarta Sofia kom in vårt liv.

Vi är tacksamma för alla underbara vänner vi redan fått på så kort tid både tvåbenta och fyrbenta. Det betyder så mycket när man kommer till ett nytt ställe att man får ett bra umgänge när det gäller trivsel.


Höstmarknad byttes mot julmarknad och den stora granen har prytt stortorget i Basel på ett vackert sätt mitt emot det röda granna rådhuset.

En riktigt god fortsättning och gott nytt år till er alla från oss. Nu är väskorna packade med sommarkläder och vi drar till Florida för att njuta av sol och värme.

16 comments:

Kattas Betraktelser said...

WOW! Vilken årsberättelse! Vilket år du och C. Haft. Jag känner när jag läst din blogg du verkligen hittat hem. Ni har verkligen haft ett rikt år i en vacker del av världen. Jag ska njuta av dina bilder lite till. U. Är så betagen av dina bilder. Kram

eastcoastmom said...

Vilket år! Flera av bilderna ser overkligt vackra ut. Att det sociala funderar och man hittar bra vänner är nog det viktigaste, det var den biten jag tyckte var segast i Madrid.

Martina said...

Underbara bilder som ger mig sa manga minnen fran min tid i Schweiz. Basel, Luzern, Como, battur pa Aare... det var länge sen men jag har verkligen manga fina minnen därifran.

Härligt att känna sig sa stolt och glad över aret som varit! Hoppas att det fortsätter lika bra.

Ha det nu sa underbart pa er soliga semester!
Kramar

Anne said...

Ja, ni har verkligen hunnit med otroligt mycket. Vilket år detta blev. Så skönt och jag är väldigt glad å dina vägnar att flytten blivit så lyckad, att du etablerat dig så bra och funnit dig tillrätta. ´Man vet ju aldrig på förhand, det är lite av en risk man tar då man vågar flytta. Nu har fått det helt fantastiskt bra och Schweiz är verkligen som ett vackert vykort, så sagolikt vackert.
Med hopp om ett minst lika bra 2014!
Kram

mylifeinsiliconvalley said...

Härlig årskrönika!! Vad mycket ni hunnit med! Och så vackert ni bor, underbart!! Förstår vad du menar med stressen, när jag började jobba i år så blev det mycket mer av den varan. Att inte jobba 100 % är något jag önskar mig också så man kan lägga lite tid på annat också.Det gäller att njuta av livet också och utforska nya saker. Njut nu av Florida och må så gott! Kram!

Desiree said...

Katarina, åh tack så mycket. Vad glad jag blir över att du gillade inlägget så mycket. Det har varit ett lärorikt och väldigt spännande år för oss. Vi trivs som sagt väldigt bra och det känns jättekul.
Kram!

Eastcoastmom, åh tack så mycket. Visst är den sociala biten en stor faktor för hur väl man ska trivas. För oss var det betydligt segare i Alabama och det var också första gången för oss utomlands där så det var många misstag vi gjorde. Men även om man jobbar hårt på det sociala så vet man ju aldrig hur pass bra det kommer att bli eller hur lång tid det kommer att ta. Man måste hitta rätt på något sätt också och det är ju en hel del man styr över men en hel del man inte styr över också. Kram och god fortsättning på er jul hemma i USA.
Kramar!

Martina, tack så mycket. Du känner igen mycket från att själv ha bott här. Hur länge bodde ni i Schweiz?
Jag önskar dig en god fortsättning och ett gott 2014.
Kram!

Anne, du har så rätt. VIsst är det så att man tar en stor risk då man flyttar till något nytt så här. Man har ingen aning om vad som väntar en och hur pass bra man kommer att trivas. Men jag tror att både jag och C är lite äventyrliga av oss. Vi tog chansen i Alabama och nu tog vi denna chansen i Schewiz. Jag är otroligt lycklig och tacksam över att allt har blivit så bra redan under det första året. Sedan får man hoppas att det fortsätter på ett bra spår.
Kramar!

Christina, tack. Mycket har vi hunnit med men så mycket finns också kvar. Du har så rätt. PRecis så som du säger känner jag också. Tack vi lovar att njuta av Florida.
Kramar!

