Wednesday, August 5, 2015

Onsdags reflektioner

Den här kyrkan i Basel tycker jag är så vacker. Både kyrkan i sig och planteringarna som hålls otroligt prydliga och välskötta. De byter blommor och arrangemang på planteringarna relativt ofta.

Sommaren, börjar den lida mot sitt slut nu? Nej, jag tycker nog inte det. Hela augusti månad räknar jag nog ändå som en sommarmånad. Folk här tar inte alls lika lång semester som i Sverige. Det är inte så att folk är borta i flera veckor och kommer tillbaka. Här tar man runt två veckor om sommaren. 

Mer semester? Vi hade en veckas semester i Frankrike i juni. Så därför funderar vi nu på en vecka till i början på september. C ska på en egen liten semester. Han ska cykla mountain bike en hel vecka i slutet på augusti.

 Vi funderar på Spanien denna gången.Utomhusbio anordnas varje år i Basel. Det är en av mobiloperatörerna som sponsrar. Det visas både lite äldre godingar till filmer liksom helt sprillans nya filmer. Kostar mellan 10 och 20 dollar per film ungefär. Jag har redan köpt biljetter till ett flertal så får man hålla tummarna för att man har vädrets makter med sig den kvällen man ska kolla på film. Det är på stora torget vid gammla domkyrkan som man sätter upp en stor filmduk. 

Gammla och nya vänner. Gammla vänner som flyttar från Basel är sorgligt. Kommer att sakna F som flyttar tillbaka till Malmö där hon fått jobb. Träffade en potentiell ny vän som jag träffat via gymmet. Vi gick ut i förra veckan och sågs en kväll. Hon är från Australien och har bott här i ca 5 år. Man inser att man är lyckligt lottad som inte alls har lika långt hem som hon har. Hon har inte varit hemma i Australien på 4 år och åker hem nu till jul för första gången på väldigt länge. Riktigt lång resa, mycket pengar och stor tidsskillnad gör det inte så lätt att åka hem så ofta. Det tyckte vi var den största nackdelen med att bo i USA att det var långt hem i kombination med att semestern var väldigt kort. En svårlöst ekvation på många sätt. 


Nyskördat. Jag njuter av våra egna solmogna tomater som C odlat på balkongen. Världens godaste tomater. Små gula tomater som är som rena karemellerna. Helt ljuvliga. 

Ny värmevåg på väg in denna helgen med ca 33 grader igen. Det har varit väldigt skönt när det har varit lite svalare och inte gått över 30. Nu har vi det inte lika extremt som i juli utan det kommer en och annan värmetopp men däremellan är lite mer lagom värme som gäller. 

Ha en finfin onsdag!

7 comments:

eastcoastmom said...

Spanien, ja! Finns mycket trevligt, vi gillar Galicien, Baskien med San Sebastian såklart, och så söderöver Granada och Tarifa.

Miss Marie said...

Krykan påminner lite om ett disneyslott! Vackert!

Anne said...

Hemodlade tomater är som karameller, håller helt med. Dock tycker jag det varit ganska mycket jobb....jag har haft några krukor med tomatplantor, det har vattnats i tid och otid, tagits hand om som små bebisar. Jag har även haft en del andra odlingar och nu när säsongen hållit på ett tag kan jag nog konstatera att nej, jag är verkligen ingen trädgårdsmänniska. En eller två stora krukor med örter DET vill jag ha och det känns tillräckligt men allt det andra kommer jag inte göra nästa år.
Vi pratade faktiskt om det så sent som igår, Australien och hur långt och avlägset det är. USA-Europa känns ju långt men Australien bräcker ju det avståndet än mer. Men visst är det så, det du säger om att avstånden USA-Europa är kännbara och påverkar ganska mycket. Jag kollade på skoj på flygbiljetter för december till Sverige, jag kollade inte ens på de värsta datumena precis runt jul utan både före och efter och det billigaste jag hittade var 1500 dollar/person. Det är 4500 dollar bara i flygbiljetter för oss tre. Vilket känns sjukt mycket för att "bara" åka hem till Sverige för 7-10 dagar max. Förra året då vi hade vår sabbatsledighet kändes det naturligt och roligt spendera en lång tid i Sverige men nä, vanliga år med de futtiga semestrarna går det bort. Jag tycker bara det är trist att bränna alla semesterveckor på Sverige, så att göra det varje år känns inte aktuellt. Det finns mer att se. Jag vet inte, behovet finns inte riktigt där heller. Familjesituationen är dessutom rätt trist och påverkar ganska mycket rent praktiskt. Tyvärr. Men det gör det känns ganska enkelt prioritera bort att åka varje år. Men visst, om det vore enkelt, kort, billigt och smidigt så skulle jag gärna åka ett kort besök varje år. Typ en vecka. Det skulle räcka.
Från och med nästa år börjar faktiskt M få 4 veckors semester/år, en vecka till gör nog jättemycket.
I år har vi valt att bara hålla oss inom USA, det har varit skönt.
Vi hade svenska gäster i juni som vi under en veckas tid hyrde en stor familjebuss bil med och bilade ner till Kalifornien och med slutmål San Francisco. Det tog en vecka. Resten av sommaren har Stella gått på sommarskola några dagar i veckan, M jobbat, vi har på helgerna gjort smågrejer i närområdet, plockat bär osv. Lugn på hemmaplan men somrarna här är så fina och sköna, finns mycket att njuta av så det passar mig rätt bra. vi behöver ju fortfarande inte ta hänsyn till skollov och skolans kalenderår, så ska passa på att ta en till semestervecka i slutet av september.
´Jag håller som bäst på och kikar på vad som vore passande och roligt. Ett förslag är att flyga ner till södra Kaliforninen, San Diego, Legoland. Det är bara några timmars flygresa så rätt enkelt och smidigt göra. Ett annat förslag som just nu känns absolut intressantast är att flyga till Charleston och förutom Charleston även se Savannah. slutet av september borde det ju inte heller vara sååå hett och fuktigt där, hoppas jag. Förutom Florida har ingen av oss varit i "riktiga" södern, och när jag läst på verkar det otroligt mysigt och charmigt i just de här städerna. Kollade faktiskt på din gamla blogg och läste gamla inlägg om era resor till just Charleston och Savannah. Lät som du tyckte mycket om det. Det var inspirerande att läsa också. Hör gärna av dig om du sponant kommer på nåt mer tips för just de trakterna.
Spanien låter jättekul! Dit skulle jag gärna åka och upptäcka än mer.
Vad skoj ni planerar en resa dit.
Nåt annat som bubblat upp som intressant, efter att ha sett flera reseinlägg på svenska bloggar i sommar är mer central-Europa som Prag. Läste nån som först åkte till Wien (skulle gärna besöka Wien också), sedan tog 4h tåget till Prag. Lät inte helt dumt.
Kram!

