Thursday, December 12, 2013

Tordags Mix

Halloj, veckan fortsätter i rask takt. Vart tog den vägen är nästan så man undrar. De kyliga men klara och vackra december dagarna fortsätter här. Jag njuter för fullt. En liten summering i punkt form av veckan kommer här:

Att ha flyttat till sydligare bredgrader som dessa känns helt fantastiskt rätt! Speciellt så här års. Gjorde en jämförelse mellan solens upp och nedgång mellan Stockholm och Basel. Nu då vi flyttat hit får vi nästan hela 3 timmar mer sol/dagsljus per dag!!! Det är inte illa. Det är MYCKET. Jag kan tycka att det är mörkt här och när jag då såg hur pass mörkare det är i Stockholm. Vintermörker och jag är inte direkt kompisar.

Snö, det saknar jag inte ett endaste dugg. Det finns gott om snö i alperna här redan och det är där den hör hemma. Perfekt att det finns snö där och då man vill åka skidor men här i stan då jag ska cykla behöver jag ingen snö. Räcker gott med de vackra och frostiga morgnarna vi får. Frost som glittar vackert i morgonsolen.

Nu är jag äntligen klar med årets julkort och la dem på lådan igår.

Jag fortsätter med översättningsprojektet. Det är kul och det går framåt. Det genererar lite goa extra pengar dessutom.

Svårt att fatta att terminen nästan är över både vad gäller min tyska på distans och min tyska här i Basel. Jag har lärt mig ganska mycket mer under denna termin. Jag har anmält mig till fortsättningskursen på distans inför vårterminen. Bad C köpa boken då han var i Sverige nu. Jag är redo för nästa termin. Hjälp fattar knappt att det inte bara terminen som snart är över utan också året.

Det där med att ladda ner serier och kolla in avsnitt då man har lust och exakt så många avsnitt man vill är ju guld värt! Jag vet att detta inte är någon nyhet direkt. Jag är lite sen. Jag har precis kollat in Homeland säsong ett och två inom loppet av 2 månader. Helt uppslukad har jag blivit av den. Det är för det mesta kanska trist tv här även de engelska kanalerna vi har är inte mycket att ha för det mesta. Så att ladda ner serier så här är ju helt perfekt.


Vi disskuterade resturang besök och priser på Baseltyskan. Jag är innerligt tacksam över att jag både kan laga mat och finner det kul och intressant. Det är riktigt dyrt att gå ut och äta här. Så många gånger går man någonstanns och finner att det inte är värt pengarna. Kan man laga mat blir man förvisso mer kräsen vad gäller kvalitén och sedan vet man ofta vad som är prisvärt och inte. En helt vanlig lunch i Basel kan lätt kosta ca 200 kr. En enkel soppa kan kosta ca 100 kr för en tallrik. Inte prisvärt enligt mig. Nu tar ju C med sig matlåda i princip varje dag och jag äter något enkelt hemma. 


Ikväll ska jag därmot få njuta av ett äkta svenskt julbord. Helt underbart ska det bli. Det blir tillsammans med mitt lilla goa svenska tjejgäng här. De är så härliga vänner, så glad över att vi funnit varandra. C ska på julmiddag med sitt jobb så det passar ju extra bra att vi båda ska på julkalas.

9 comments:

Annika said...

Hey you!!
Vi är inte lika i allt, vi två.
Jag vill ha snö i stora lass. Det vill inte du.
Jag lider NOLL av mörkret. Det gör inte du.
Kollade, solen går ner 16:47, men redan vid 16 tänder jag lamporna inne.
Solen går upp vid 7:20.
Hur är det hos er? Har en känsla av att vi ligger ganska lika.
MEN vi delar kärleken till Homeland!!! JAG är galen i den serien, Peter också. Säsongsfinal på söndag här av säsong 3.
Skitbra är den!!!!
Japp, billigare at gå ut och ära hos oss, men absolut inte jättebilligt. Tycker ofta man får medioker mat. Så jag håller med dig där också.
MEN det är MYCKET dyrare hos er än hos mig. Soppa här går nog på runt 5 dollar, inte mer.
KUL med översättandet!!
Kramar från ett snöigt och mkt kallt Reston, Årets kallaste dag idag. Gissa vem som njuter?
KRAMAR!!!

Desiree said...

Annika, nej jag vet att när det gäller vinter och snö är vi totalt olika :-)
Jag tycker dock att det är ok att solen går ner vid 17. Men att solen går nere före 15 som den gör i Stockholm är INTE ok för mig. Här funkar detta med mörker mycket bättre. Solen går upp vid 08 och ner vid 17. Men mörkare än så vill jag verkligen inte ha det.

Aha då ska jag se om jag snart kan ladda ner säsong3 av Homeland.

Att gå ut och äta är trevligt men det är inte kul att betala hutlöst för medioker mat.

Hi hi vet att du njuter och det tycker jag du ska fortsätta med.
Kraaam!

Martina said...