Annika said...

Det känns som om ni verkligen hittat hem. OCH det föll på plats tidigt för dig, och er!
Underbart.
Schweiz, så underbart vackert!! SOM att bo i ett vykort.
HOPPAS jag kan komma och hälsa på er där! Det vore underbart!!
Önskar ett Gott Nytt 2014, och en underbar resa till Florida! Må värmen finnas där (men det tror jag).
KRAMAR!!!

Desiree said...

Annika, jo nog känns det så för oss också. Det måste vara ett av världes vackraste länder som du berättat för mig. Schweiz och norge har jag för mig att du sa var bland de vackraste. Det vore så kul om ni fick chansen att komma. Jag tror vi blir kvar ett tag till som det verkar så anytime Annika. Du är alltid mer än hjärtligt välkommen. Kraaaam!

Marianne said...

Åh, sån tur jag har hos dig också, som hos Annika! En årskoll så att jag kunde uppdatera mig om allt som hänt dig det här året! Vilket härligt år du har haft! Och helt underbara bilder. Inte minst var det roligt att få se bilder av korsordsfloden Aare. :-)

När jag var liten var vi ganska ofta i Schweiz, min mamma hade vänner där. De bodde först i Wintertour och sedan flyttade de till en by i alperna. Jag kommer aldrig att glömma det enorma dunbolster man sov med där, och påsklekarna när man sprang och letade ägg i deras trädgård. Schweiz är verkligen ett vackert land.

Hur är maten? Sånt minns jag inte ...

Och nu är ni på semester i sköna Florida! Hoppas ni har det jätteskönt!

Kramar!

Desiree said...

Marianne, vad roligt att du kikade in här. Jättekul att du känner till mycket om Schweiz också och varit där en hel del. Flottfärden på Aare floden var en superhöjdare. Schweiz är som sagt ett otroligt vackert land. Maten är god, mycket ost, rösti och korv av olika slag. Ost kan de verkligen med över 450 olika ostsorter som tillverkas här. Ostfondue är riktigt stort vintertid. Fantastsk choklad har de också.
Jag önskar dig ett riktigt gott nytt år.
Stor kram

Saltistjejen said...

Vilket fantastiskt år Desiree! Och tack för att du delar med dig. Så roligt att se dina vackra bilder! Schweiz är verkligen ett otroligt vackert land. Och så har ni ju även fått se så mycket andra delar av Europa också. Härligt! Att du lärt dig så bra tyska under detta året tycker jag också är beundransvärt!
Önskar er nu ett riktigt fint 2014!
Kramar!

Suzesan said...

Åhh ert liv är som ett stort äventyr.


Härligt.

Stor kram och ett GOTT NYTT ÅR Desiree.

Önskar dig och din man ett lyckosamt 2014 och tack för att du visat så fina bilder. Din blogg är som en äventyrsbok.

/Susanne

Lotta said...

Ja, vilket år! Mitt i prick. Du har haft tid att få lära känna ert nya land, njuta, lära dig tyska, få nya vänner. Bara vara och ta in allt. Så härligt!

Bilderna är magiskt vackra. Jag älskar det här landskapet! Hoppas också kunna komma och hälsa på en dag.

Tack för ett fantastiskt år tillsammans. Så glad också att vi hann att ses i somras.

Ha en underbar semester i Florida! Gott Nytt År!

KRAM
Lotta

Charlotta Hemert Ljungblad said...

God fortsättning, fina du! Vilka fantastiska bilder! Hoppas att ni har det alldeles ljuvligt i Florida, men det kan jag tänka mig att ni har! KRAM!

Liz said...

Fantastiska bilder och jag sager det varje gang tror jag, men sa harligt att se foton fran "mitt Schweiz". Aven om jag bara bodde dar i ca 5 ar, sa kanns det sa. Min man ar ju aven halft schweizare, sa det ar starka band helt klart mot detta vackra land!

Ser mycket fram emot att hanga med pa era aventyr under 2014! Och att lasa om er semester i Florida nar du kommer hem!

Stor kram!

Blogger said...

Bluehost is ultimately the best hosting company for any hosting plans you might require.