Tuesday, December 10, 2013

Julmarknad Basel

I lördags besökte jag julmarknaden i Basel. Den pågår hela december fram till julafton och har öppet alla dagar i veckan mellan 11 på förmiddagen och ca 20 på kvällen. Här finns mycket att kolla in. Julmarknad är poppis och det finns olika julmarknader nästan överallt både i Schweiz, Tyskland och Frankrike. Jag ser fram emot att göra besök på fler julmarknader. Varje har sitt unika och speciella utbud. Perfekt om man vill hitta annorlunda julklappar både till sig själv och andra.

Det var minst sagt MYCKET folk ute denna lördag. Men jag antar att då det gäller julmarknader så får man vara beredd på att det är mycket folk nästan jämt. Det kanske inte ser ut som jättemycket folk på dessa bilder men jag kan intyga att jag aboslut inte var ensam. På sina håll fick man knöla och armbåga sig fram. Det är dock god stämning.

 Mycket juldekorationer av alla slag. Både julkulor och andra prydnar till granen men också adventsljusstakar. Ett stort och underbart utbud av olika hantverk, stickade mössor, vantar, kryddor, ljus, tvålar ect.


Dessa fina tyska och Schweiska adventsljusstakar i trä tycker jag så mycket om! En sådan vill jag köpa framöver. Det är ett gediget hantverk och här finns många fina små detaljer att kolla in. De är dyra dock. Ca 1500 kr för de lite mindre som dessa. Men dessa tror jag absolut är handgjorda och som sagt så fina att de är väl värda att investera i. Det blir ingen i år men förhoppningsvis nästa år.


Det var en perfekt dag att njuta av att strosa runt på julmarknaden. Vackert väder och ganska lagom kallt/varmt med ca 5 plusgrader. Här på marknaden finner man också många specialiteter i matväg. Raclette, fondue, crepes och flammkuchen som är en sorts pizza från Alscace som toppas med grädfil, lök och bacon. Sedan finns det alltid gluwine att värma sig med om man blir kall. Jag tog mig en gluwine efter att ha strosat runt ett tag. Jag måste dock säga att jag gillar den svenska glöggen bättre. Vet inte om det är kryddniningen på gluwinen eller om det beror på att den svenska glöggen är lite sötare som gör att jag gillar glöggen mer. Gluwinen serveras i fina muggar här. Gluwine dricks i större mängd också jämfört med glögg. Här får man 2.5 dl då man beställer en gluwine.


 Julmarknaden är lite utspridd runt gammla stan men är i huvudsak koncentrerad till två platser. Här uppe vid katedralen hade de hängt jättefina ljusslingor formade som stjärnor i träden. Extra vackert då mörkret sänkte sig vid femsnåret. En kör som sjöng julsånger och visor spred extra glädje och värme vid mörkrets inbrott.


 Extra vackert och stämningsfullt i skymningen då stånden som sålde ljus och ljuslyktor av olika slag tände sina ljus och lyktor.

Jag köpte inte så mycket då det bara blir vi två som firar i år och vi inte behöver köpa en massa julklappar men det här är helt rätt ställe att finna roliga och små julklappar på. Jag satsar nog på att köpa lite mer nästa år tror jag både klappar och sådant att hänga i granen. Men kul att kolla in vad som fanns och njuta av stämningen, sången och lite gluwine.

Nä nu måste jag rusa iväg till tyskan. Ha en fin tisdag. Idag kommer också C hem vilket ska bli underbart.

11 comments:

Miss Marie said...

Älskar julmarknader! Det finns mycket fint på dom, men i München var det mesta väldigt dyrt! Vissa saker kunde jag dock inte motstå. Och en kompis köpte supersöta filttofflor till sin dotter! :)

Annika said...