Haller fullständigt med dig om att det är sa skönt att fa mer ljus och mindre snö under vintern än vad det är i Sverige. Mörkret tar ju verkligen kal pa en där uppe.

Fina frostiga bilder!
Kramar

Saltistjejen said...

Vi slutade följa "riktiga" TV -program för flera år sedan. Vi insåg att det där med att passa tider inte fungerade bra alls i vår vardag. Så att streama (typ Netflix eller iTunes) eller att ladda ner till datorn och kolla när man vill är guld!
Gott med julbord! Hoppas ni får en riktigt fin kväll!
Kram!

Anne-Marie said...

Jag håller med dig Desiree. Snön kan vara på avstånd och att det inte är fullt så mörkt som i Stockholm är bara bra. Jag fattar inte att jag klarade av att bo i Stockholm där det blev mörkt vid 15-tiden.
Verkligen roligt att du har ett eget arbetsprojekt. Och att tjäna egna pengar är ju inte heller dumt. :)
Det låter dyrt att äta ute i Basel. Förstår att du hellre lagar till olika rätter hemma.
Hoppas det blev en fint julbord.
Kram!!

Desiree said...

Martina, hi hi verkar som både du och jag passar på sydligare bredgrader.
Kramar!

Saltis, jag tror att det kommer gå över helt till att man kolla tv program på netflix eller laddar ner på något sätt. Det är det moderna samhället där folk inte har tid eller lust att passa tv tider. Det är ju otroligt smidigt att kunna göra på det här sättet.
Kram!

Anne-Marie, jag tror att man klarade av det så länge man inte visste om något bättre, man var van och hade inget att jämföra med. Jag fixade det innan vi flyttade till AL men efter att vi hade bott där lyckades jag inte vänja mig vid mörkret i Stockholm längre.
Ja det är kul med översättningsprojektet och perfekt att det genererar lite extra pengar dessutom.
Kram!

Anne said...

Yes, vad glad jag blir höra du fastnad för Homeland. Sååå bra.
Precis sådär gör jag också, börjar se en serie när den redan gått ett tag och ser i kapp säsonger som redan gått. Det är verkligen ett perfekt sätt att hitta en serie och jag tycker också en serie oftast blir bättre när man faktiskt kan se flera avsnitt efter varann och inte så ryckigt som om man följer en serie live. Perfekt sätt hitta guldkorn i alla fall.
Homeland är grymt bra. Var dock beredd på att säsong 3 börjar lite småsegt och att den säsongen tar några avsnitt för att komma upp i tidigare säsongers kvalité. Men det kommer...blev riktigt bra efter några avsnitt in.

Det där med solen och ljuset. Jösses, hela tre timmar. Ja, det förvånar mig inte men när du säger det sådär, ger konkreta siffror så inser man hur mycket det är.
Förr-förra året då vi firade julen hemma slog det mig med kraft hur mycket mörkare det faktiskt var. De där extra timmarna av ljus gör otrolig skillnad.
Vilken lycka du hunnit få så fina vänner. Återigen slår det mig hur etablerad du blivit på bara ett år!
Kram!

Lotta said...

Härligt inlägg vännen!

Jag vet att du tycker om ljuset och att snön kan hålla sig borta ;) När jag var hemma i Stockholm för två år sedan var mörkret påtagligt...men jag var hyfsat ok med det. Tack och lov vänder det den 21:a.....!

Just nu snöar det här och jag är dunderfökyld. Det är ganska mysigt att vara inne. Maken klär granen och jag ligger snart på soffan och dricer te och ser på film ;)

Härligt med julbord med goa vänner!

KRAM

Desiree said...

Anne, ja ibland är det trots allt inte så dumt att ligga lite efter ;-)
Jag har hört att tredje säsongen inte ska vara lika bra. Att det nästan blir för komplicerad plot och att man kan känna sig förvirrad nästan över handlingen. Jag tänkte ändå börja kolla så får jag se om jag ser hela. Brukar ju vara så med serier att de liksom spårar ur efter ett tag.
Ja helt otroligt att det skiljer så många timmar mellan Stockholm och Basel när det gäller dagsljus. Det gör en väldigt stor skillnad. För mig är den enorm. Jag tycker det är ok att solen går ner kring fem här men inte före tre på eftermiddagen i Sverige. Vintern är ju så mycket längre i Stockholm också. Det här passar mig mycket bättre.
Kramar!

Lotta, mörkret kan vara ok om man är där och hälsar på men att lida sig igenom en hel vinter där eller flera för vår del efter att ha bott i Alabama funkade inte för oss. Även om det vänder den 21 så går det så långsamt i början att man faktiskt inte märker mycket av det hela förräns någon gång i februari. Men självklart gäller det ju ändå att se positivt på det hela eller iallafall försöka.
Åh stackare, krya på dig och hoppas att du hinner bli frisk och pigg till jul. Låter dock mysigt att kolla på film och dricka te medans maken klär granen.
Kraam!