Tuesday, March 18, 2014

Skidhelg i Laax

En alldeles underbar och superhärlig skidhelg med kompisbesök från Sverige, massor med frisk luft, sol, god mat och fantastisk skidåkning från arla morgon stund har gjort att vi njuit massor och stupat i säng om kvällarna. Frukost vid 07:30 för att vara beredda att ta första gondolliften upp mot alptopparna vid 08:30. Skidor hela dagen, en dusch, lite vin och goda middagarn har som sagt fått oss att slockna innan tio på kvällarna. Vi har sovit gott och njuit av massor med frisk alpluft.


Benen har fått jobba hårt i dagarna tre. Började med att plocka upp Elsa fredag morgon på Zurich flygplats kl 09. Därefter for vi raka vägen till vårt hotel

Att vara i backarna då liftarna öppnat har varit guld värt.  Bästa snökvalité är förmiddag. Under eftermiddagarna då solen hunnit gassa och många har åkt i backen så hann snön bli ganska smörig och trög med en hel del naturliga puckelpistar som bildats.

Helt klart mindre snö i år än förra året. Dels har det faktiskt varit ett relativt snöfattigt år i de norra alperna i år och dels så har den tidiga våren gjort att mycket av snön på de lägre höjderna redan hunnit smälta bort. Första dagen for i ett system som låg precis vid vårt hotel. Här såg man på sina ställen fläckar där snön smält bort då man kom längre ner i backarna. De övriga två dagarna åkte vi i systemet som består av tre intill liggande orter Laax, Flims och Falera. Här befann man sig på högre höjd.

Elsa och C. 


Mestadels underbart gött väder. Det har varit bra backar och många backar att välja på. Min skidåkning har fortsatt att utvecklas. Jag och Elsa tog en skidlektion på tre timmar privat med skidlärare söndag morgon. Tekniken har fått finslipas ytterligare. Jag har utan problem åkt både rött och svart. Så nu känner jag mig säker på att jag numer kan ta mig ner för alla sorters backar vilket känns jättekul. Första backen som skidläraren tog oss ned för var faktiskt en svart. Detta med skidlektioner är väldigt givande. 


Dessa vackra snöklädda alptoppar. Det är omöjligt att se sig mätt på dessa vyer. Här på toppen var det ganska coolt för det blev som ett skikt mellan molnen där man hade ett fönster mellan molnlagrena där man kunde beundra alptopparna.


Lördag eftermiddag blåste det upp och sedan började snön yra i luften. Det blåste så pass rejält på toppen att vi stundtals fick vända vinden ryggen till för att inte blåsa omkull. Vi hann åka några riktigt fina åk innan de stängde av pisterna här uppe och gondolen då vinden till slut blev för kraftig. Det var ändå bara någon halvtimme kvar innan lifterna skulle stänga vid 16 tiden.

Vi har njutit av härliga luncher i solen. Många mysiga uteserveringar och ute barer, vissa med livemusik till och med.

Ett ekologiskt hotel som använde sig av närproducerad ström från vattenkraft i trakten samt närproducerade råvaror till alla måltider. Fantastisk service, otroligt god mat och trevliga och fina rum. Kan varmt rekomendera detta ställe att bo på. Jag hoppas att vi får tillfälle att komma tillbaka hit och bo här igen. En tidig morgon vid soluppgången taget från vårt hotelrum. Själva hotellet låg i den lilla byn Waltensburg. En liten by med mycket genuin charm mitt ute på den fridfulla landsbyggden. Här hörde man vattnet från floden och doften av mylla och gödsel ligger i luften. Det är i dessa trakter av schweiz som man också talar Rätromanska. Det fjärde officiella språket i landet som endast talas av någon procent av befolkningen. 

Stundtals väldigt coola ljusförhållanden här uppe på alptopparna där väder förhållandena mycket snabbt kan ändras. Snön var på väg men vi fick nästan backen för oss själva här i princip. 


Stundtals kunde molenen blåsa in så man fick åka igenom dem innan man kom upp på toppen och det åter klarnade igen.


Molnen kunde sedan lätta lika snabbt som de tätnat. Söndag morgon vaknade vi till uselt väder nere i byn med regn och grå skyar. Men uppe på berget så klarnade det upp under dagen och blev ett jättefint avslut på vår mini skidsemester. Åkte skidor hela dagen från dess att liftarna öppnade 8:30 tills dessa att de stängde vid 16:30. Sedan bar det iväg till flygplatsen i Zurich igen för att lämna av Elsa.

Så nöjd med våran skidhelg. Precis så här ska det vara med mycket skidåkning, massor med frisk luft, sol, trötta ben och total lycka och trötthet på kvällarna som gör att man stupar i säng.

Hinner precis tvätta och packa om väskorna inför nästa skidhelg. På fredag eftermiddag bär det av till franska Chamonix. Det blir sista skidhelgen för säsongen. Hoppas på minst lika bra väder och mer härlig skidåkning.

10 comments:

Annika said...

Wow, vilka coola bilder!!
Jag vill hoppa in i dem!
Vilken perfekt skidhelg.
Ja, kan tro att hela Europa lidit svår snöbrist iår, även i alper och fjäll.
Läskigt.
Men, det ser så fint ut på bilderna. Förstår att ni alla är så nöjda. Jag hade nog bara velat fota om jag var där, haha!!
Kan inte längre åka skidor nerför pga mina knän.
Häftiga Bilder från skidliften.
Säger det igen, men vilken plats du bor på nu. VERKLIGEN i hjärtat av Europa!!
Kramar!!