Jag med. ÄLSKAR julmarknader! OCH är ledsen för att amerikanerna inte riktigt har dem :-(.
Julmarknaderna i dina trakter är vida berömda. jag vet folk som åker till Tyskland, Schweiz och Österrike härifrån enkom för att gå på julmarkander.
Det säljs så fina saker hos er också.
Gluhwein är Ok ibland, men glögg är SÅ mkt godare.
Kramar!!

Desiree said...

Marie, ja så mycket fint att se, hitta och provsmaka. Jag såg några riktigt fina små tavlor med Basel motiv som jag gärna skulle vilja ha men de var riktigt dyra. Men fint handverk får man nog vara beredd att betala en slant för. Adventsljusstkarna tror jag nog att jag kommer att köpa en framöver men inte i år.
Kram!

Annika, ja visst är det en härlig julstämning där. Här finns det otroligt mycket att välja på. Ha intressant att du också föredrar glögg. Jag håller helt med dig om att det är mycket godare.
Kramar!

Anne said...

Jag älskar också julmarknader! Säger som Annika, de finns ju inte riktigt här i USA. Tyvärr. Inte på samma sätt i alla fall.Himla mysigt med er marknad i Basel, att den pågår så länge också och inte bara är en marknad under en helg eller så.
Jag har faktiskt aldrig provsmakat gluhwein så vet inte riktigt vad det är, men tror du dig då du säger glögg är godare :)
Kram!

Desiree said...

Anne, jag tycker det är bra att de flesta julmarknder här pågår under i princip hela december. Skönt att slippa stressa och veta att man kan ta den julmarknad man helst vill vilken av helgerna man önskar i december. Har du gjort egen glögg i år Anne eller har du köpt på IKEA eller World Market? Glögg säljer de på IKEA här också och då är det till och med äkta vinglögg. Det såldes ju bara alcoholfri glögg för oss då vi bodde i USA. Vet inte om det ändrats nu eller hur det är i dina trakter.
Kramar!

Martina said...

Ah vilken fin julmarknad. Sa fint med alla ljusen.
Glühwein är sadär tycker jag. Däremot älskar jag glögg. Här i Nice dricker man dock varken det ena eller det andra.
Kramar

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vilka superfina ljusstakar! Skulle mer än gärna ha en sådan här hemma. Och vilken julmarknad! Får Jul på Liseberg att framstå som blygsamt, haha. Kram!

Anne-Marie said...

En sådan fin julmarknad! Nej, det finns nog inga sådana marknader här i USA.
Allt ser så fint och välgjort ut. Jag minns att min mamma gjorde en bussresa ett år till Tyskland där hon besökte en julprydnadsaffär som hade öppet året runt och bara sålde julsaker. Inte riktigt samma sak som en marknad men det verkar finnas ett helt annat utbud och en annan efterfrågan i Europa.
Din marknad hade jag gärna besökt. :) Kramar!!
J

Desiree said...

Martina, ännu en som föredrar glögg alltså. Intressant att man inte har någon varaiant av kryddat vin i Nice men kanske det varmare klimatet gör att man inte har samma behov av varma drycker.
Kram!

Charlotta, ja visst är ljusstakarna fina. Liseberg är en jättefin julmarknade. Älskade alla träd de har klätt in där med ljusslingor. Jag tycker var julmarknad har just sin charm.
Kram!

Anne-Marie, antar att detta fenomen med julmarknad är betydligt mer poppis i europa. De tyska julmarknaderna är ju kända över hela världen. Det är väldigt mysigt att gå runt på olika julmarknader så här års. Vi ska försöka göra en utflykt till någon som ligger lite längre bort till helgen.
Kramar!

Anonymous said...

Vilka fina ljusstakar, förstår att du vill ha en! Så härliga julmarknader, det finns inte riktigt på samma sätt här tycker jag, jag har inte hittat någon än iallafall :-)
Kram!

Saltistjejen said...

Så himla mysigt!!! Tycker att just Europa är så mycket bättre på detta med julmarknader än vad man är här i USA. De känns ofta mysigare och mer genuina i de europeiska länderna än här.
Kram!