Wednesday, May 6, 2015

Lördags besök i Freiburg, Tyskland

I lördags bestämde vi oss för att göra en liten utflykt. Vi valde att åka till Freiburg i Tyskland (som inte bör förväxlas med Fribourg i Schweiz). Även om regnet hängde i luften och skyn var grå med regntunga moln så klarade vi oss från regnet under denna eftermiddag. 

Det var inte vårt första besök i Freiburg men det visade sig att det var stor skillnad på att komma hit en lördag jämfört med en söndag som vi hade besökt staden sist på. Betydligt mer liv och rörelse. Det här är en riktigt fin liten stad så om ni har vägarna förbi i dessa trakter kan jag rekomendera ett par timmar här.

En gammal och mysig stad. Den ligger ca 45 minuter med bil från Basel. Stan är ungefär lika stor som Basel med sina ca 200,000 invånare. Det är en gammal köpmannastad från medeltiden. Här ser ni det stora vackra klocktornet. 


 Lördagar är den stora marknadsdagen runt om i alla små städer och byar, inget undatag här heller. Runt om domkyrkan på stora torget så vimlade det av olika stånd med allt från växter, frukt och grönt till ost, hattar och borstar.


På sådana här marknader kan man hitta lite allt möjligt som tex ett stånd med hattar.
Den historiska vackra köpmannahallen.Wisterian eller Blåregnet som slingrade sig som en underbart vacker pergola i de smala gammla gränderna.

Massor med små fina och underbara butiker som väcker ens nyfikenhet. Här hittar man ett helt annat utbud jämfört med Basel. En lördag som denna vimmlar det av liv och rörelse i stan och allt känns väldigt levande.
Många små fina torg. Gammla hus blandas med nyare hus. Staden bombades kraftigt under andra världskriget så man har fått  komplettera och återuppbygga med en hel del nyare byggnader. Visa av de nyare byggnaderna smälter bättre in än andra. Staden har dock bevarat sin charm tycker jag med sina små gränder och kullerstensgator.

 Överallt i stan finns dessa små minikanaler som kallas för "Bächle". Antar att det är för att forsla bort regnvatten. Jag tycker att de ger stan ett mysigt utseende. Man ser barn som leker med sina små träbåtar i dessa kanaler. De är relativt strömt så det gäller att de håller i snöret till sina båtar. Det sägs att den som råkar trampa ner i en bächle kommer att gifta sig med en invånare från Freiburg. 


 
Vi gick upp för en kulle och fann en mysig biergarten med utsikt över bergen som utgör utkanten av Schwartzwald  och staden.


Grönskan är inte att ta fel på och det ser rätt läckert ut när dimman vilar ovanför trädtopparna på Schwartzwald.

6 comments:

eastcoastmom said...

Verkligen fin liten stad! Vad många trevliga småstäder det finns i närheten av Basel!

Annika said...

Så vackert. Gillar det verkligen. Och wisterian som slingrar sig, såååå vackert.
Älskar det!!
Kramar!

Miss Marie said...

Men så mysigt! Och det där blåregnet, så vackert!

Annika said...

Himla fint! Ska bli spännande att komma dit - jag åker om tio dagar nu - och se den delen av Tyskland.

(fast egentligen gillar jag större, mer industriella och stökigare städer bättre...shh!).

Anne-Marie said...

Återigen en vacker stad med mycket charm och karaktär.
Tycker om dessa gamla byggnader och alla vackra utsmyckningar.
Wisterian var verkligen vacker i gränden.
Kram!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja en hel del fina små städer som är charmiga och fina att besöka.
Kram!

Annika, visste nog att du skulle falla för just denna Wisteria. Jag tycker det var så läckert att den slingrade sig som ett litet tak ovanför huvudet på alla som gick längst med gatan.
Kram !

Marie, ja visst är det fint!
Kram !

Annika, ja just det du skulle ju precis hit till dessa trakter. Vad bra att jag hann med ett besök dit och ett inlägg på bloggen. Ja detta är så långt från industirell storstad som man nästan kan komma men jag tror nog att du skulle gilla Freiburg ändå. Det är grönt och vackert och det blir bästa tidpunkten att besöka dessa delar just nu.
Kram och trevlig resa hit.

Anne-Marie, tack. Pefekt liten utflykt en lördag.
Kram!