Jane said...

Härligt på högsta nivå!
Gud vad ni hinner med att njuta av all skidåkning! Ni bor ju verkligen perfekt,
Kram!

Desiree said...

Annika, ja stundtals var det väldigt coolt ljus och häftiga molnformationer. Hela europa har dock inte lidit snöbrist. De södra alperna har fått ganska mycket snö. Det är dit vi ska nu till helgen så vi hoppas på betydligt mer snö där. Dessutom ligger Chamonix betydligt högre än vad dessa backar ligger så det borde finnas mer snö. Synd att du inte kan njuta av skidåkning pga av knäna. Jag är glad att vi hittills klarat oss utan skador. Peppar peppar. Två kompisar till oss har skadat sig i år i backarna så det kan gå illa om man har otur.
Känns underbart att ha tillgång till sådan här skidåkning. Lyx!
Kram!

Jane, ja verkligen :-)
Vi bor helt perfekt och vi njuter i fulla drag av detta.
Kram!

eastcoastmom said...

Underbara skidbilder! Håller med om att bästa snön är tidigare på dan, helt klart. Jag är en supermes när jag åker skidor, är glad att jag alls vågar...

Anne said...

Instämmer med de andra, WOW vilka himla coola bilder. Det där ljusspelat och det dramatiska som blev pga vädret. Så coolt alltså.
Vad intressant att höra det du säger om att skidlektioner sådär faktiskt ger resultat och är att rekommendera. Vilken utveckling du gjort också på bara ett år, när du nu känner du vågar och utan problem kan ta dig ner för alla backar.
Är förresten en svart backe alltid ungefär lika svår eller kan en svart backe på plats A vara på ett sätt men på plats B helt annorlunda ? Hur många olika sorters backar/grader finns det, svart som svårast men vad mer?
KRAM!

Kattas Betraktelser said...

Åh, vilken underbar skidhelg ni haft. Vädret ser härligt ut och ni har fått rå om vänner. Roligt att kunna få åka så pass mycket skidor i varierande backar. Jag längtar till min skidhelg framöver än om den blir i svenska fjällen och jag hoppas lavinfaran är över då. Kram

Martina said...

Härliga bilder och ni verkar ha haft en underbar helg!
Skidakning är definitivt roligare när det är fint väder!
Kramar

Lotta said...

Så härligt Desiree. Avis! Låter perfekt hela helgen och bilderna ger otrolig mersmak. Jag har inte stått på ett par skidor på länge, saknar det. Att vara ute hela dagarna, äta gott, frisk luft, snön…ha kul tillsammans, ja helt enkelt jättehärligt. Superbilder som du bjuder på.

Så roligt att ni ska åka till Chamonix nästa weekend. Ni bor verkligen perfekt!

KRAM

Anne-Marie said...

Härligt att ni fick en sådan fin helg med mycket skidåkning och även god mat. Det där ekologiska hotellet låter ju väldigt spännande.
Tänk vad duktig du är Desiree som bemästrat slalom. :) Jättekul att du känner dig säker att åka i stort sett var som helst.
Häftiga bilder med moln, sol och så de vackra alptopparna.
Kram!!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja så här på vårkanten i synnerhet får man passa på att njuta av snön på morgonen då den är som bäst. Sedan blir det ganska smörigt och trögt och väldigt jobbigt att åka i.
Kram!

Anne, för mig har några skidlektioner varit otroligt givande. Jag började ju inte åka utför förräns jag var vuxen. Gick aldrig i någon skidskola som barn. Så jag känner att jag lärt mig mycket. Sedan är det som alltid så att övning ger mer säkerhet och färdighet. Känns jättekul att jag nu vågar att åka i alla sorters backar. Det finns gröna, blå, röda och så svarta backar. De gröna har jag faktiskt inte sett här utan de klassas mer som barnbackar. Svarta backar här är det som kallas för dubble dimond i USA. Det är hur branta de är som avgör vilken svårighetsgrade de blir klassade som. Sedan är de ju så att vissa partier i en svart backe är snällare och lättare. Det är inte superbrant hela vägen.
Kram!

Katta, ja usch så läskigt med den stora lavinen som precis hänt i svenska fjällen. Jag åker aldrig off-pist och är inte sugen på att prova på det heller. Jätteviktigt att ha respekt för snön och för regler och inse hur lite man vet om snö och lavinfara. Jag hoppas du får njuta mycket av din kommande skidåkning. Svenska fjällen är fin speciellt om man är på så nordliga bredgrader som du befinner dig på. Bättre skidåkning och backar norrut där du bor.
Kram!

Martina, ja absolut. Vädret spelar en stor roll.
Kram!

Lotta, tack så mycket. Älskar som sagt att kunna vara ute i friska luften hela dagarna och få njuta av att röra på sig. Man somnar så gott när man är helt slut i kropp och knopp.
Kram!

Anne-Marie, hotellet var verkligen underbart ställe. Allt var ekologiskt och närproducerat. Maten var utsökt, sängarna sköna och rummen väldigt fräscha och fina. Kan som sagt varmt rekomendera detta ställe.
Kram!