Friday, January 24, 2014

Matkultur och mataffärer i olika länder

Eftersom jag är intresserad av matlagning så tycker jag det är väldigt kul och intressant att besöka olika mataffärer. Jag gör fortfarande nya upptäckter nästan varje gång jag går och handlar. Här i Basel som ligger precis på gränsen till både frankrike och tyskland så blir man oerhört bortskämd med att kunna välja vart man vill handla. Vi handlar i alla tre länder.

När det gäller priser så är Schweiz självklart dyrast. Det spelar ingen roll vad du stoppar i matkassen här det blir alltid dyrast av de tre. Men å andra sidan så är kött tex av väldigt fin kvalité här. Schweiskt kött håller samma toppkvalité som amerikanskt kött. 

Det är intressant för man märker skillnader i mataffären mellan de olika länderna. Det finns en matkultur som är olika mellan länderna. I franrike äter man betydligt mer fisk och skaldjur än i både schweiz och tyskland. Tyskarna har största sortimentet på korv. Vi har i alla tre länder hittat våra olika favorit produkter. Kött och fisk handlar vi helst i frankrike. Billigast och bäst. Givetvis finner man också det bästa sortimentet av franska viner i just franrike. Ska man handla mussli eller flingor ska man absolut inte handla det i frankrike utan där är det bästa sortimentet i tyskland. 

Det som är lite spännande och roligt är ju lite av de misstag man gör i början. Man handlar något som man inte riktigt vet vad det är och så kommer man hem och upptäcker att det är något helt annat. Jag minns att jag då jag bara bott här i schweiz skulle köpa matlagningsgrädde och plockade något paket med grädde. När jag kom hem var det någon slags grädde som var blandad med gelatin. Väldigt märklig. Det verkar som den används till att göra olika efterrätter. 

Jag måste också säga att jag faktiskt inte saknar så mycket i matväg från sverige här. Det mesta finns eller går att göra/laga. Kardemummakärnor köper jag på mig i sverige för det har jag inte funnit här. Finner bara hela kardemummafrön med det gröna höljet kvar. C älskar messmör och det finner han inte här utan bara i svedala. Kaviar (typ kalles kaviar) finns dels på IKEA och dels har vi upptäckt den danska varainten som heter Larsen som finns att köpa i tyska livsmedelsbutiker. Den tycker jag nästan är godare än den svenska. 


 
Ostdiskarna är en fröjd både i schweiz och i frankrike. I dessa två länder sammas osthimmlen. USA släng dig i väggen kan man säga när man går runt bland dessa osthyllor. Det finns så mycket olika sorters ost att välja på att man får beslutsångest varje gång. 

Brödet är också riktigt gott i alla tre länderna. Bästa surdegsbrödet finner man i frankrike. Jag hade verkligen brödabstinens medan vi var i Florida. USA har ett helt uselt brödutbud i min smak. Det var först sista kvällen då vi hamnade på en italiensk resturang där vi fick in ett gott surdegsbröd som jag brydde mig om att ens äta bröd. I USA känns allt bröd som mest fluff. Jag älskar de där tunga, gedigna bröden med mycket frön, fullkorn och tuggmotstånd. Men det finns å andra sidan massor med annat i USA som man inte finner här som tex riktiga mexikanska majstortillas. Åkte med ett sådant paket i min resväska bland annat. 

 Det här med kyckling finner jag ganska förvirrande på något sätt. I frankrike har man ett mycket större utbud på olika sorters fågel över huvudtaget. Det är inga problem att finna allt från anka, fasan, kyckling till kalkon. Dessutom verkar det finnas olika sorters kyckling. Några ser ut som vanliga vita kycklingar och andra har lite mer gulnyans på huden och sedan finns det de som är lite mer åt det blålila hållet. 

Någon gång före jul skulle jag göra en kycklinggryta och hittade något i frankrike som såg ut att vara färsk styckad kyckling i ett paket. Perfekt tänkte jag och haffade detta. Men då jag kom hem upptäckte jag att jag fått med mig kalkonben! Det var ju inte riktigt det jag skulle ha.
 Only in La France - sniglar. Detta är ett typiskt exempel på något man hittar i en fransk mataffär men inte finner i schweiz eller tyskland.


