Wednesday, June 19, 2013

Varmt i Basel

Jodå nu har det blivit sommar på riktigt i Basel. Pust, ibland känner jag nästan att jag smälter bort lite men jag njuter ändå. Så underbart att få känna att det är sol och sommar på riktigt efter dessa regninga och kalla veckor som vi hade för ett tag sedan. Det är trots allt torr värme och jag prisar vår fläkt som vi har i sovrummet för utan den skulle det vara svårt att sova på nätterna.

I sommarhetta letar sig Baselborna gärna ner till Rhen eller till någon lummig park.

Igår hade vi faktiskt hela 37 grader! När C och jag kom hem igår kväll efter att vi varit och handlat i Tyskland var det fortfarande 32 grader vid 22 tiden. Men vår lägenhet är som tur är rätt sval. Det hjälper ju inte direkt att öppna fönster när det är så här varmt ute. Vi är också tacksamma över att ha vårt sovrum på nedervåningen där det är lite svalare jämfört med ovanvåningen. Hemmen här har inte AC. Det är också även väldigt många hotel som inte har AC. C har ingen AC på sitt kontor. Man räknar med att det inte ska vara sådan här hetta i långa perioder så man får klara sig så länge det pågår.Redan imorgon blir det svalare och kommer att vara risk för åska. 20 grader kommer att kännas svalt då man haft över 30.

 Igår var jag förbi det där mysiga Caféet vid en av stans parker som jag väldigt gärna velat gå och prova. Njöt av grönskan och lite sval dryck.


 Nu har jag även officielt sommarlov! Igår var sista gången för terminen på tyskan som jag gått på två gånger i veckan här i Basel. Vi avslutade med en liten fika vid en ute servering vid floden. Vi var inte så många sista gången utan har varit ca 10 stycken under terminen. Jag sitter här brevid vår lärare i lila topp. Vi har varit ett internationellt gäng (indien, rumänien, england, USA, argentina, brasilien och så sverige).


 Jag brukar ibland plocka med mig Basels version av Metro som här heter 20 minuter. Bra sätt att öva på tyskan och försöka utöka mitt ordförråd. Men det är ganska svårt att läsa dessa artiklar. Förstår i stora drag vad det handlar om en långt ifrån alla ord eller meningar.  Stan är full av liv och folk njuter av sommar och sol på de många uteserveringarna.

 Älskar att passera förbi marknaden vid rådhuset. Finns alltid något att kika på bland alla stånd med blommor, frukt och grönt.

Våra grannar här anla sin pool här för ca två veckor sedan. Jag har lyckades smygfota den. Den är ju inte alls direkt stor. Lite som en förvuxen barnpool. Jag har tyckt att det varit lite löjligt med pool på en liten radhus tomt som denna. Men nu med hettan så ser den ju plötsligt lite inbjudande ut. 

En annan granne blev jag häromdagen helt förfärad över att se då han spatserade runt i sin trädgård iförd en badbyxor i tanga modell. Han måste ju helt klart vara tysk. Känns som om Schweizarna är lite mindre exibitionitiska än tyskarna. Jag kände dock att min amerikanska sida kom fram och det blev lite too much för mig att se denna tysk i tanga badbyxor. Jag får väl akta mig för att kasta mina blickar åt just det hållet.

Igår kväll var jag på vinprovning via amerikanska föreningen som har en vinprovar klubb en kväll per månad. Igår var det Sauvingnon Blanc viner från Frankrike som testades. Dessa kvällar brukar vara väldigt trevliga och jag tycker att jag lär mig en hel del. Fick dessutom bra tips på en bra vinbutik i Frankrike precis på andra sidan gränsen och även en bra ostbutik. Man tar spårvagnen till ändhållplatsen och sedan kan man bara gå över gränsen vilket inte tar mer än några minuter. Rätt coolt faktiskt. 

10 comments:

eastcoastmom said...

Ha ha ha! TMI på den.... du får köra med skygglappar på.

Annika said...

ahaha! Det kanske är i Schweiz som i Tyskland att det finns en väl utbredd tradition av FKK (freikörperkultur - ett bra ord att kunna på tyska) precis som i Tyskland. Isåfall kan det hända att trädgårdslivet hos grannen blir ÄNNU intressantare :) . Svårt att komma in i ett nytt språk - du är tuff som kommit så långt och som lyckats så bra att få ordning på allt i Basel!

Annika said...

Jag tror att Annika ovan har rätt.
Scheweizare kan nog köra på i samma stuk som tyskar. Vänta du tills det blir helt naket ;-)
Tycker du är duktig med tyskan! Bra att läsa tidningar och dylikt. Du lär dig mer och mer.
Hettan är inte rolig, men det är väl kanske som hemma....ingen ide att installera AC bara för ngra dagar.
Men faktum är att jag känner folk även hemma som installerat AC i sina hem.
Min bror tex som knappt kunde vistas på övervåningen i huset i Viksjö under de hetaste sommardagarna.
Kramar!!!

