Tuesday, March 3, 2015

En Schweizisk matvarukorg

Vi pratade ganska nyligen med några av våra svenska vänner som varit här nere i Schweiz och åkt skidor under sportlovet. De tog bland annat upp att de blivit rätt chokade över matpriserna här i Schweiz. Något som vi inte längre funderar så mycket på eftersom vi vant oss och tjänar i Schweizisk valuta. Men jag har full förståelse för att det kan kännas väldigt dyrt här just nu i och med att svenska kronan försvagats på sistone. Den Schweiska franc:en står just nu i 8.70 kronor. Tidigare har jag nästan alltid räknat om priser i svenska kronor så länge förhållandet var runt ca 7 kr. Men det går ju inte längre. Det blir inte rätt perspektiv längre. Dollarn är betydligt starkare än kronan då blir förhållandet nästan 1:1.

 Potatis ca 25 kr per kilo. Morötter 22 kr per kilo. För tillfället har jag totalt glömt bort vad ett kilo potatis kostar i Sverige. Tycker ni att det verkar vara mycket dyrare med dessa priser eller?

 Tomater 33 kr per kilo och zuccini 34 kr kilot.


Kor finns det ju gott om här i Schweiz och därmed också mjölk och mejeriprodukter. Mjölk säljs i många olika former med ganska många olika fetthalter. Standardmjölken här ligger på 3.9%. Lite intressant att man väljer just 3.9 och inte 4.0


 Mjölk säljs på tetrapack men även i påsar som här till höger. I påse så att man ska kunna fylla på sin egna mjölkflaska hemma. Mjölk säljes både färsk och kall som kylvara eller som långbarhets mjölk som klarar sig fint i rumstemperatur fram tills man öppnat förpackningen. Vi har sedan vi flyttat hit vant oss vid att köpa just långbarhetsmjölken. Det blir otroligt praktiskt att alltid kunna ha ett förråd med mjölk hemma som inte tar en massa plats i kylen. Vi har ju bara en halv liten kyl här så det gäller att hushålla lite med vad man ska förvara där. Jag tycker inte att jag känner någon skillnad i smak på den kylda färska möjlken jämfört med långbarhetsmjölken.

Långbarhetsmjölk till vänster. Sedan gjorde jag en helt ny upptäckt när jag stod där bland mjölk produkterna och fotade. Kondenserad mjölk i tub???? Kanske något väldigt Schweiskt? Har ingen aning om hur det används här eller till vad. Lite spännande och kul att man faktiskt efter två år fortfarande gör nya upptäckter i matbutikerna bland sortimentet.


 Ägg på rea för tillfället. Rea pris 56 kr där normal pris är ca 69 kr för en förpackning med 6 ägg. Det låter ju hutlöst dyrt när man räknar om till svenska kronor. Kött och fisk är hög kvalité på här men med rejält höga priser på. Jag kompletterar mest med frukt och grönt här från Schweiz för jag tycker att kvalitén på just detta är mycket bättre här. Annars brukar vi handlar lite mer just kött och fisk antigen i Tyskland eller Frankrike där matkassen blir betydligt billigare.

QimiQ är en annan rätt märklig mjölk produkt. Den innehåller gelatin används till såser  men även till bakverk och pajfyllningar med mera. Köpte denna en gång när jag precis flyttat hit och trodde att det var matlagningsgrädde men det var det verkligen inte.
 Äpplen ca 34 kr kilot.


Det finns i matbutikerna ett ganska stort sortiment av små enportions-förpackningar här. För att komma till bukt med problemet att inte så mycket mat ska slängas och att det här i Schweiz finns gott om en-persons hushåll så säljer dessa enportionsförpackningar ganska stort här. Folk efterlyser mer sådana här varor i mindre förpackningar just har jag läst i tidningen här. I synnerhet i städerna finns det gott om ensamhushåll.

Detta med priser och sortiment i olika länder är alltid något jag finner intressant och spännande.7 comments:

Cecilia said...

Kul att läsa vad det kostar i andra länder.Jag som trodde att Norge var svindyrt (jämfört med svenska priser på mat) men skall nog inte klaga :-)

eastcoastmom said...

Jag har faktiskt inte så stor koll på vad maten kostar i Sverige, men det är intressant att jämföra inom USA. När vi handlade mat i Vail, CO, blev man ju mörkrädd... och då bor vi ändå i ett område med höga kostnader.

Annika said...