Fisk handlar vi allra helst i frankrike. Fisk är sjukt dyrt i Schweiz. Dessutom finns bästa och största urvalet av fisk i frankrike. Där har de otroligt fina fiskdiskar. Där hittar man alla sorters fisk och alla sorters skaldjur. Det märks att man äter betydligt mer fisk i frankrike jämfört med både schweiz och tyskland. Vi köpte förra helgen 1.5 kg blåmusslor i frankrike och kokade med vittvin och vitlök och åt tillsammans med gott bröd. En fantastisk god måltid i all sin enkelhet. Festligt och enkelt i ett.


 Jag trodde först att detta var något de kallade för "Barbapappa glass" men det var det naturligtvis inte. Jag skulle behöva lära mig lite franska. Vill gärna lära mig lite franska framöver men just nu måste tyskan få full uppmärksamhet. Min hjärna klarar inte mer språk just nu. Det skulle bli hjärnkollaps om jag försökte att introducera ett språk till just nu. Detta är alltså sockervadds glass. Det låter faktiskt inte så gott. Sockervadd låter på tok för sötsliskigt. Nejtack det får allt bli någon annan glass.


Nu är jag självklart lite nyfiken på era erfarenheter, fynd och misstag i mataffärer i olika länder. Knäppast, konstigaste, godaste, äckligaste????
Själv kan jag säga att amerikansk anjovis är väldigt olik den svenska. Den funkar inte alls i en Janssons. Amerikansk anjovis är supersalt och superäcklig på något sätt. Minns också hur vi försökt hitta något som skulle vara likt falukorv i USA men aldrig lyckades. Hur låååång tid det tog första gången vi skulle handla på oss mat i USA när vi precis hade flyttad dit.Happy Friday till er alla. Idag ska jag handla en ny bukett med tulpaner. Sådant tycker jag är viktigt att unna sig. Här är en bild från veckans tidigare tulpanbukett. 

17 comments:

Miss Marie said...

Lyllos dig! Du har verkligen det bästa av tre världar! :) Dåliga matupplevelser har jag många, men kommer inte på många på rak arm... Men det är många gånger jag har kommit hem med nåt konstigt från tyska matbutiker! Och jag vet inte hur många gånger jag köpte anka eller kalkon istället för kyckling! Lärde mig aldrig... ;)

Anna, Fair and True said...

Här i Belgien är det verkligen svårt att få tag på surdegsbröd. Det står att det är det och det heter Levain och allt vad det är, men det är inte samma. Inte som Valhallabageriets bröd! Tycker också det är svårt att hitta i södra Frankrike men där ni åker kanske det finns alltså?

eastcoastmom said...

Ja bröd är de inte bra på här i USA, men det finns på dyrare matbutiker, butiksbakat.
Det jag tyckte var intressant med spanska matbutiker var att det är så traditionellt, det finns inte lika många influenser utifrån som det finns i Sverige eller för den delen USA (som ju å andra sidan är ett invandrarland)

Desiree said...

Marie, det är allt lite roligt med allt konstigt man kommer hem med i början. Låter som du har haft ungefär samma "kyckling problem/upplevelse" som jag fick mig i frankrike.
Ja det känns väldigt lyxigt att kunna välja att handla i tre olika länder. Definitivt det största utbud jag någonsin haft och upplevt.
Kram !

Anna, ooooh Vallhallabageriet, där väcker du genast favoritminnen hos mig. Det är mitt favvo bageri nr 1 i hela Stockholm. Jag experimenterar fortfarande och ibland blir det bra och ibland inte med olika saker man tar med sig hem. Har hittat något som heter Pain Champagne i frankrike här som smakar som surdegsbröd fast inte riktigt lika gott som Vallhallabageriets ändå dock.
Kram och trevlig helg.

Eastcoastmom, kan tänka mig att ni har ett större och bättre urval på bröd i era trakter än vad som fanns i AL eller nu när vi var i Florida. Man får hitta specialbutiker som du säger eller gå till Whole Foods eller något sådant för att få tag på bra och gott bröd i USA.
Kram!

Saltistjejen said...

