Thursday, March 13, 2014

Fastnacht i Basel

Fastnacht karnevalen har nu precis avslutats efter att ha pågått i dagarna tre. Jag tänke vi skulle kolla in lite kort som jag tog igår under avslutnings paraden. Karneval är något som man firar stort varje år. Basel som inte är katolskt har alltid sin karneval en vecka senare än på andra håll i schweiz. I tyskland är också dessa tider som inleder fastan karnevalstider precis som man också har Mardi Gras i Louisiana. Under dessa tre dagar stannar i princip allt upp nere i centrala delarna av stan för att sedan återgå till det normala livet igen då karnevalen är över.

Karnevalen i Basel kickar igång kl 04 natten mellan söndag och måndag. Många har ledigt antingen måndagen eller halvdag måndag och onsdag. Alla butiker nere på stan har stängt i dagarna tre. 

Uppe på torget vid Basels katedral har de också ställt upp de olika ekipagen med olika satiriska budskap som utgör processionen som går runt på stan under första dagen. Vissa är ganska roliga medan det finns andra man inte fattar så mycket av.

 Kul att kolla in alla fyndiga och ganska roliga skyltar. Dessa belyses med en gaslampa innuti och det är skenet av dessa som lyser upp stan under de där allra första tidiga morgontimmarna precis då Fastnacht kör igång. 


Karnevalståget tågar runt i stan med sina olika dräkter och grupper. Det spelas olika typer av marcher. Mycket trummande och och visslande i from av piccolo flöjter.

 De olika ekipagen roar både sig och folk med att kasta ut olika saker. Det rör sig ofta om blommor, karameller och frukt.


Konfetti kastas i mängder. Alla gator är strödda med konfetti. På vissa ställen är det nästintill så man vadar fram genom konfetti högar. Det är poppis att busa med folk och luras lite genom att ibland kasta ut en fin blomma för att sedan slänga ut en famn med konfetti. Det är mest de unga tjejerna som får mest konfetti på sig.

En hel del att städa upp med andra ord då festligheterna är över.

 Barn och unga killar utrustar sig med säckar av konfetti och springer sedan runt och kastar på varandra. Lite som snöbollskrig men i detta fall konfetti krig.


 Det är endast dem som deltar i tåget och processesionen som klär ut sig. Här och där ser man masker som ligger längst med trottoarer och gathörn där folk som är med i tåget tagit en paus och tagit av sig sin mask en stund.


 Det finns alla möjliga typer av ekipage. Allt från droskor med häst och vagn till trampmobiler och sedan de stora ekipagen som dras av traktorer.

 
Frukt i from av apelsiner och mandariner kastas friskt till åskådarna som står kantade längst med gator och torg och sträcker ut armarna. Men man kan också få morötter, gullök eller en purjolök.

Överallt ser man stora kvastar med Mimosablommor. Mimmosa och rosor är de blommor som är mest poppis. De som köpt emblem och bär på sina jackor som visar att de supportar festligheterna och bidragit med en slant är de som får de finaste gåvorna.
 Dessa festligheter är mycket barnens högtid. Dag två som är en sorts mellandag är en dag då barnen får fullt fokus. Det är barnens Fastnacht dag men även de andra två dagarna så deltar barnen friskt i festligheterna. 


 De är ju dessa små som är de sötaste att kolla in.

Många resturanger och pubar har öppet dygnet runt i dagarna tre medan de vanliga butikerna är stängda.

 Kul att kolla in men samtidigt väldigt skönt att bo ute i sin lugna förort dit man kan fly undan då man fått nog av detta. En liten dos räcker rätt långt för min del.

10 comments:

Annika said...

Tänk så fort tiden går. Jag minns ju när du skrev om Fastnacht i fjol. Nu är vi där igen.
KUL festlighet. Så roligt med paraden!
Ser ju att det ligger stor möda bakom den!
Kan tro att det ganska så najs att bo i förorterna under denna karneval. KAN ju bara tänka mig stojet…
Kramar!!

Miss Marie said...

Haha, I love it! :)

Desiree said...

Annika, ja det har gått fort. Förra året gick den dessutom betydligt tidigare på året. Det var mitten på februari stället för som nu mitten på mars. Det är många som faktiskt flyr undan stan. Endast 7% firar läste jag faktiskt. Förra året var jag där nere en liten stund alla tre dagarna men i år kände jag att det räckte med ett par timmar.
Kram!

Marie, finns mycket kul att kolla in både folk och kostymer osv.
Kramar!

Martina said...

Minns väl när jag firade Fastnacht da jag bodde i Bern!
Kramar

Anne-Marie said...

Tänk vilka festligheter man har i Basel. Och schweizarna får chans att släppa loss litet. ;)
Allt ser så välordnat och fint ut tycker jag. Vackra färger och många detaljer.
Skönt att kunna dra undan till en förort då karnevalen pågår såpass länge.
Kram!!

Lotta said...

Jag minns också förra årets karneval som gjorde intryck på mig. Färgstarkt, folkliv, festligheter. Mycket fint tycker jag, förstår om det är en upplevelse.

Ha en härlig helg vännen!

KRAM

Kattas Betraktelser said...

Underbart härligt och glatt. Kan känna stämningen! Kram

Desiree said...

Martina, då är du väl insatt i hur det funkar och går till.
Kram!

Anne-Marie, ja då är det fest i dagarna tre och folk släpper loss lite mer än vanligt. Men det är fortfarande välordnat. Man ser inte så många fulla personer. Jag har faktiskt inte sett en enda men jag har för visso inte varit ute så sent.
Kram!

Lotta, tack så mycket.
Kramar!

Katarina, :-)
Kram!

Jane said...

vilka fina kort! SÅ annorlunda jämfört med hos oss. Kul!

Kram!

Blogger said...

Bluehost is ultimately one of the best web-hosting provider for any hosting services you might need.