Tycker maten är dyr här också.
Faktiskt.
Ja, junk är billigt, men frukt och grönt ÄR dyrt.
Det reagerade min syster och hennes man på då det var här, och det är SÅ sant.
Jag ska ta och skriva ett liknande inlägg. Fota priser etc. Sådant här är intressant. Jag har inte heller koll på vad maten kostar hemma. Att Schweiz är dyrt har man nog alltid hört, och jag minns då du lade ut en bild på ett bakverk nyligen. Det var ju så dyrt att man baxnade.
Kramar!!!

Anne said...

Sånt här gillar ju jag, den här sortens inlägg!
(Annika, ja kör ett sånt här inlägg du också!)
Intressant att mjölk även kan säljas i påse, ja varför inte. Speciellt om man har en kultur att hälla i egen flaska.
Intressant att höra dig säga det du säger om långbarhetsmjölken, jag kan skriva under på det du säger om att smaken mellan färsk och långbarhetsmjölken är helt obefintligt. Jag märker heller noll skillnad. Costco säljer numera en hel del långbarhetsmjölk som vi kört med, jag tycker precis som du att det är bra och så praktiskt då det inte snor utrymme i kylen. Jag tror det mycket är en vanesak, lite av en mental blockering att mjölk "ska" ju liksom säljas färsk, utgående från det man lärt sig och kan så tror man att mjölk måste komma direkt från kylen, förvaras och produceras så för att inte bli dålig och för att behålla näringsämnen. Men när man kommer över det märker man att det spelar ingen roll, då vi började köpa mer långbarhetsmjölk för att testa så var jag först rätt skeptisk och googlade en del och långbarhetsmjölken är ju precis lika bra och säker som den färska.
jag bukar bunkra långbarhetsmjölk som kommer i enportionsförpackningar, du vet typ såna här MER-tetror. Det är himla praktiskt att sätta med en sån mjölktetra i Stellas lunchlåda till förskolan då den inte behöver förvaras i kylen utan oöppnad är den ju perfekt i rumstemperatur (samt perfekt storlek, hon dricker den med en gång).
Definitivt tummen upp för långbarhetsmjölken.

Jag noterar att det ser ut som att äggen säljs i rumstemperatur på golvet i affären? Eller ser jag fel? Intressant. Här i USA säljs ju alltid äggen i kyldisken.

Priser är alltid intressanta att jämföra, jag tycker mycket kändes dyrt i Sverige i sommar. Men visst, hur valutakurserna är spelar roll och vissa saker är billigare, andra dyrare.
Måste nog hålla med Annika också, jag tycker frukt och grönt är rätt dyrt i USA. Det finns mycket fräscht och utbudet är kanon men helt billigt är det ju inte.
Kramar!!

Desiree said...

Cecilia, jag läste någonstanns att just Schweiz och Norge var de dyraste länderna i Europa.
Kram!

Eastcoastmom, jag antar att det blir rätt mycket dyrare på ställen som Vail eftersom det dels kostar mer att frakta varor dit och dels så vet de om att de kan ta mer betalt för de som har råd att åka på semster och åka skidor har nog råd att betala lite extra under en kort period. Handlarna kanske inte har så lång säsong och passar på att tjäna lite extra då det är turistsäsong.
Kramar!

Annika, håller med dig om att frukt och grönt inte är direkt billigt i USA. Jättefin kvalité men man betlar för det. Ja det skulle vara jätteroligt om du gjorde ett liknande inlägg så att man kan jämföra lite vad kostnaderna ligger på. I USA tycker jag det är lite krångligare att räkna om eftersom just frukt och grönt också säljs per pound så får man först räkna om till kilo och sedan med en valuta växling.
Kram!

Anne, det där med färsk mjölk och långbarhetsmöjlk är intressant. Vi hade vår svenska kompis Elsa här för några veckor sedan och hon tyckte sig känna en tydlig skillnad mellan dessa båda sorter vilket jag precis som du gör inte alls känner. Intressant att Costco börjat sälja långbarhetsmöjlk. Det fanns inte i deras sortiment i AL medan vi bodde där iallafall. Men det är ju bara plus att de börjat med sådant. Det är ju perfekt att de också finns på småtetror hos dig. Smart och praktiskt att kunna ha med på utflykt, skola med mera.
Jag håller med er båda två om att frukt och grönt inte är direkt billigt i USA på något sätt. Ska man ha kvalité betalar man för detta också i USA.
Kramar!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Mjölk på påsen, det är ju genialiskt! Och kondenserad mjölk på tub, snackar vi sötad då eller?! Kram!

Desiree said...

Charlotta, jag tror att många har flaskor i glas eller bägare i plast som man sedan häller över mjölken i påse i. Jag vet faktiskt inte om den kondenserade mjölken på tub är sötad eller inte. Får tjuvkika igen.
Kram!