Friday, December 6, 2013

Champagne provning


 
Var på en champagne provning här i förra veckan. En av de stora vinbutikerna här anordnade en sådan kväll. Deras vinprovningar som de har då och då är också väldigt bra och trevliga men detta var strået vassare. Det kostade lite mer denna kväll men för ca 200 kr kunde man få prova en mängd olika champagnesorter, däribland de riktigt dyra dropparna.

Förutom dessa två fanns också andra klassiker som Moet, Veuve Clicout och Mumm. Men sedan fanns också lite mindre eller för mig iallafall lite mindre kända champagnehus som Louis Roederer, De Sousa, Krug, Ruinart och Perrier Jouet. Jag måste säga att det var dessa mindre eller nya champagnehus som jag fattade bäst tycke för och som överraskade mest. 

Kända och dyra droppar som Dom Perignon och Krug. Dom Perignonen var från 2004. Det gjorde nästan ont att behöva hälla ut resterna i glaset efter att jag smakat. Men för att kunna gå vidare och hålla sig på topp så kände jag att jag inte kunde dricka ur. Kvällens dyraste var Perrier Jouets Champagne Belle Epoque rosé brut för ca 300 dollar flaskan. Gott!För en liten extra kostnad kunde man också köpa en liten tallrik med färska ostron eller snittar att mumsa på då man minglade runt på denna champagneprovning. 

Kul som sagt att få chansen att testa massor med olika sorters champagne på det här sättet. Det är ju december och det analkande nyåret så finns det ett stort intresse bland många att veta vilka bubblor man vill bjuda på.

Det gick inte så bra för C igår som skulle flyga till Köpenhamn. Den stora stormen drog in och alla flyg till Köpenhamn ställdes in så han fick gott återvända hem istället. Nu har han gjort ett nytt försök att komma iväg och ni får hålla tummarna med mig att det går vägen idag. Han flyger till Köpenhamn och sedan ska han ta sig vidare till sina föräldrar i Blekinge. Här har det varit ett intensivt regnande hela natten men nu har det precis klarnat upp.

Imorgon tänkte jag göra ett besök på julmarknaden i Basel. 

Happy Friday på er. Vad ska ni göra i helgen?

11 comments:

petchie said...

Håller tummarna! Du såg kanske att Anna fastnade i Danmark och inte kom hem till Bryssel? Lättare när man kan åka hem till sig själv än att fastna borta.
Vi ska på glöggfika imorgon hos svensk-engelska kompisar och på söndag är det vi som håller i adventsfika! Första adventsfikat vi bjuder på sedan julen 2009 i Puerto Rico! Det har bara varit så rörigt med flyttar hit och dit, renoveringar etc. Nu ska de sista kartongerna förhoppningsvis komma undan imorgon innan gästerna kommer på söndag!
Trevlig helg!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Oj, vad mysigt! Men förstår precis vad du menar - man tappar helt klart skärpan när man provat några glas… I helgen måste jag in till jobbet några timmar, annars ska jag se Håkan Hellström och på söndag kommer ev några vänner på besök. Mysigt! Hoppas det gick vägen för C! KRAM!

eastcoastmom said...

Sån provning skulle jag vilja vara med på!

Annika said...

Vad trevligt med champagneprovning.
Mmm…det skulle jag gilla.
Absolut tappar man smaken och skärpan efter ngra glas.
Jag ska klippa o färga håret idag. Ikväll ska jag laga kalkonmiddag härhemma.
Imorrn ska vi på en julfest.
Söndag ska det visst snöa, sägs det. Vi får se…
Kramar!!

Desiree said...

Petchie, jag håller tummarna både för C och för Anna. Jag håller absolut med om att det är betydligt värre att fastna borta då man är på väg hem. För C ordnade det sig ganska bra. Han fick sova hemma en natt till och missade ett möte men har fler inbokade. Jag hoppas han lyckas ta sig utan större strul till Blekinge idag för stormen verkar ju vara på väg in över Sverige idag.

Åh vad kul att ni ska ha advenstsfika. Förstår att ni har skjutit upp sådana planer innan då ni bott provisoriskt i så många år och det inte har varit lätt att andordna något sådant. Ska du baka något smaskigt? Jag tänkte baka lussekatter i helgen. Ha en underbar helg med adventsfika.
Kramar!