Vilket roligt och intressant inlägg! Och visst är det så att just matkultur skiftar otroligt mellan länder och nationaliteter. Underbart för er som kan välja mellan tre länder hyfsat lätt och enkelt. :-)
Håller med om att bröd inte är ngn hit här. Numera äter vi mest vitt bröd àl la baguette här då vi äger bröd. Men annars mest knäckebröd. Ost finns här i NYC att få tag på, särskilt i vissa affärer, men det är så otroligt DYRT jämfört med Europa! Så det blir igen så mycket. När vi lyxar till det går vi till vår specialostbutik ett par kvarter bort och köper svensk Västerbottenost! :-)
Saknar även en hel del mejeriprodukter som ju Sverige är så bra på.
Tycker det jobbigaste här är att köttdelarna heter annorlunda än i Sverige. Alltså man stycket ju köttet annorlunda. Så vissa delar "finns inte" eller består av andra delar också. Har inte lärt mig det där än. Men OM man köper bra kött eller äter ute på restaurang så är det ju helt fantastiskt vilken kvalitet man kan få här jämfört med Sverige tycker jag. Här har de ju dessutom otroligt bra system med hur man klassificerar kött och det finns ju många olika nivåer (och därmed prisklasser) för just kött.
Som sagt, olika matkultur är roligt om än lite frustrerande ibland. -)
Kram!

Steel City Anna said...

Svensk ansjovis är inte anchovies utan skarpsill :) lärt mej den hårda vägen via äcklig Janssons.

Kattas Betraktelser said...

Desirée, vilket fantastiskt inlägg. Jag är avund.. Önskar jag hade din värld av alla världar. Kött, korv, bröd, ost och vin.. Nu glömde jag skaldjuren. Vilket nöje vilken lyx med möjligheter. Kram

Anonymous said...

Vilket härligt utbud ni har!

Något jag tycker är konstigt här är surdegsbrödet. Normalt tycker jag mycket om surdegsbröd, men här i USA är det så surt så det smakar illa. Surdegsbröd i Sverige smakar ju inte surt, utan är bara gott. Jag vet inte hur den här skillnaden kommer sig, är det någon annan som vet?

När vi vill ha falukorv köper vi tjock bologna-korv i någon av invandraraffärerna som brukar ha mycket tyskt och östeuropeisk mat. Funkar bra att steka som falukorv, även om det förstås inte blir riktigt samma smak.

/Sara

Anne-Marie said...

Vilken lyx att kunna ha tre olika länders mat att välja på. :)
Helt rätt att USA kan slänga sig i väggen när det gäller ost. Jag köper numera bara utländsk ost även om det är väldigt dyrt. Den ostdisken du visar ser ju helt fantastisk ut.
Mitt bröd köper jag numera faktiskt bara i hälsokostaffären. Det finns väldigt mycket "dåligt" bröd i USA.
Intressant att fisk är så dyrt i Schweiz. Undras just om det är litet samma "symptom" som i Weed, dvs att det är rätt lång väg för att transportera fisken.
Mitt starkaste minne av maten i USA var att jag sakta men säkert fick acceptera att jag inte kunde hitta allt som jag varit van vid. :) Nu har det blivit tvärtom, dvs att jag saknar det jag hittar här i USA när jag kommer till Sverige på besök. Kram!!

Desiree said...

Saltis, ja ost och vissa mejeriprodukter saknade vi också massvis då vi bodde i USA. Det är ju ändå underbart att ni kan få tag på bra grejer även om det blir väldigt dyrt. Man kan unna sig att lyxa lite ibland.Ja det har vi också tänkt på att man styckar olika. Det verkar man även göra till viss del här. Sedan är det det där med vad olika delar heter på tyska och franska jämfört med svenska.Det kan bli intressanta saker och delar av kött man kommer hem med :-)
Men generellt så håller ju det amerikanska köttet väldigt hög kvalité. I sverige köper många just amerikanskt kött till helgen då man vill lyxa till det lite. Men smakar det så kostar det också.
Kram!

Steel city Anna, aha där fick jag lära mig något nytt. Det visste jag inte. Det är alltså därför den smakar så annorlunda. Fast jag provade att göra Janssons i år med anjovis jag köpt i frankrike och det gick faktiskt bra. Eftersom dessa låg i olja istället för lag så använde jag lite kaprislag istället för anjovislag till min Jansson och det gick bra. Blev helt ok resultat.
Kram!

Katarina, ja jag inser hur lyxigt vi faktiskt har det. Det är som sagt inte mycket jag saknar från Svedala här. Vi har ett fantastiskt utbud på det mesta. Extra stor lyx med hela tre länder att välja på att handla mat i. Det är väl en sådan där once in a life time moment. :-)
Kramar!

