Monday, December 23, 2013

Julmarknad i Colmar

 
Som jag tidigare nämt så finns det gott om olika julmarknader som är mysiga att strosa runt på. Man har ett stort urval i och med att man har tre länder att välja bland då man vill gå på julmarknad (Schweiz, Frankrike och Tyskland). I går bestämde vi oss för att ta en liten tur till La France och besöka julmarknaden i Colmar som ligger en dryg timme med bil från Basel. 

Colmar i sig är ju en väldigt mysig, vacker och typisk liten småstad i Alsace. De charmiga korsvirkeshus var nu smyckade inför julen. Dessa små städer i Alscace är lite som att kliva in i en sagovärld. Det är nästan så man får känslan av att man går runt bland pepparkakshus.


Vi stannade till vid Saluhallen och gick in där. Här kunde man bland annat hitta spännande och fantastiska kryddblandningar som dessa.

 Både smaksatt salt och smaksatt socker. Socker smaksatt med honung, kaffe, viol, lavendel, aprikos osv.


 Julmarknader drar mycket folk och vi var inte ensamma här direkt. Vädret var inte det allra bästa med lite regnstänk i luften. Vi klarade oss dock hyfsat bra även om vi inte hade något paraply.


Det som är kul med att besöka olika julmarknader från olika regioner är att finner hantverk och ät och dryckbara gåvor som är specifika för regionen där man befinner sig. På denna julmarknad i Colmar fanns självklart gott om vin från Alsace och även mousserande vin som man kallar för cremant.

 C blev lite hungrig så han bestämde sig för att prova" Poelee Colmarienne". Vi hade ingen direkt aning om vad det var men det såg gott ut och doftade gott. Visade sig var en slags pytt i panna med potatis, lök, tärnat bacon eller fläsk och ost. Värmande, mättande och gott.


 Pepparkakor i alla möjliga former. Det säljs även gott om mjukt bröd med olika slags frukt och julkryddor. Verkar som man äter detta bröd tillsammans med Fois a gras (gåsleverpatéen som är något stort för denna region).


Ingen tvekan över att julen står för dörren när man såg alla julpyntade husfasader i Colmar.

Helt otroligt men det är ju dan för dopparedagen idag och imorgon självaste julafton. God jul på er. Vad gör ni så här dan före doppardagen? C jobbar, jag håller på att julpyssla i köket med gravad lax och Janssons. Det blir en sista sväng till gymet och några småsaker att kompleteringshandla i affären. Kan nog tycka att dagen före så här är lite extra mysig och full av förväntan.

12 comments:

Charlotta Ljungblad said...

Heregud, vad mysigt! Där skulle man bo för att få den där optimala julstämningen! :=) Vi är på landet och har varit här sedan i fredags, men imorgon åker vi till Skåne efter frukost för att fira resten av julen med min familj. Längtar så! Hoppas att ni får en superfin jul! Stor kram!

eastcoastmom said...

Ser helt perfekt ut, mycket pittoreskt!

Saltistjejen said...

Men ojojoj vad jag blir avis! SÅ himla MYSIGT!!!! Vilken julmarknad! Vilken julstämning!! Som sagt, det r annorlunda i Europa haha!
Hoppas nu ni får en riktigt fin och skön jul! Och så en härlig semester i Florida också såklart!!!
KRAMAR!

Annika said...

DÄR skulle jag vija vara!!! OMG vilken marknad. Jag hade blivit yr av glädje.
WWOOOOOWWWW, balkongen är ju grym!!! Där ligger man i lä, milt sagt!!
Fniss!
Ja, nere i Europa slår de verkligen på stort med julmarkander. Ngt dylikt finn knappast i norden, och absolut inte här.
INTE konstigt att vissa flygbolag kör CHARTER från Washington till Tyskland, Österrike och Schweiz i juletid ENKOM för just julmarkander.
Hatten av till mellan-europa. Världsklass!!!!
Kramar från en avundsjuk :-)

Desiree said...

Charlotta,ha en supermysig jul i skåne.
Kram!!!

Eastcoastmom, ja det är verkligen pittoreskt här, precis som en sago värld ur Bröderna Grimm eller något sådant.
God Jul!

Saltis, det är kul med alla dessa olika julmarknader. Det blev väldigt mysigt att gå runt här trots att vädret inte var det bästa.
Kram och god jul!

Annika,ja du skulle gilla europa juletid kring dessa trakter. Finns mycket att kolla in bland de olika stånden vad gäller både mat, godsaker och hantverk.
Kram!

Jane said...

Mysigt!
Här rullas det köttbullar för fullt, försöker snabbtina revbensspjällen, de hade jag glömt bort helt, hehe. Nu blir det ett glas julmust och SOFFAN!

God jul på dig!
Kram

Anne-Marie said...

Det finns nog ingenting som liknar dessa europeiska julmarknader här i USA. Det ser ut som en sagovärld. Hur mysigt och pittoreskt som helst. Tänk att ha så nära som niar till dessa fina städer och julmarknader.
Mycket gott och fint att äta och titta på.
Den där balkongen med paket var inte dålig! Så fint pyntat.
Här tar jag det lugnt och njuter av min ledighet.
Kram!

Charlie sa ... said...

Vad underbart att ha så nära till tre olika länder och få uppleva olika traditioner vad gäller mat, sötsaker och juldekorationer <3

God Jul till er kära Desirée!

Kramar
Lotta

Anne said...

Den julmarknaden hade jag också velat besöka! De kan verkligen det där med julmarknader, verkligen något extra och jag skulle kunna resa den här tiden på året bara för att besöka julmarknaderna. Ser jättemysigt ut.
Massor med god jul, finaste Desiree! Och trevlig resa! Jag vet inte hur mycket/om ens alls du kommer blogga när ni är i Florida så passar på att redan nu önska en riktigt fin semester och resa, njut av sol och värme.
Kramar!!

Anonymous said...

Vilket härligt inlägg!! Kikar in och önskar er en riktigt God Jul! Njut av värmen ni snart ska åka till. Ser fram emot att fortsätta följa era äventyr i Basel och tack för alla fine kommentarer hos mig under året! Stor kram!

Suzesan said...

Åh vad härligt. Jag älskar kryddblandningar. Coolt med alla smaksatta socker.

God Fortsättning på julen. Låt julefrid råda.

Kram
/Susaanne

Desiree said...

Jane, låter helt klart som ni fått en god jul med både köttbullar och revbensspjäll. Jag ska inte heller klaga för också här blev det sådant på vårt julbord. C lagade till revbensspjällen på grillen southern way med BBQ rub och rökte dem. Så himla goda.
Kram!

Anne-Marie, god fortsättning på din julledighet. Forstätt njuta av din ledighet och ha det riktigt mysigt och skönt.
Kram!

Lotta, ja verkligen. En av många saker som jag verkligen uppskattar med att bo här i Basel.
Ha en fin fortsatt jul.
Kram!

Suzesan, jag tyckte också det var kul att se så många olika sorter av smaksatt socker. Riktigt färggranna var de också. Kryddblandingar är något jag också gillar.
Kram!

Christina, god jul och god fortsättning till dig. Ha det riktigt bra i Sverige med familj och vänner. Jag ser fram emot att fortsätta läsa och följa din blogg.
Kram !

Anne, tack så mycket vännen. Julmarknaderna här är verkligen fina och har massor med kuriosa och vackra hantverk. Jag tar med datorn till Florida men kommer nog inte att blogga varje dag utan lite sporadiskt.
God fortsättning och ha en god start på det nya året.
Kram!