Eleonor i Nashville said...

Det ser ju sa himla vackert ut dar i Basel. Utomhusbio later kul. Jag har faktist aldrig varit pa en. Det finns ju drive in movies har men jag avskyr myggen som kommer pa kvallen sa har inte gatt pa nagon an.
Det ar riktigt trakigt nar vanner flyttar eller om man sjalv flyttar. Men da ar man rik pa vanner pa flera stallen i varlden.
kram

Anne-Marie said...

Jag håller med dig att kyrkan och dess blommor och växter är väldigt fina. Har sett flera foton av den hos dig och det ser lika vackert ut varje gång.
Såg hos FB att ni tydligen bokat en resa till Spanien. Vart bär det av?
Alltid vemodigt när goda vänner flyttar ifrån en plats. Minns när Carol flyttade från Lake Shastina och att jag saknade henne.
Egenodlade tomater är väl bland det godaste som finns.
Tänk att ni har det så varmt i Basel. Vi hade mycket brandrök tyvärr idag som gjorde att det blev litet svalare.
Kram!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja dig ska jag naturligtvis fråga om spanien tips. Vi har hittat billiga biljetter till Barcelona men tänkte inte dröja oss kvar där så länge utan hyr bil och kör vidare mot Figures där Dalí museet ligger för att sedan köra upp i de spanska begsbyarna i Pyrineerna. Denna gången blir det Catalonien och nationalparken Parque National de Ordesa y Monte Perdido som tydligen ska vara otroligt vacker.
En annan resa som ligger högt upp på min önskelista är just den norra spanska atlantkusten Camino de Santiago och San Sebastian.Men som du säger finns det mycket i Spanien som är vackert och väl värt att besöka. Jag får ju chansen att fila på min spanska lite också speciellt som C inte talar spanska alls.
Kramar!

Marie, ja visst är den söt och fin :-)
Kram!

Anne, så kul att höra av dig och lite om dina reflektioner kring några av dessa ämnen. Jag är inte heller någon trädgårsmänniska direkt. Utan tomaterna har vi tack vare Calle. Han är mycket mer trädgårdsmänniska än vad jag är. Han gillar att gå runt och dutta och pyssla med växterna. Det är hans små bebisar som du säger. Ja krukor med örter vill jag ha och lite kurkor eller balkonglådor med blommor är fint men sedan är jag ok med detta.

Jag förstår er helt och fullt när det gäller att skippa att åka hem till Sverige över en kortare jul vistelse. Det är ju inte värt det hela vare sig tidsmässigt eller eknomiskt. Vet ej om era föräldrar fortfarande jobbar men det är nog nästan lättare och billigare för dem att flyga och hälsa på er. Man vill ju inte bränna alla sina semsterdagar hemma i Sverige varje år när det finns så många andra fina ställen att besöka och upptäcka. Jag tror inte riktigt att många därhemma förstår vilken uppoffring det är att åka hem (då menar jag när man bor i USA som ni gör). VI har lyxen att kunna åka hem och bara stanna 4-5 dagar om vi önskar utan att det kostar för mycket. Vi hade tänkt åka hem en sväng i augusti men biljetterna var sjukt dyra. Det hade gått på ca 8000 kr för oss för en vecka i Sverige. Då valde vi att åka till spanien i början på september istället. Vi åker istället hem en sväng i oktober men då är det helt andra priser.
Det är skönt att ni slipper ta hänsyn till skolloven det gör stor skillnad för priserna. Så passa på så länge ni har den möjligheten.
Jag tar och mailar dig så blir denna kommentar inte så attans lång.
Kramar Anne.

Eleonor, jag är sugen på att tesa drive in movie också. Har aldrig varit på en sådan. Det ska finnas någonstanns i utkanten av Basel så jag får googla lite på detta också.När mygg är inte kul det håller jag med om.
Kram!

Anne-Marie, vi sticker iväg i början på september typ 4-9. Våra amerikanska vänner Carol och Aaron kommer att flytta hem till San Fransisco under våren och det känns trist. A andra sidan får man tänka att man har ytterligare en andledning att åka dit och hälsa på dem.
Kramar!

Suzesan said...

Här i stan har de ALDRIG utomhusbio. Lite synd. Det verkar lite mysigt.

Usch avsked är jobbiga .

Kram
/Susanne