Familjenlalloo, jag har nog aldrig smakat äkta amerikanskt surdegsbröd. Jag vet ju att det finns och att surdegsbrödskulturen ska vara extra stor på just västkusten i USA. Du har ju rätt i att brödet i sverige som är surdegsbröd inte smakar syra.
Toppen att ni hittat bra korv som funkar som falukorv. Jag tror just att man kan fynda i många invandrarbutiker. Här har jag tex inte hittat sojabönor eller edamebönor någon annanstanns än i asiatiskabutiker. Men så länge det går att få tag på så är jag glad.
Kram!

Anne-Marie, ja jag minns att du sagt att du gärna kostar på dig att köpa Jarlsbergost även om den är betydligt dyrare. Jag vet inte riktigt varför fisk är så dyrt just här i Schweich. Det finns ju gott om sjöar och floder. Dessutom är det inte så långt till medelhavet. Kanske äter man inte så mycket fisk helt enkelt utan mest kött och korv. Ja det är lustigt hur man lär sig hitta efter ett tag och sedan känner sig vilsen på hemmaplan. Så kände vi också lite då vi precis flyttade hem till Sverige.
Kram!

Suzesan said...

Så härligt. Jag tycker också mycket om att gå i nya mataffärer och då helst utomlands. Spännande...Ha ha eller inte. En utmaning. VILKEN lyx att få med sig godsaker från flera länder och bara kunna välja och vraka.

Tänk att mat är så viktigt och att man behöver de vanliga hemlängtanssmakerna så mycket. Men coolt att ni kan hitta andra vägar på det.

Kram
/Susanne

Martina said...

Ja franska matvaruaffärer har hög standard och stort utbud pa det mesta. Vad saknar jag? Inte sa viktiga saker men när jag är i Sverige köper jag gärna Bostongurka, vaniljvisp, skagenröra, kaviar, citronpeppar, nypon/blabärssoppa..!

I Schweiz finns ju zupfe i matvaruaffärerna!! Kan inte riktigt klassas som bröd, mer som brioche, men gott är det!

Vi har ju förmanen att ha nära till Italien där maten inte heller gar av för hackor!
Kramar

Desiree said...

Suzesan, jag tror man alltid kommer ha hemlängtan till viss mat. Många smaker sitter djupt rotade. Men jag mäker även att man förändras genom livet när det gäller smak, man gör nya upptäckter, lär sig tycka om nya saker och tycker mindre om sådant man kanske tidigare älskade. Det är spännande att reflektera över hur ens smak har förändrats genom livet.
Kram!

Martina, alltid kul att höra vad andra saknar och ser till att köpa med sig från Sverige. Svensk inlagd sill gillar jag och det finns ju inte riktigt att få tag på här förutom på IKEA. Nypon och blåbärssoppa har jag inte tänkt så mycket på tidigare men ska absolut se till att köpa på mig då vi åker till Sverige i april. Har inte provat zupfe än men ska absolut se till att göra detta. Låter gott.
Kram och trevlig söndag.

Marianne said...

Oj, vilka matbutiker du har! Ja, vilken underbar lyx att kunna välja bland allt det där! Ostarna ser riktigt goda ut. Ett sätt att lära sig allt om alla varor skulle kunna vara att gå en matlagningskurs, det hade jag tyckt vara roligt. Så att man fattar vad det är för skillnad mellan blålila, vita och gula kycklingar! :-) Eller så får ni köpa ett ex av varje och testa och laga och se skillnaden i smaken.

Visst är det kul och visst tar det tid att handla i början! Först ska man hitta affärer som är riktigt bra eller i alla fall uthärdliga ... Sedan fatta vad alla varor är. Så skumt som gele i grädden har jag inte varit med om! Men jag glömmer ju aldrig när vi handlade kött i Kairo. Kanske får skriva ett inlägg om det någon dag, för det var rätt roligt, och kanske lite lång historia för en kommentar.

I Kairo hittade vi Gourmet Egypt till slut, och de hade riktigt bra kött från Nya Zealand och Australien, och bra vinägrar och sånt. I Istanbul var det däremot inga problem, där fanns hur mycket gott som helst. Bulgarien däremot, en stad stor som Stockholm hade 2 !!! normalstora Ica när vi flyttade dit. Alla handlade bara i små kvartersbutiker som bara hade standardvaror för bulgarer ...

