Friday, August 14, 2015

Datahaveri och lite kuriosa

Gick inget vidare för mig igår. Råkade spilla lite is-te på min laptop. De är känsligare än vad man tror. Det gick inte att rädda den datorn. Jag kan bara trösta mig med att jag hade lite funderingar på en ny dator då jag köpte denna i USA précis innan vi flyttade hem 2010. Tyvärr går det inte att köpa ny dator med en gång eftersom de har så knepiga tangentbord både här i Schweiz och i Tyskland. Så det blir till att koppla in ett externt tangentbor så länge tills vi åker till Sverige i oktober eller då vi åker till USA i januari.

Värsta hettan har lagt sig just nu. Det kom in ett hejdundrande oväder igår och rensade luften . Både idag och imorgon ska det vara mulet och regnigt. Men det känns faktiskt ganska skönt just nu.

Nästa vecka börjar skolorna här i Schweiz. Det är intressant att höra hur skolloven skiljer sig åt från olika länder. Här i Schweiz började sommarlovet första helgen i juli månad. I tyskland (iallafall södra tyskland) så börjar sommarlovet précis nu istället och pågår hela September ut. I Schweiz har man två terminer. Man har också ett höstlov i oktober på två veckor och på våren har har man ett sportlov som också är två veckor. Dagis eller förskola kan påbörjas från 3 års alder och är obligatoriskt från 4 års ålder.

Nu ska jag gå och träna och sedan ska det bakas fredagspizza till ikväll. Håll tummarna för att det funkar med det externa tangentbordet så att jag kan använda min dator igen.

7 comments:

Miss Marie said...

Aj, trist med datorn, de är verkligen känsliga!

I England slutar skolorna i mitten av juli och börjar i början av september igen. De verkar ha lov ungefär var sjätte vecka o skolåret är uppdelat i tre terminer.

Annika said...

USCH vad trist. Ja, nog är de känsliga de där datorerna. Urk.
Karolina spillde gatorade över en av mina gamla laptops för många år sen. Den gick att rädda. De bytte ut The motherboard. Jag var sååå tacksam över att den räddas kunde.
Sen krashade den ändå långt senare, men det är en helt annan historia.
Trist oavsett när det strular med datorer och annat.
BLÄ. HÅLLER alla tummar för tangentbordet och att du ska kunna använda din dator tills det är dags för en ny.

Här i min kommun, Fairfax, börjar ES/MS och HS ungarna skolan igen efter labor day. Inget höstlov. Jullovet brukar vara 1-2 veckor långt, beroende på när julen inträffar. Inget sportlov. Däremot påsklov eller spring break. Skolan slutar i mitten/slutet av juni.
Karolinas uni börjar tidigare, redan på tisdag kör vi ner henne.

Kramar!!

Desiree said...

Marie, aha sa man kor med tre terminer i England. Allid intressant att som sagt jamfora olika skolsystem i olika lander.
Kram!

Annika, lite tur i oturen. Datorn verkar hittills funka men jag har manga tangenter som inte funkar. Jag far nu kora med ett externt tangentbord och nu blir det inga mer bokstaver med prickar. Skolorna har precis borjat i AL sa det verkar alltsa som om skolorna hos er borjar lite senare. Hoppas att K far en bra termin. Flyger hon med och ar med pa begravningen eller stannar hon sa att hon inte missar for mycket av studierna?
Kramar!

Eleonor i Nashville said...

Nej vad trakigt med datan!!! Sen brukar ju inte en eventuell forsakring tacka vattenskador. Sa himla trakigt...
men vilken skillnad pa loven. Har aldrig tankt pa det forut. Nar jag gick i skolan borjade sommarlovet oftast typ andra veckan i juni och har borjar det i mitten av maj tror jag. Valdigt annorlunda i olika lander!!! Kul att jamfora!

Kram

Anonymous said...

Ja skolloven i Tyskland är ju så olika beroende på i vilken delstat man bor och dessutom skiljer det sig från år till år. I Berlin började sommarlovet i mitten av juli (det här året) och slutar i slutet av augusti. Bayern har alltid sist, men det kan kanske hänga ihop med att Bayern har fler helgdagar på våren än vad tex. Berlin har. Lite knepigt det där att vissa delar av landet har helgdagar, medan andra inte har det... Hur som helst tycker jag synd om barnen att behöva gå i skolan när det kan bli runt 35 grader! Finns ingen som orkar koncentrera sig då!

Anne-Marie said...

Tangentbord tycker inte om vätska. Det har jag själv varit med om. Trist när det händer.
Jag använder faktiskt aldrig min laptops tangentbord utan har ett externt med en mus.
Vår skola sätter igång med höstterminen på måndag.
Kram!

Desiree said...

Eleonor, jepp trist. Far se till att halla dricka borta fran tangentbordet.
Kram!

Emelie, tack for intressant info om skolloven i tyskland. Intressant att fa lite mer inblick i hur det funkar. Jobbigt att behova ga i skolan i varsta varmen.
Halsningar, Desiree

Anne-marie, funkar ratt ok sa har med det extera tangentbordet. Glad anda att dator inte pajade helt utan att jag kan anvanda den med detta externa tangentbord.
Kram!