Taina said...

Desiree, varför fotade du inte badmodellen??? DET hade varit attans kul att se. Jag kommer aldrig att få den amerikanska kulturen i mig, finne som jag är, hahahaha!

Den där poolen är ju lite löjlig kan jag tycka men alla gör som de vill. Inget som stör andra. Kanske tangamodellen ligger och plaskar där en dag?

Oj så varmt ni haft det då? Vi har lagom. Nu ska det bli mellan 25 och 30 framöver. Vi har haft en hel del regn här med men inte kallt.

Glad midsommar!!!

Kramar!

Desiree said...

Eastcoastmom, jo jag får nog se till att köra med skygglappar för det där jag såg var bara too much!
Kram!

Annika, hjälp nu sätter jag kaffet i halsen. Jag hoppas innerligen att det inte blir ännu värre vad gäller shockerande grannar i sina trädgårdar. De här grannarna får mig att känna mig som en super pryd amris.
Kram!

Annika i Reston, nehe du det får inte bli helnaket. Jag vet dock att det är väldigt vanligt här med gemensam bastu (både män och kvinnor och helnaket). Det känner jag också är för mycket för mig. Nu när vi var i Alperna så hade hotellet en spa-avdelning och där fanns bastu. Jag och Sara var sugna på att basta men när vi hörde att det låg en naken karl där inne så skippade vi bastu helt enkelt. Jag vill varken se nakna män eller att de ser mig.
Jo troligtvis ingen idé att installera AC för några dagar eller några veckor per år. Har faktiskt också hört att det inte ens är tillåtet med ac på flera håll pga av miljöhänsyn. Många hotel har ju inte ens dem ac. Det är sådant som är lätt att glömma men väldigt viktigt att kolla upp om man ska semestra i södra europa.
Kram!

Taina, du hade garanterat tagit den här grannen med ro. Men jag kan berätta att det var en havsgrön lite glittrig tangamodell han hade på sig. Hann uppfatta detta innan jag gick in i total shock. Ja pust nu är det varmt men det ska som sagt bli svalare redan imorgon. Annars tycker jag som du att bästa temperaturen är mellan 25 och 30 grader.
Kram!

Saltistjejen said...

Hahaha jag tycker det är underbart roligt med din tyska granne!!!! Ojojoj! Jaja han var ju iallafall inte naken det är ju alltid något. jag minns en gång i Årsta när vi bodde där och promenerade runt Årstaviken och mötte en joggande man i 50+ åldern som kom joggandes endast iförd små minimala tangas!! Förutom joggingskor då såklart. DET kändes helt weird!!!!!
Poolen såg fin ut tycker jag. Inget att simma i såklart, men väl att svalka sig i. Har grannarna barn så fungera den ju utmärkt även för dem. :-)Hoppas ni får något svalare väder snart för över 35 är ju jättejobbigt när man inte har AC. Å andra sidan har ni ju verkligen sommar vilket är skönt på sätt och vis.
KRAM!!!

Suzesan said...

Tangabadbyxor är ju bara toooo much. Fast jag såg på stranden att här vill de gärna dra upp både bikini och badbyxor så där lite. Sola skinkorna. Ha ha tänk när de kommer ut nude.

Lilla poolen den kan väl inte hålla sig fräsch länge. Ser ut som barnpool. Ha ha simma där är väl inte lönt;)

När det är varmt här så drar jag för överallt och släpper inte in solljuset. På sommaren. FÖR det blir så varmt. Jag stänger ute solen inonhus så att säga. Funkar. Blir en aning svalare.

OJ så varmt ni har haft.

Grattis till kursavslut i Tyska.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Så läser jag -havsgrön glittrig- ha ha snälla ta en bild;)LOL.
Kram
/Susanne

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Hahahaha. Vilken skräckt att se grannen i tanga! Vilken skräck att egentligen se NÅGON i tanga :=) Åh, vad jag fnissade när jag läste det där. Kram!

Desiree said...

Saltis, jo ok man får se grannen med en portion humor :-)
Förstår att det kändes helt weird att träffa på den där mannen joggandes i minimala shorts eller vad man nu ska kalla det för.
Jag tror att grannarna med pool har barn och för dem passar ju poolen perfekt. Jag har som sagt sucktat lite efter den där poolen dessa senaste dagar.
Kram!

Charlotta, ja preciiiis! Så kände jag också. Jag bara gick runt i cirklar och visste inte vart jag skulle ta vägen ett bra tag efter att jag hade sett det.
Kram!

Suzesan, vi har faktiskt gjort så att vi dragit för persinnerna nu dessa dagar då det varit så varmt för då håller det sig svalare inomhus. Ingen aning om hur länge poolen håller sig fräsch. Det ska bli intressant att se hur ofta de måste byta ut vattnet. Men det var i för sig väldigt vältajmat att fylla den till denna hetta som vi haft. Idag ska det vara lite svalare.
Kram :-)