Tuesday, January 28, 2014

För mycket ost?

Det kan knappast undgå någon att Schweiz är ostlandet nr ett i europa. Folket älskar sina ostar till fullo. Nog finns det gott om fantastiskt god ost att välja och vraka bland här. Ost himmelen för alla ostälskare. Men jag kan tycka att det kan bli för mycket av det goda. 

De älskar sin ost här och typiska Schweiska rätter involverar ost. Vintertider innebär högsäsong för både ostfondue och raclette som båda är nationalrätter här. De innebär båda smält ost i stora mängder. För mig blir båda too much. Jag fixar inte dessa rätter annat än i mindre mängder. Dels klarar min mage helt enkelt inte att ta hand om dessa rätter dels får jag ångest av att konsumera sådana här stora mängder ost. Lördag kvällen avslutades med raclette som innebär tjocka skivor med ost som smälts tillsammans med lite skivade grönsaker och kokt skivad potatis. Men grönsakerna hamnar i lä när det gäller ost mängderna. Jag fick knallhvudvärk på vägen hem från vår kälkdag så jag blev tvungen till att avboka kvällens middag (jag vet knappt om jag ska säga att det nästintill var tack o lov). Till och med C fick nästintill lite ångest över dessa ostmängder som konsumeras. Ytterligare en kollega till C från italien var bjuden och hade inte tidigare ätit raclette. Hans stackars mage fixade inte detta heller.

Det kanske krävs en robust schweizar mage för att fixa dessa ostkvantiteter. Man skulle lätt kunna tro att alla här var runda som tunnor men förvånande är det inte så. Jag undrar hur de bär sig åt. 

 Från ett ämne till ett annat och från ena dagen till den andra ett helt annat snölandskap.

Från vacker gnistrande vinter till bister vindpinad vinter. Från soliga Tobblerone vyeer på lördagen till något helt annat på söndagen. Det var förvisso en solig start på söndagen men molen växte sig tätare på dagen. Vi bestämde oss ändå för att göra en liten tur. Styrde kosan mot franska Alsace. Målet var högsta punkten i Alsace.

 Jag ser något vackert även i detta vinterlandskap även om det är helt olikt lördagens vinterbilder. Det blev inte så många för det var svinkallt (kändes det som med sina fem minusgrader) och blåste som attan här på toppen.


En liten snabb promenad. Kort och effektiv fick det bli. Detta är Alsace högsta punkt, Le grand Ballon med sina 1325 meter.

10 comments:

Kattas Betraktelser said...

OST! Jag är en ostälskare. Vilket utbud av ostar ni har, det är så man blir avvund! Vinterlandskap är vackert, dina bilder är som bomulls snö, dvs mjuka linjer. Vackert!

Annika said...

Ja, era ostar avundas jag er. Älskar fondue. SÅ mkt. men ja, jag kan förstå att det blir mäktigt så det räcker också. Men underbara vintervyer och berg blir man aldrig trött på!!
Kram!!

Marianne said...

Får mig att tänka på turkarna som var i Kairo och hälsade på. Vi gick och åt pizza i en park och det var massor av ost på. Inte överdrivet på något sätt, men ändå ett generöst lager ost. Och de tyckte att det var äckligt och alldeles för mycket, vilket förvånade mig. Men så är det nog, man måste vara van vid vissa saker för att uppskatta dem.

Har själv aldrig ätit vare sig ostfondue eller raclette.

Ja visst blir det skillnad när vädret slår om, inte alls lika mysigt längre och man kan inte ens vara ute när det är för rått.

Här snöar det i dag, vackrare och vackrare, fast Stina är inte särskilt förtjust. :-)

Kramar!

Martina said...

I Frankrike är det ingen som kan fa för mycket ost heller!
Ett tips, som jag fick när jag bodde i Schweiz, när man äter rätter med smält ost, drick antingen rödvin eller te. Absolut inte kallt vatten för da stelnar osten till snabbt i magen och det är tydligen da man kan fa ont i magen.
Kramar

Anne said...

Ja, kanske det är så. Man måste ha härdat magarna från tidig ålder för att fixa det. Jag gillar ost, älskar ost men kan helt klart förstå det blir för mycket när fokus är på osten och de andra sakerna bara blir tillhör och i bakgrunden.
Jag tycker också att de mer grå vinterbilderna är jättevackra. Det ser kallt ut också!
Kram!

Desiree said...

Katta, ja utbudet är helt enormt. Finns över 450 olika sorters ost här att prova och njuta av. Jag tycker det var ett fint snölandskap här även om det var lite gråväder.
Kram!

Annika, då är schweiz absolut något för dig om du älskar ostfondue. Det är under den kalla årstiden du får komma för då är det högsäsong för ostfonduen.
Kram!

Marianne, ja det är nog så att man tycker att vissa saker är goda och andra mindre goda beroende på vad man vuxit upp med. Förmodligen gäller detta också mängderna precis som du tar upp i ditt exempel. Att köra några gånger med ost fondue och några omgångar raclette per vinter är helt normalt här. Man tänker inte så mycket på ostmängderna utan bara njuter av alla goda smaker.
Kram!

Martina, tack för tipset. Vet att många kör just starkt te till ost fondue och eller med en en likör till också som sägs göra underverk för att smälta osthärdsmältan i magen.
Kram!

Anne, jag kanske behöver mer tid till att vänja mig. Jag tycker det är gott i mindre mängder som en förrätt eller något sådant men inte som en huvudrätt. Dels blir det som en klump i magen och dels får jag dåligt samvete över att ha hivat i mig sådana här mängder med ost.
Kul att du gillade vinterbilderna från Alsace också.
Kramar!

Anne-Marie said...

Nu kom jag in - skrev ett mail till dig om att jag inte kom till din sida. Fick bara ett meddelande att sidan inte fanns. Blev litet orolig.
Hann aldrig kommentera igår men ville bara säga att Schweiz är vidunderligt vackert och det måste vara underbart att få se detta på plats. Slädturen lät litet äventyrlig.
Jag tycker mycket om ost men äter jag för mycket får jag problem med min hals och näsa - blir nästan som om jag har en förkylning.
Allt skall ätas med måtta - så även ost.
Kramar!!

Anonymous said...

Ha ha, jag tycker amerikanarna har för mycket ost på allt :-) Men det är ju tydligen inget mot Schweiz :-) Förstår att det kan bli lite för mycket av det goda. Härliga bilder, det ser lite kallt ut dock :-)
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, jag vet inte vad det var för problem med blogger igår men jag kunde inte heller gå in på min egen blogg. Det var också flera andra bloggar som använder blogger som portal som jag inte kom åt. HOppas det inte händer igen.
Jag håller helt med dig om att det mesta bör ätas med måtta.
Kramar!

Christina, ja jenkarna gillar ost. Fast helst smält ost som knappt smakar något. Mycket ost i USA också i många rätter men inte som här där man äter enkom smält ost som en huvudrätt.
Kram !

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Jag älskar ost, men att äta den smält sådär. Hu! Har ätit obscena mängder appenzeller de senaste dagarna, hittade nämligen en alldeles ljuvlig ostaffär på Bleecker St nu när vi var i NYC. Hurra! Kram!