Stora kramar!

Desiree said...

Marianne, tack för att du delade med dig av dina erfarenheter. Du har ju upplevt mycket då du bott i tre olika länder. Jag tror vi får fortsätta med trial and error som vi gjort hittills. Jag hade gärna gått en matlagningskurs eller kunnat fråga i butiken men kan man inte franska så kommer man inte så långt. Det är något jag skulle vilja lära mig lite av framöver så att man iallafall kan fråga lite om saker och ting. Men det får vänta en stund till för just nu prioriterar jag tyskan.

Det är verkligen inte lätt i början då man kommer till ett nytt land. Språk och kommunikation kan ju också utgöra ett hinder. Jag måste säga att det faktiskt har gått väldigt bra. Inte så många "fel" och det är ju lite kul och intressant också när man kommer hem med fel grej. Alltid lär man sig något.
Kram!

Jane said...

Vad kul att läsa!
Ja du, jag kan sakna mångfalden i USA, och ekologiskt. Du vet, Whole Foods, Costco..Men jag uppskattar verkligen allt bröd, alla ostar och ja, korvarna kanske då. Men jag tyckte faktiskt att whole foods hade ett bättre sortiment. Här är det mest bratwurst...

Jo, jag köpte en kyckling någon gång är och invälvorna var kvar. MYCKET vanligt men ack så otrevligt.

Vilken tur ni har som har det så nära till både Frankrike och Tyskland.

Tycker inte att köttet är såå bra här, fläsk finns det mycket av men saknar riktigt goda biffar.Tycker även att fiskutbudet suger lite.
Himla kul att gå och ströva i matbutiker i andra länder,
Kram

Anne said...

Sen kommentar från min sida, jag förväntar mig ingen svarskommentar :) så känn ingen press gå tillbaka till ett flera dagars gammalt inlägg men gillade inlägget så mycket så jag vill skriva några rader. Intressant läsa dina upplevelser (även kommentarerna), det här är nog nåt vi alla har erfarenhet.
Brödet ja...Det amerikanska brödet är ingen höjdare. I vårt fall finns det gott bröd att få tag på, det tycker jag. Mycket nötter, fibrer och sånt. Men sortimentet är ju mindre, till slut tröttnar man på det butiksbakade brödet också och tycker det finns för få sorter.
Fluffbröd är man ju bra på här. Jag tycker nog att även med de "nyttiga" bröden, de med mycket fibrer och nötter och de där "specialbröden" som jag ändå lätt hittar här så är de fortfarande inte i närheten av de där kompakta och täta bröden man hittar i Sverige och Europa. Ja, goda bröd tycker jag att jag hittar här men de är fortfarande inte med den textur jag vill att ett bröd ska ha. Det där riktigt grova, det där tunga, kompakta. Mmmm. I sommar ska jag svulla...

Ost finns här bra ost, det känner jag inte är någon saknad direkt. Brukar också köpa präst, Västerbotten och herrgård på Ikea rätt ofta. Whole Foods, Costco, New Seasons (en lokal butikskedja som är ungefär som Whole Foods bara mycket bättre) har gott om bra ost. Ja, dyrt. Men vi har valt att prioritera det.

Choklad saknade jag i början, men numera tycker jag faktiskt inte att svensk choklad är nåt speciellt alls. Jag tycker jag hittar god och spännande choklad här, bra sortiment. Nu menar jag inte Hersheys direkt (uäk) men just bra sortiment på lite "finare" choklad som jag tycker är så god.

Kött köper vi oftast på Costco, tror ni gjorde samma. Storpack ja, men tycker det är otroligt bra kvalité till bra pris. Ja, överlag så tycker jag precis som du att amerikanskt kött håller hög kvalité.

Jag vet att min M saknar falukorv rätt mycket, det finns ju inget liknande här.

Nu är det ju 13 år sedan men om matsortimentet här hade sett ut som det gjorde på Publix i Florida 2000 hade jag tyckt det varit skitjobbigt. Jag tycker nog att utgående från det vi hittar där vi bor, förvisso dyrare men det finns ju, så saknar jag inget hemifrån i matväg sådär jättemycket.
Ja, bröd i så fall då.

Kram!