Annika, ja väldigt väldigt nice. Man får se till att smaka och inte dricka för mycket för att kunna hålla rangordningen rätt och skärpan som du säger. Mer kalkon alltså? Du fick inte nog från Thanksgiving? Kalkon är ju gott så det skulle jag kunna äta igen själv fast jag varit på två Thanksgivings i år. Kul att det ska snöa hos er imorgon! Då vet jag att du blir överlycklig :-)
Kramar!

Eastcoastmom, den var väldigt bra och väldigt god.
Kram och trevlig helg.

Charlotta, låter som laddat för en mysig helg. Det var väldigt kul, gott och intressant att få vara med om denna champagne provning. Inte så ofta man får chansen att göra något sådant här och absolut värt de 200 kr det kostade.
Trevlig helg.

Anne-Marie said...

Jag har läst om denna stora storm som dragit in över England, delar av Europa och Sverige. Läste hos DN att några personer i Sverige till och med omkommit pga ovädret.
Hoppas att allt går bra för C.
Här skall det bli fortsatt kallt och nu har de till och med utfärdat en "winter storm warning" så det är innesittarväder i Weed.
Låter som en trevlig champagneprovning du var på.
Kram och ha en fin helg!

Lotta said...

Mmmm...champagne! Alltid gott.


Ja, hoppas C kommer sig iväg (så trevligt att åka till Köpenhamn och en tur hem till Blekinge också!). Låter mysigt med julmarknad!

Ha en fin helg

KRAM

Saltistjejen said...

Så underbart lyxigt det låter med just Champagne provning! :-) Jag är sisådär förtjust i mousserande vin men tycker alltid att det känns lite extra festligt.
Kram och hoppas ni får en fin helg!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det verkar som om stormen i skandinavien satt många käppar i hjulet för många. C kom fram till slut men det blev en lååång resa med många omvägar.
Sköt om dig i kylan.
Kram!

Saltis, det var riktigt nice. Åh jag älskar bubbel både äkta vara och även den italienska prosecon. Alltid gott och alltid festligt.
Kram!

Lotta, yes alltid rätt och alltid gott.
Trevlig helg vännen.

Anne said...

Nu har jag läst i kapp! Vad coolt höra mer om jultraditionerna i Schweiz, ja även om många firar december, jul och allt det här så finns det ju helt klart en del variationer och varianter. De där uppblåsbara grejerna.... Hmmm, jag vet inte vad jag ska tycka. Jag skulle inte ha nån själv (man ska aldrig säga aldrig...) men kan nog tycka det är lite småhäftigt ändå att se dem hos vi andra.
Vi har en granne som har det kalaste huset man kan tänka sig, nu syftar jag inte på julpynt utan hela huset överlag ser nästan tomt ut, obebott (även om folk inte grejar med sitt hus brukar man ju i alla fall kunna se en dörrmatta eller nåt som signalerar en person bor där). Hur som helst, den här grannen har nu smält upp världens största uppblåsbara snögubbe som står där och lyser. Så jag känner väl att hellre uppblåsbara osmakliga jättegrejer än ingenting alls liksom... Det piffar upp med julpynt, vad det än är.

Champagneprovningen låter jättekul, annorlunda. Jag är väldigt dåligt insatt i champagne faktiskt, kan ingenting.

Och snart drar ni iväg till Florida! Härliga tider väntar.

Kram!

Desiree said...

Anne, ja det är väldigt kul och intressant att ta del av nya traditioner kring jul och andra högtider. De där stora uppblåsbara tingen kan jag vara utan. Jag gillar ljusslingor av alla slag. De lyser så himla fint nu. Det skulle jag kunna ha massor av. Just att klä buskar och träd med ljsslingor är nog mitt favoritpynt.
Jag är inte heller direkt insatt i champangne. Jag gick dit för att just få chansen att smaka och lära mig mer. Visste inte ens vilka de vanligaste druvorna var som champagne gjordes på innan denna provning men det fick jag lära mig där. Ibland är det rätt att bara ge sig ut utan att känna att man måste kunna en massa. Man har alltid chansen att lära sig. Det var kul och det var gott hur som haver :-)
Kramar!