Thursday, January 16, 2014

Schweiz

På måndag firar jag ett års-jubileum här i Schweiz. Då har det gått ett år sedan jag flyttade hit. Detta året har gått snabbt. Vi har hunnit se och besöka många vackra platser i detta land som är sagolikt vackert. Många gånger har jag känt att jag klivit rakt in i ett vackert vykort. Naturen, vidderana och vyerna har många gånger fått mig att tappa andan.

Även om vi hunnit med en hel del så är det betydligt mer som finns kvar att se och göra. Vi har bara hunnit med en bråkdel av allt. Jag har en låååång lista på platser jag vill besöka. Jag hoppas att den ivern och nyfiken heten dröjer sig kvar hos oss så att vi ser till att komma iväg på mycket utflykter och road trips.


Schweizarna är lite som svennarna på sätt och viss. De är försiktiga och tillbaka dragna. Det är inte helt lätt att lära känna Schweizarna. Som nyinflyttat till ett nytt land och som utlänning så är det ju betydligt lättare att komma i kontakt med andra utlänningar. Vår vänkrets består mest av andra expats av naturliga skäl. Vi kan dock skryta med att faktiskt ha två äkta Schweizare i vår vänkrets vilket vi är väldigt glada och stolta över. Det är P som C var inneboende hos under sina två första månader här i landet. Vi ser till att träffas med jämna mellanrum vilket alltid är trevligt. Sedan är det A som är kollega till C som även har hunden Chipotle som vi passat ibland. Schweizarna är stolta och patriotiska. De känns betydligt mer patriotiska än svennarna. 

Precis som svennarna så värnar de varmt om sitt land och det som kommer och tillverkas från och i Schweiz. Mat producerat i Schweiz anses godast och bäst liksom saker som är tillverkade i landet som också anses bäst och mest pålitliga.

Läste en artikel i en Schweizisk tidning om främlingsfientligehet. Generellt sett anses Schweizarna vara relativt främlingsfientliga. Själv har jag inte råkat ut för något sådant. Basel där vi bor är en väldigt internationell stad, troligtvis den mest internationella staden i hela landet. Detta beror både på läget där Basel ligger precis på gränsen mellan både tyskland och frankrike. Dessutom så drar läkemedelsindustrin med sina två stora jättar in mycket folk utifrån hela världen. Men enligt artikeln jag läste så växer främlingsfientligheten bland folk i landet vilket är trist att läsa även om det också finns problem med sådant i sverige.


Jag och C trivs iallafall väldigt bra här och ser fram emot att få njuta av 2014 här i Schweiz. Vi ser fram emot nya upptäckter, nya platser, äventyr med både vänner här och familj och vänner som kommer på besök.

12 comments:

Miss Marie said...

Vet ni hur länge ni blir kvar i Schweiz? Det är ju verkligen ett vackert land! Kul att ni upptäcker så mycket av det. Främlingsfientlighet blir väl tyvärr vanligare o vanligare i alla europeiska länder, tråkigt men sant!

Annika said...

Ett år!
OCH vad fort det gått!!
Oj oj!!

Främlingsfientligheten är stor i Europa. Stor i Sverige, ja jag tror i nästan alla länder Europa.
Den finns ju här också, men den är absolut inte lika uttalad. Ja, du vet, jag tror det beror på historian, att alla kommer ngnstans ifrån, om än sedan hundratals år, men iaf. DOCK kampen mot illegal invandring är stor, du vet, bland väldigt många.
Sedan är det nog annorlunda på amerikanska landsbygden än i Washington. I DC-område är var fjärde person född i ett annat land. Mkt skönt med stor förståelse, tycker jag. Just att det är så många invandrare har hjälpt mig mkt. Jag är ju själv en.,..

Ja, du bor i ett vykort!
SÅ vackert! Undrar precis som Marie hur länge ni ska stanna?

Kramar!

Martina said...

Ah vackra Schweiz! Jag älskade verkligen min tid som jag bodde där. Det är verkligen ett vackert land! Och jag hade precis samma uppfattning som dig om schweizarna.

Är er tid i Schweiz tidsbegränsad eller vet ni inte hur länge ni kommer att bo där?
Kramar

eastcoastmom said...

Vilken natur ni har inpå knuten, helt fantastiskt. Det där med att mest träffa andra expats/inflyttade stämmer från de flesta platser i världen, utom Brasilien där vi hade massor med brassevänner.

Desiree said...

Marie, vi stannar så länga vi vill och gillar läget. Har just nu ingen som helst önskan om att återvända till Sverige eller flytta på oss någonannanstans just nu. Men man vet ju aldrig vart man kan hamna framöver (vilket är tjusningen i livet tycker jag). Ja så sant att främlingsfientlighet tyvärr är ett växande problem i hela europa. Trist.
Kram!

