Monday, April 27, 2015

Vänskap, vin och solsken

Vi har haft en helt fantastisk helg med goda vänner från Stockholm. De har nu åkt hem och det känns lite tomt.  De var första gången de var i Basel och staden visade sig från sin allra bästa sida under fredagen med strålande väder. Härliga 22 plusgrader och massor med solsken. Efter frukost tog vi därför en cykeltur ner mot stan. Visade gammla stan och domkyrkan och strosade sedan längst med floden en bit.


Det är så otroligt fint med vårgrönskan. De små båtarna som korsar floden körde fram och tillbaka från strand till strand med sina passagerare. Ett trevligt sätt för en billig pening att korsa floden. Fyra båta och fyra ställen längst med Rhen där man kan hoppa på en sådan här båt och korsa floden för ca 1 CHF.


Under fredag eftermiddag for vi till Alsace i Frankrike och tog med oss en picknick som vi avnöjt bland vinfälten. En superhärlig och god picknick lunch. 


 Prydliga rader med fina vinstockar. Än så länge är plantorna ganska små. Grönskan har dock börjat komma.

Kl 14 hade jag bokat tid för vinprovning på vingården som tillhör familjen Trimbach. En familj som hållt på med vin länge och som nu är uppe i 13:e generationen som odlar och säljer Alsace vin. De är framför allt kända för sin ypperliga kvalité på Rieslingviner. Jag vet att de varit väldigt omtalade och omskrivna i Sverige i diverse vin och mattidningar.


Här mottogs vi av Christine som hälsade oss välkommna och sedan fick vi prova på både Riesling och Pino Blanc. Det är alltid kul och intressant att få prova på olika druvor och årgångar på det här sättet och få jämföra hur stor skillnaden kan vara från årgång till årgång och hur vinet har utvecklats under sin lagring.Familjen Trimbachs Rieselingviner är även väldigt uppskattade hos vår svenska kungafamilj. Ett porträtt på kung Carl Gustv fanns här samt bröllopsmenyerna för både princessans Victorias och princessan Madeleins bröllopsmiddagar där vin från Trimbach serverats.


Resten av eftermiddagen så strosade vi runt bland några av Alsaces charmiga gammla medeltida byar. Här var vi i Riqwir med sin häftiga portal och som tagen ur en saga från riddartiden.


Älskar dessa små charmiga medeltida byar i Franska Alsace med sina färgglada korsvirkeshus.
Dofter av nybakade mandelkakor som sprider sig ut på kullerstensgatan. Det doftar helt förföriskt gott.Gott om mysiga och trevliga små ute serveringar och olika vinhus som erbjuder vinprovningar och vinförsäljning.
Många av husen har dessa gammla fina skyltar som hänger utanför. Jag tycker de är jättefina.


 Runt om i Alsace finns det också gott om storkar. De har sina gigantiska storkbon uppe bland takåsarna och på kyrktorn. Det är riktigt stora bon.


 Vi avslutade vår Alsace tur med en glass i solskenet.


For sedan sakta tillbaka mot Basel längst med Route du vin som kantas av oändliga vinfält så långt ögat når.


Vi fick en perfekt kväll hemma som avslut på denna fredag med grillkväll på altanen. En sådan där superskön sommarkväll där man sitter ute och njuter länge. Det grillades laxkotletter och sparris samt grillad nypotatis. Till efterrätt bjöds det på färska jordgubbar. Till den goda måltiden drack vi en Rieselning från Trimbach.


Under lördagen for vi till Alperna men det tar jag och berättar mer om i ett annat inlägg. Så glad för att vi fick denna underbara helg med bästa Cilla och Arvid. Det är så kul att få visa upp lite av sin stad och sin vardag på det här sättet. Att få njuta av några av de bästa russinen ur kakan och dessutom var vi extra glada att få njuta av en sådan här fin och solig dag med värme. Idag är det sämre och ostadigare väder i Basel med en del regn som ska komma på eftermiddagen.

8 comments:

Taina said...

Vad härlig helg! Och vilket väder sen! Jag har varit till Alsace flera gånger då en av fabrikerna fanns där. Då passade man på att smaka vin såklart!

Kram kram

eastcoastmom said...

Bra helg, det är verkligen kul att kunna visa upp sin stad från den bästa sidan!
Trimbach känner jag till, bra viner!

Desiree said...

Taina, det är klart att du ska prova på om du råkar vara i trakten att få njuta och provsmaka lite gott vin. Det gjorde du väldigt rätt i att göra.
Kramar!

Eastcoastmom, ja de verkar ha blivit väldigt kända på många håll. De var verkligen goda. En vingård jag länge velat besöka och nu äntligen blev det av. Jag är glad att det gick att boka en tid med dem så pass enkelt.
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Vilken härlig helg ni haft tillsammans. Härligt att ha nära till så många vingårdar, känns som en lyx. själv så njuter vi av vår nya vinkällare och lite viner att drömma sig tillbaka till eller rättare skrivet till miljöerna. Kram

Anne-Marie said...

Ni verkar ha haft en jättefin helg med vackert väder och mycket vackert att titta på.
Jag gillar verkligen de där gamla husen som finns i Alsace.
Mysigt att kunna sitta ute och grilla på er altan.
Kram!!

Suzesan said...

Oj oj oj som en saga. Syns att ni har det mysigt på er terass.

Storkbo det tycker jag är så coolt. Har bara sett sånt "tecknat" Nu blev jag ha ha ha hi hi -lite avund- VILL se en stork IRL.
Nä'rå. Nu vet jag ju var jag ska leta. Mysigt med vinprovning just där. Underbara hus i Alsace. :)

Kram
/Susanne

Desiree said...

Katta, det är inte dumt att ha en egen vinkällare heller. Blir speciellt när man går ner dit och hämtar en flaska som du varit med om att köpa på plats från vingården. Varje flaska får sin speciella historia bakom sig. Men visst känns det lyxigt att bo så nära Alsace.
Kramar!

Susanne, ja de är supercoola. Sååå himla stora!
Kram!

Anne-Marie, tack. Älskar altanen. Så glad att vi hittade en lägenhet med en hyfsat stor sådan även om man känner nu att den gärna hade kunnat få vara några kvadratmeter till.
Kramar!

Charlie sa ... said...

Underbart! Alsace verkar vara helt i min smak. Ljuvlig tid nu och man blir extra glad av solen, värmen, det gröna, grilla ute....gärna med vänner ;)

Stor kram!