Wednesday, March 5, 2014

Karnevalstider på G

Det stundas inför karneval här i Basel. Runt om i schweiz så pågår redan karnevalsfirandet för fullt. Men i Basel firar man nämligen Fastnacht en vecka senare än på andra håll. 

Karnevalen i Basel kickas igång med Morgenstreich vaje år vilket sker kl 04 (natt/morgon). Då släcks all elektrisk belysning ner i stan och man hör hur karnevalståget närmar sig med sitt spel av tummor och piccoloflöjter. När de sedan kommer närmre ser man de plakat de gjort som belyses innifrån av lanternor. Vi var där och kollade in detta spektakel förra året men kommer inte att göra det i år. Det var spännande och kul och absolut något man bör uppleva en gång åtminstonne, men i år lämnar jag inte min varma goa säng för detta. Natten söndag till måndag denna vecka som detta kommer att ske.

Måndag ägnas sedan åt parad och cortegé av de olika "Cliquarna" som består av olika föreningar och grupper som förenats kring ett ämne. De är aktiva året runt men syns egentligen bara inför gemenne man till Fastnacht. De äldsta Cliquarna har funnits sedan början på 1900-talet. Varje år inför karnevalen så plockar de också ett aktuellt ämne som de sedan tar upp med en stor portion satir. 


 Musiken som spelas och marcheras till är som jag nämnde ovan en mix av trummspel och flöjtmusik. Det är ganska monotona och likartade truddilutter som spelas upp. Denna musik kallas för Guggemusik. 


Karnevalen pågår i 3 dygn, dag som natt spelas, marcheras och kastas det ton av confetti runt om på stan. Cortegén med sina vagnar kastar/delar ut allt från frukt och blommor till andra små saker. De som flest fina grejer är de som visar sitt stöd för karnevalen och som fäst dett emblem på sina jackor som de köpt där pengarna går till sponsring av festandet. De som inte har något emblem eller framför allt snygg unga tjejer får vara beredda på att få mest bus i form av en hink eller näve konfetti som kastas på dem. De olika utklädda figurerna gillar att luras och locka med en fin blomma eller en apelsin till folk som sträcker ut sina händer för att sedan brista ut i skratt och slänga en näve konfetti i ansiktet på folk istället. Det råder dock god stämning och alla är beredda på att få både hår, kläder och väskor fulla med pappersbitar. 

Många är lediga från jobbet antingen under hela måndagen eller halva måndagen och onsdagen. Många butiker har stängt i dagarna tre nere på stan. Tisdagen som är mellandag är barnensdag, en lite snällare och lugnare dag då barnen klär ut sig och får njuta av karnevalen fullt ut. De är så söta de små i sina olika kostymer och dräkter. C kommer att vara ledig på måndag.Fastnacht är både populärt och icke-populärt. Många många passar på att fly stan och komma bort när de ändå är lediga. Jag kan förstå att de som bor inne i stan inte alltid orkar med tonerna av dessa trummor och flöjter. Det är faktiskt ganska skönt att kunna fly ut till sin lugna förort när man fått nog av spektaklet på stan. Jag läste i tidningen att det faktiskt bara är kring 10% som deltar aktivt i firandet av Fastnacht. Får själva se hur mycket lust att kolla in detta vi har i år. 

7 comments:

eastcoastmom said...

Det påminner väldigt mycket om den brasilianska karnevalen! Och det är ju samma sak som firas.

Annika said...

Tänk så mkt som firas nu i fastan överallt. karnevaler, mardi grad etc.
Så kul det måste vara att få vara mitt i det där. I WISH!!!
Kram!

Annika said...

Mardi gras ska det ju stå...

Jane said...

Kul att läsa om er karneval!
Ska ni också klä ut er?
Alaaf! So man säger här.
Kram

Anne-Marie said...

Schweizarnas karnevaler går nästan litet emot det du skrev tidigare om deras enorma punktlighet och att alla verkar vara ordentliga osv. Kanske det är ett utlopp för deras kreativitet.
Minns dina fina bilder från förra året av karnevalerna.
Kram!!

Anonymous said...

Lite roligt anda med karneval. Men ja... jag kan forsta att 3 dagar med oljud och trumpetspel for dom som bor i stan blir lite mycket. Kommer ni att fira nagot?
Kram

Desiree said...

Eastcoastmom, det är kul med alla dessa karnevaler som pågår så här års på många håll. Kul att läsa om likheter och skillnader. Mardi Gras i Louisiana, många olika andra karnevaler i tyskland och andra håll i europa.
Kram!

Annika, Mardi Gras skulle jag någon gång vilja uppleva på plats. Det skulle vara otroligt kul.
Kram!

Jane,jag blev inspirerad av ditt inlägg om hur karnevalen hos er går till. Det är som sagt väldigt roligt och intressant att läsa om skillnader och likheter mellan orter, länder, och världsdelar då det gäller karnevalsfirande. Vi kommer inte att klä ut oss. Här är det nämligen bara de som deltar i tåget som klär ut sig, alltså Cliquarna samt barn.
Kram!

Anne-Marie,hi hi ja jag antar att det är i karnevalstider som de får chansen att släppa loss lite mer :-)
Kram!

Millan, jag tror att vi får ta oss en vända ner på stan och kolla in lite av tågen och processionerna samt hur folk är utklädda antigen på måndag eller onsdag men annars tror jag att det räcker. Förra året var karnevalen betydligt tidigare och jag tillbringade några timmar varje dag där. Men oj så jag frös. I år kommer det nog vara behagligare att kolla in detta.
Kramar!