Monday, April 13, 2015

Cykeltur till Frankrike och lunch i Tyskland

Något som jag älskar med att bo i Basel och som jag fortfarande finner otroligt häftigt är att man lever så internationellt här. Morgonmarknad i Frankrike följt av lunch i Tyskland.


 Vi cyklade med våra vänner Andreas och Constanze och deras lilla dotter till Frankrike för att gå på lördagsmarknaden där. Det i sig är rätt coolt att vi har cykelavstånd till både Franrike och Tyskland. Tog inte mer än 20 minuter för oss att cykla till marknaden.


Den här marknaden i St. Louis älskar jag. Den är så cool för att den har allt. Här handlar man inte bara frukt och grönt utan också kött, ost, kläder, möbler, bröd, blommor med mera.


Varje lördag förmiddag så kan man besöka denna livliga marknad. Så mycket att kolla in. Allt från folk till varor. Dofter av mat som lagas, kyckling som grillas. Massor med spännande och gott att kolla in.


Här står en fransk dam och styckar kanin för att sedan sälja. Kött, korv och fisk finner man också på denna marknad. Den skiljer sig en del från de tyska och schweiziska marknaderna som oftast håller sig till frukt,grönt, blommor, ostar och bröd.


Nu är det rabarbertider, nu är våren här. Men massor av goda citrusfrukter finns också att köpa.

 Pajer och diverse söta bakverk.


 Kyckling som grillas och potatis som rostas under i kycklingfettet som droppar ner på dem. En jättegryta med grönsakspaella står och doftar förföriskt gott. Köket i Alsace har många egna specialliteter. Denna gula risrätt är en av dem.


Korvar som man aldrig sett förut. Både röda, gula och gröna. Antar dock att det bara var skinnet på korven man färgat. De gröna såg lite läbbiga ut måste jag säga.


Oststånden är ju en dröm i sig. Alla dessa ostar där man endast känner till en bråkdel av vad som finns. Massor med spännande godsaker här. Försöker läsa namnen på etiketterna för att se vad jag möjligtvis känner igen.


Eget hemma tjärnat smör kan man också köpa. Fantastiskt utbud på lokala produkter och hantverk där man fortfarande gör saker för hand.


 Tvålar från Marseille i alla möjliga dofter och färger.

 Här kan man lämna in sina gammla möbler för reparation och för att få dem omklädda.

 Blir man lite hungrig finns allt möjligt att välja på som tex en kaffe och en crepe. Vi begav oss faktiskt till ett bageri efter vårt marknadsbesök för att ta en fika. Det finns inget så förförskt som Franska små bagerier. Doften av nybakat varmt bröd och sedan alla syner får en att gå nästintill i självspinn. Finns inget så som franska bakelser. 


Så otroligt mycket gott att välja på att det blir nästintill omöjligt och de ser alla så vackra ut att man knappt vågar sätta tänderna i dem. Man vill nästan inte förstöra dessa små ljuvliga skapelser. Franska bagare kan sina bakverk och bakelser. Vi blev tippsade om just detta bageri och det var en låååång ringlande kö från trottoaren ända in i butiken som inte hade tillstymmelse till att sina. Massor med olika goda brödsorter här förutom alla godsaker förstås. 

Söndagen tog vi det mer lojt. Njöt av det vackra vädret. C bytte däck på bilen. Jag körde ett pass på gymmet följt av lite tyska studier i solen och sedan var vi bjuda på middag hemma hos vänner på kvällen. 

7 comments:

Annika said...

Ser härligt ut (förutom de gröna korvarna då)! Jag ska för övrigt till Emmendingen, precis norr om Freiburg, om en dryg månad så då kommer jag vara i dina krokar - flyger genom Basel tror jag faktiskt. Det ska bli spännande: en helt ny del av Tyskland för mig :)

Annika said...

Ja, du bor verkligen på en bra plats. ALLT så nära, härligt!! Macronerna på bilden gör mig SÅ sugen.
MUMS!! Osten ser också gudomlig ut. Ja verkligen härligt att ni bor som ni gör.
Kramar!

Desiree said...

Annika, hi hi ja de där gröna korvarna blev jag inte direkt sugen på. Vad kul. Freiburg är en riktigt fin stad om du får chansen att se lite av den. Det är fina trakter här och extra fint nu då våren slagit till stort.
Kram!

Annika, det var inte lätt att gå in på det bageriet och behärska sig. ALLT såg så gott ut att man bara vill ta en av varje.
Kram!

Anne-Marie said...

Att kunna köpa lokalt måste vara perfekt. Och det är ju så färskt.
Ser fantastiskt ut med alla grönsaker, frukter, ostar osv.
Det där franska bageriet måste ha varit en upplevelse. Skulle nog också haft svårt att välja.
Helt otroligt att ni har så nära att ni kan cykla till andra länder.
Kram!!

Desiree said...

Anne-Marie, det är helt klart en lyx. Det är verkligen fräscht och färskt. Det känns bra att stödja de lokala bönderna också. Ja Basel med dess närhet till så mycket har verkligen fått oss att trivas stort.
Kram!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Den där ostdisken, alltså. Vilket himmelrike!!

Suzesan said...

Lyxigt en sån lycka att cykla till olika länder. Oj oj så mycket gott och hemkärnat smör det gillade jag. Ljuvligt med allt. När jag såg tvålarna tänkte jag på åsnemjölkstvålen jag har som är den bästa jag haft. Snart dags för den -internationella europeiska marknaden- att komma till stan igen så jag får köpa fler. :)

Kram
/Susanne