Wednesday, April 29, 2015

En helg i alperna

Lördag morgon lämnade vi Basel och for till Alperna i Berner-Oberland. Känns som jag aldrig kommer att se mig mätt på dessa vyeer som är så fantastiskt vackra att man tappar andan varje gång. Det var första gången jag varit i alperna under tidig vår. Så här års så är skidsäsongen på allra sista versen och det är ännu mycket för tidigt för sommarens turister och hiker att ha kommit igång. Det är lång säsong vad gäller turismen i alperna just nu och många hotell passar på att ha stängt mellan slutet på april och början på juni då sommarsäsongen drar igång. Det var inte helt lätt för oss att hitta hotel som hade öppet men vi lyckades.

Från Basel tar det ungefär 2 timmar med bil för att nå Lauterbrunnen som är berömt för sina många spektakulära vattenfall. Vi var här för ca två år sedan men då var vi här i början på juni. Det var otroligt vackert nu också. Eftersom man befinner sig på högre höjd här så hade våren inte alls kommit lika långt som i Basel. Här blommade körsbärsträden fortfarande vackert.Imponerande och mäktiga vattenfall bildas av smältvattnet då snön smälter högre upp.


Blommingen hade börjat komma igång och det fanns en hel del som redan blommade fint. Om någon månad kommer det att blomma ännu mer.

Vi hade bokat boende från lördag till söndag i den lilla charmiga alpbyn som heter Murren. Det är en av de speciella alpbyarna som är helt bilfri. Murren når man endast antigen genom gondol eller med tåg som åker den branta vägen uppför berget. Den lilla byn ligger på ca 1600 meters höjd. Vi ställde bilen på parkeringen och tog våran packning och åkte sedan med gondolen upp. En färd som tog ca 12 minuter.

Utsikten från vårt hotelrum. Inte alls dumt att vakna upp till solsken på snöklädda alptoppar.
Nästintill svårt att koncentrera sig på maten då man har den här utsiken i de stora panormafönstrena i resturangen. Det är läckert för man se glaciären som ligger på de allra högsta topparna. 

 Massor med fina små små krokusar fanns det precis överallt. Först var jag rädd att trampa på dem men det fanns stora områden där det täckte sluttningen helt så det blev omöjligt att inte trampa på några.


Man fick stanna med jämna mellanrum för att fota, bara beundra utsikten eller för att pusta ut en smula.  Branta stigningar i kombination med tunn luft gör att man flåsar på rätt bra.

Tänk att få bo så här! Med en sådan utsikt. Det skulle vara svårt att slita sig från fönster och stuga för mig tror jag. Känns alltid lika fantastiskt att vara uppe i alperna. Att få njuta av denna vackra och storslagna natur, lugnet, tystnaden och den den rena alpluften. Här uppe på denna höjd så förblir topparna snöklädda under hela sommaren. 


Det var som sagt tidigt på säsongen i läget mellan vinter och sommarsäsong och bitvis på lite högre höjder  då vi kommit en bit ovanför byn så fanns det ganska mycket snö kvar som ni ser. Det var inte helt lätt att vare sig hitta eller följa den led vi hade tänkt gå på. 

Även om vi alla hade riktiga och bra vandringskängor så blev det väldigt blött om både fötter och ben efter en hel del pulsande i snön. På sina ställen var snön så pass djup att man plötsligt sjönk rakt ner till knäna eller till midjan. Jag hade jeans på mig och jag var helt blöt om byxbenen ända upp till knäna. När vi avslutade hiken så var mina kängor så blöta att det skvimpade om fötterna.


Vädret var lite si så där under lördagen men vi var glada att både fredagen och söndagen bjöd på soligt och fint väder. Alptopparna blir extra vackra då solen skiner på dem. Jag fylls igen av lycka att bo i ett land som har sådan vacker natur. Alperna bjuder på skönhet och avkoppling året runt på olika sätt med olika vyeer. Det var underbart att få ta med våra vänner och få visa dem några av våra smultronställen. 

9 comments:

Annika said...

Så vackert!
Otroligt fint alltså.
Och kul att ert besök fick ta del av allt detta också.
Ja, du kan skatta dig lycklig över att bo i ett land med så otroligt vacker natur. Fantastiskt!!
Jag är hemma igen, men öppnar min blogg först på fredag :-)
Kramar!!!

Desiree said...

Annika, ja det är så vackert uppe i alperna. Det landskapet och naturen får jag aldrig nog av. Kul att du är hemma nu. Ska bli jättekul att få höra mer om er semester på Florida keys och se dina bilder.
Kram!

Anne-Marie said...

Man kan se dessa vyer hur mycket som helst tycker jag. De är fantastiskt vackra. Och just det att det är relativt lummigt även uppe bland bergen. Här blir det så kargt tycker jag och det finns ju inte alls gräs och blommor i samma utsträckning som i Schweiz. Underbart vackert!
Och jag ser att det snöat i Alperna. Snön uppe på vårt berg smälter mycket snabbt nu pga värmen vi haft de senaste dagarna.
Kram!!

Kattas Betraktelser said...

Din bilder och dna vyer i dina trakter är mycket fina. Jag förstår att inte du heller får nog av dem. Det här med våd, sommar och vinter känsla på en och samma gång det är faktiskt rätt mycket av norra Norrbotten. Ljuset bidrar till mycket men samtidigt är det inte långt till golfströmmen som ger behaglig värme. Ha de gott och njut! Kram

Charlie sa ... said...

Älskar det här! Längtar enormt efter alperna. Man tröttnar aldrig. Nya vinklar hela tiden. Våren i alperna är ljuvlig. Vi var i Kitzbühel en vår och jag minns hur vackert det var. En lycka att ha det här nära, natur som detta gör gott för själen!

KRAM!!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det är otroligt grannt. Jag kan liksom inte se mig mätt på detta vackra landskap. Älskar att det finns så mycket blommor här uppe som blommar. Tidigare för 20-30 år sedan gick glaciären betydligt längre ner men även den har krympt här på senare år.
Kram!

Katta, tackar. Jo jag njuter av allt det vackra som jag har här runt knuten.
Du får njuta av våren och ljuset nu.
Kram!

Lotta, nya vinklar hela tiden precis som du säger. Jag älskar alla årstider i alperna. Som balsam för själen eller ett spa-besök.
Kramar!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Det är verkligen helt otroligt vackert! Nästan svårt att ta in! Hoppas du får en fin helg. Kram!

Desiree said...

Charlotta, tack så mycket. Hoppas ni också njuter av helgen.
Kramar!

Suzesan said...

Så otroligt vackert. Sound of Music :) FÖRSTÅR att det var svårt att focusera på maten .

Kram
/Susanne