Tuesday, March 4, 2014

Franska matkassar

I helgen åkt vi till frankrike och handlade. Det gör vi regelbundet. St. Louis är närmaste staden som ligger ca 10 minuter med bil från oss. Där finns en stor Casino Geant som är namnet på matbutiken. De har ett bra sortiment, det är en stor butik där det finns gott om fräscha grönsaker och frukt samt fina bemannade både fisk och kött diskar. Naturligtvis finner man också en en bra och ett stort sortiment av franska viner. Jag är också förtjust i den franska torra cidern. Numer tycker jag att den svenska cider sorterna är allt för sötsliskiga. Cidern kan man köpa allt från alcoholfri till 4,5% (det finns också runt 2-3%).

 Det godaste surdegsbrödet tycker jag man hittar i frankrike. Gott bröd hittar man i alla tre länder. Gillar både de tyska grövre bröden med massor av frön och fullkorn liksom detta äkta surdegsbrödet som är riktigt tungt att hålla i.


 Mycket bättre fisksortiment i frankrike än både schweiz och tyskland. Får intrycket att man äter betydligt mer fisk i frankrike än i de nordligare tysktalande delarna. De har stora jättefina bemannade fiskdiskar på Casino där vi handlar i St. Louis. Dessutom är fiskpriserna så otroligt mycket bättre än i schweiz (ja allt är dyrare här). Jag och C äter gärna fisk och lax är en av våra favoritfiskar.


I frankrike passar vi också på att köpa köttfärsen. Där kan man nämligen hitta den magrare köttfärsen. Den vanliga köttfärsen i både schweiz och i tyskland innehåller 15% fett. Jag tycker att det är liiite mycket. 10% är ok för mig men helst inte 15%. På paketen med köttfärs i tyskland står det oftast inte ens vilken fetthalt den innehåller. Denna är jättefin. Finns magerfärs på 7% i schweiz att finna men den är så ruskigt dyr att det inte går att handla.


Den här tuben med kaviar är INTE köpt i frankrike. Vill man ha kaviar får man antingen åka till IKEA här eller köpa denna variant av dansk kaviar från Larsen. Denna tycker jag faktiskt är godare än svensk Kalles kaviar till och med. Men kaviar, mussli och frukostflingor är sådant som vi får handla i tyskland. I frankrike finns bara de där frukostflingorna med allt för hög sockerhalt för min smak.

Kött och fisk blir det mest i frankrike, kaviar och frukostflingor i tyskland och sedan kompletterar jag med frukt och grönt som tar slut under veckan med att handla här i schweiz. Man har ganska liten kyl och frys här i schweiz så det går liksom inte att brunkra upp ordentligt. Just nu är temperaturen ganska idealisk så att jag kan förvara en hel del grönsaker ute på altanen vilket är perfekt.

9 comments:

Miss Marie said...

Vi hade också ett superlitet kylskåp i Tyskland, så trist! Här har vi också en ganska litet, men betydligt större än det vi hade i Tyskland!

nilsandsofia said...

Det ar faktiskt himla roligt pa nagot satt att ni kan aka och handa er mat i tre olika lander :-). Det dar broder ser SA got ut! Och appropa brod sa undrar jag om du mojligen kommer ihag ett inlagg dar du skrev om ett knackebrod som du bakat sjalv? Det var ett bra tag sedan nu men jag undrar om du fortfarande har receptet? Jag har tankt provbaka men hittar inget recept som ser sa roligt ut.
Tack!! Kram

Annika said...

Ja, det är lite lyxigt att ha tre länder att välja mellan då man ska handla.
Mmm..bröder ser så gott ut!!
Lax är gott. Köttfärs köper jag också helst mager.
Kramar!

Madeleine said...

Åhh ser så fräscht och gott ut. Lyx!

Anne said...

Det är rätt fascinerande hur de olika länderna är bra på olika saker och hur det blir rätt tydligt i och med att ni handlar i alla länder vilka matvaror som verkar ätas mer i land X och Y. Typ det du skrev om att fisk verkar ätas mer i Frankrike osv. Sötare flingor i Frankrike än det i Tyskland.
Instämmer helt i det där med köttfärs, jag tycker 15% är alltför mycket, ja faktiskt 10% också. Inte alls pga fettet i sig eller pga jag är nån fettjägare utan helt och hållet pga smaken. Jag tycker inte de med mer fett smakar bra helt enkelt. Vi köper 5% men den är alltid dyrast, den med 10-15% är nog den vanligaste folk handlar tror jag, och oftast den mest prisvärda men nej, jag har så svårt för den. Nu i helgen när M handlade köpte han den med 10% pga den var 2dollar billigare poundet än 5% (vilket ju är en rätt stor skillnad) men nix, jag tyckte den var rent av äcklig.
Ok, jag inser nu när jag skriver att jag är tydligen rätt petig med köttfärs trots allt :)

Måste säga att ni verkar ha tillgång till otroligt fräsch och bra mat. Det bästa av världar i och med ni handlar i alla länder.

Kram!

Desiree said...

Marie, väldigt osmidigt med så här litet kylskåp. Det bygger nog på att många är hemmafruar som ofta kan gå och handla och fylla på i kombination med att de allra flesta inte äter middag och lagar mat. Man äter lunch på jobbet och går ut och äter och sedan äter de flesta bara mackor när de kommer hem. Då behövs inte så mycket i kylen.
Skönt att ni har lite större kyl nu. Jag saknar de svenska fullstora kyl och frysenheterna.
Kram!

Millan, ja det är faktiskt väldigt lyxigt och coolt :-)
Jag hittade knäckereceptet till dig och la det som en kommentar på din blogg. Lycka till och hoppas det blir gott.
Kram!

Annika, ja absolut. Man hittar sedan sina favorit produkter på lite olika håll.
Kramar!

Madeleine, tack. Det är det också. Fast någon superlyx som Whole Foods finns inte här.
Kram!

Anne, jag håller helt med dig. Jag tycker också att den höga fett halten försämrar smaken. I USA brukade vi också köpa den som var 5-7%. Jag betalar gärna lite extra för att få den. Godare och sundare.
Kramar!

Suzesan said...

Coolt att handla i olika länder. Intressant att jämföra som du gör. Så gott det brödet ser ut. Smart att använda balkongen/altanen som kylskåp. Jag brukar göra det då och då. Även bra att ha om man vill att nåt ska kylas ner. Svalna. Tänker samma som dig i köttfärs om jag kan. Men vill ha fett så det inte blir så torrt.

Kram
/Susanne

Anne-Marie said...

Fransk mat har jag fått känslan håller hög kvalitet. Det du visar ser ju väldigt fräscht och fint ut.
Jag skulle ha ett Frankrike i närheten ;) med tanke på fisktillgången. Den är dålig här i mina trakter.
Jag köpter köttfärs som är lokal och det närmaste man kommer ekologisk köttfärs. Den finns i två fetthalter.
Spännande med dansk kaviar. Det jag saknar mest av svensk mat är nog Kalles kaviar men jag har ju aldrig smakat den danska.
Kram!!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Tänk, vilken lyx att kunna åka över till Frankrike och handla! Gud, vad härligt, jag hade varit i himmelriket var gång. När jag var yngre spenderade vi hela sommaren i Frankrike och vi handlade alltid mat på Carre-Four så varje gång jag är nere nu måste jag dit en runda :=) Kram!