Annika, ja du har så rätt. Alla länder brottas med sina problem. I Södern i USA var det ju en del problem med rasism som fortfarande kvarstod även om ingen talade öppet om detta så fanns det där under ytan. Jättetråkigt.

Vi har ingen aning om hur länge vi stannar. Vi vet bara att vi trivs väldigt bra för tillfället och har därmed ingen längtan att lämna Schweiz just nu. Vi har båda visum på 5 år och som sedan kan utökas om vi vill/önskar. Tillbaka till Sverige är vi inte speciellt sugna på. Det har vi precis provat och det funkade ju inte helt optimalt.
Kramis!

Martina, nej vi har ingen tidsbegränsning att ta hänsyn till som tur är. Känns skönt.Vi har flyttat omkring en hel del så kanske kan det vara nice att bara njuta av det man har just nu ett tag. Men skulle det dyka upp en chans om något trevligt ställe i framtiden som vi kanske är sugna på att prova så är vi öppna för det också självklart.
Kramar!

Eastcoastmom, ja naturen är fantastiskt vacker. Som ett vykort som sagt. Vad kul att ni fick så många brasilianska vänner i Brasilien. Jag antar att ni har många amerikanska vänner i USA där ni känner er hemma och bott länge. Jag tycker att det var lättare att lära känna amerikaner än schweizare. I Södern är ju folk extra öppna också, the Southern hospitality. Men i Södern var det lätt att få en första kontakt men sedan lite svårare att få en fördjupad vänskap. Men vi blev goda vänner med våra grannar och dem har vi kontakt med fortfarande. Vi hoppas att de kommer och hälsar på oss här i Schweiz framöver.
Kram!

Marianne said...

Grattis till ett år! Jag förstår att ni trivs, det är ju ett underskönt vackert land, och vem är bättre på att dokumentera dem med kameran, om inte du!

Främlingsfrientligheten är trist, var den än finns. Men det går väl i vågor, det där med vem man är fientlig mot. På 30-talet var det judar, på 50- och 60-talen var det finnar, sedan blev det italienare och greker, jugoslaver ... och nu är det muslimer. Önskar människan kunde komma över det där, men det verkar svårt.

Lycka till med år 2!
Kramar!

Lotta said...

Å vad jag saknat att läsa dina fina inlägg!!

Tack för den här dosen av Schweiz (som verkligen är som ett vykort!) och fina bilder från Miami. Så mycket vackert det finns. Du och C är livsnjutare och jag vet hur mycket ni älskar att resa och upptäcka.

Nu ska jag njuta mer av dina bilder. Älskar dem!

Ha en fin fredag min vän! Saknar dig

KRAM

Anne-Marie said...

Dina bilder är som vykort. Det är nästan overkligt vackert. Och den schweiziska flaggan som står där ute bland bergen. :)
Tänk att ett år redan gått. Ni har hunnit med otroligt mycket tycker jag och sett många fina platser.
Bra att ni inte behöver ha tidspress på er att bestämma om ni skall vara kvar utan kan fortsätta leva där.
Kram!!

Anonymous said...

Ett år redan?!? Wow! Tiden går fort! Inser att det är snart 3 år i USA för oss, galet :-)
Det är så vackert i Schweiz, vilken natur! Skulle inte ha emot att bo där, har kompisar som bott där och de stormtrivdes dom med :-)
Kram!

Anonymous said...

Ah, antligen har jag haft en chans att lasa ikapp lite. Hosten blev for intensiv for mig med sa mycket att gora pa jobbet att jag inte hade lust att sitta framfor datorn alls hemma. Men nu har det lugnat sig lite sa jag har last ikapp mina favoriter och har aven bloggat sjalv. Nytt ar och nystart :-).

Vilken helt otrolig resa ni gjort over jul och nyar. Min dromresa maste jag saga!! Jag ar sa glad att du ar sa generos med foton och berattelser om dina resor for jag har nu en hel lista av stallen jag vill besoka och en massa rese-ideer :-).

Jatteskoj att lasa om ert liv i Schweiz ocksa och sa harligt att ni trivs sa bra! Jag har alltid tankt mig att Schweiz och Sverige och aven dess invanare ar lite lika varandra. Kanske pga av att namnen ar sa lika. Det kanns lite som om Schweiz ar lite som sverige fast med mycket battre klimat! ;-)

Hur langre tror du att ni kommer stanna kvar? Kanner du att det ar ett stalle ni skulle kunna vara pa lange till?

Stor kram
Millan

Anonymous said...

Jag vill åka till Schweiz! Ser verkligen ut som ett vykort. Så vackert.

Maria at inredningsvis said...

UNDERBARA bilder som vanligt :) Vackert land men ack SÅ DYRT tyvärr :(

Ny post ute...hur man gör om loppisfynd :)

Ha en härlig vinterhelg :)

LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion