Thursday, August 6, 2015

Netflix dokumentär tips


A Documentary Film

Netflix har många intressanta dokumentärer som är av hög kvalité. Igår kollade jag på den HÄR som heter True Cost och som handlar om modeindustrin. En dokumentär som berör starkt och något som vi alla som bor i västvärlden borde se. Fast Faishon har blivit ett koncept i våran vardag precis som Fast Food. En modevärld som inte bara består av 2 kollektioner utan 52! Vi lever i en slit och släng kultur.

Så många av oss köper nytt inte för att vi behöver utan för att tillfredställa andra mycket kortsiktiga behov. Den här dokumentären berättar historien och sanningen bakom den billiga t-shirt du handlar för 9.99 dollar. Om människorna som syr de billiga kläderna, hur miljön påverkas både under tillverkandet och sedan då dessa billiga klädern snabbt igen hamnar på sopberget och landfills. Den där billiga t-shirten kostar så oändligt mycket mer än vad vi tror. Den gör oss alla till förlorare. Efter att ha sett denna känner jag att jag måste sluta handla på affärer som H&M och GAP. Vi håller på att förstöra vår planet, vår värld, vår framtid och förgifta oss själva. Allt ska gå så snabbt och allt ska kosta så lite som möjligt och i slutändan tar vi kål på oss själva. Själva fast-konceptet vill jag hålla mig ifrån vare sig det gäller mode eller mat.

5 comments:

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Oj, spännande! Och väldigt, väldigt bra att sådant här pratas om. Ska helt klart kolla upp!

Suzesan said...

har inte Netflix men tittade på en trailer på YT. Hoppas jag kan få se filmen. Håller med om varenda ord som du skriver.
Jag tycker det är ett bra steg åt rätt håll att affärer här börjat med klädinsamlingar (många har inte fattat det än) så de ska använda dem till att göra nya kläder. Ännu har "Fairtrade inte kommit så långt inom kläder. jag har ställt om mig med allt. Mitt lilla bidrag för att rädda min lilla plätt/lott på jorden OCH MIG SJÄLV och mina barn och vänner och även andra och så mycket jag kan för dem som producerar allt jag behöver använda.
Nyss började jag tvätta mina kläder i nåt som heter -Sodasan- ekologiskt och jag är förvånad varje gång så mjukt så rent DET blir och så härligt det är. Jag städar också ekologiskt och bara det var en ny upptäckt. Jag har ett märke som heter Lilly's Eco Clean som är som är ett "MIRAKEL"medel. Spray på och tork och rent. Allrengöring. Jag googlade på det och det finns på nätet. För mig är allt så spännande. Nya upptäckter.

Kram
/Susanne

Anne-Marie said...

Det låter som en mycket viktig film. Precis som filmen "Food Inc" som visar hur maten kommer till och hanteras här i USA. Troligen lika mycket av en väckarklocka som den du såg.
Jag måste vara en otroligt "dålig" konsument ;) eftersom jag köper nya kläder mycket, mycket sällan. Många av mina kläder är faktiskt 10 år eller äldre.
Kram!

Desiree said...

Charlotta, se gärna filmen om du får en chans. Väl värd att se och tänka över.
Kramar!

Susanne, jag hoppas att du får chansen att se den här filmen. Jag ska ta och se vad det finns för ekologiska tvättmedel och även städprodukter. Här kan jag bättra mig och det ska jag absolut göra. Jag tycker det är bra att man börjar ta upp detta med fairtrade inom kläder och mode. Här verkar det finnas mycket att göra fortfarande.
Kramar!

Anne-Marie, jag såg faktiskt Food Inc för första gången i förgår. Jag blev väldigt tagen och illa berörd av den filmen också. Du är en bra människa som är en dålig konsument om man får uttrycka det så ;-)
Finns mycket att säga om budskapen i Food Inc filmen också. Känns bra att vi äter så pass lite kött som vi gör. Vi köper aldrig halvfabrikat tack o lov. Man får försöka handla så mycket ekoogiskt som möjligt. Gå på Farmers markets och gynna de lokala bönderna. Äta det som är i säsong osv.
Kramar!

Pernilla Wikström said...

Susanne, vad roligt att höra att du också gillar SODASAN! Jag och min kollega Eva bestämde oss för att ta hem Sodasan till Sverige just för att det är så bra produkter, med naturliga råvaror, utan alla dessa onödiga kemikalier och syntetiska ämnen. För det är precis som du säger Desiree, vi måste börja ta ansvar för vår miljö och vår konsumtion om vi ska kunna lämna över planeten till kommande generationer!
Om det är okej med dig Desiree, så hänvisar jag de som vill läsa mer till www.relfie.se

Kram!