Monday, May 18, 2015

Närodlat direkt från bondgården


I lördags kom vi på något nytt som visade sig vara jättetrevligt på alla sätt. Vi
ägnade vi förmiddagen till att åka runt till olika bondgårdar. Det finns en hel del i förorterna och byarna kring Basel där man kan handla närproducerat direkt på plats. En riktigt mysig start på lördagen. Vi körde runt lite på måfå och stannade till när vi såg en skylt och ställe där de sålde diverse frukt och grönt.

Första stoppet blev det jordgubbar som inhandlades. Man plockar en ask eller två och lägger pengarna i ett kassaskrin som står på bordet brevid jordgubbarna.

Jättefina goda och söta jordgubbar. Hur smarriga som helst. Minst lika goda som de svenska gubbarna. Det där med att svenska jordgubbar är bäst håller jag inte riktigt med om, det är de närproducerade jordgubbarna som smakar bäst vart man än befinner sig. Jag tror att det i första hand är de där sorterna som odlas fram för att klara långa transporter som blir smaklösa. 5 Franken för en ask med 500g. Runt 40 kr asken alltså.

Det här är coolt. Man kan handla mjölk här dygnet runt. En mjölkautomat dit man kommer med sina flaskor och fyller på och sedan betalar. Sådant här har jag aldrig sett innan. Jag antar att mjölken är pastöriserad men det är helfettsmjölksvarianten.

Nästa stop blev här. Ett annat ställe inte speciellt långt därifrån där vi bor. Det jag älskar med vårt område är att det både är nära in till stan men också när till landsbyggden. Gemuseladen är alltså en grönskasbutik. Här kunde man också handla när som helst, alla dagar i veckan. Obemannad och ständigt tillgänglig butik. 


Dörren till ladgården är öppen. Man kliver in och kommer in i den lilla grönsaksbutiken. Här fanns lite allt möjligt som kommer direkt från gården där man kan se odlingarna på baksidan. Säsongens varor. Massor av olika sorters sallad.


Här sålde de också olika sorters äpplen, jordgubbar och rabarber. I den lilla kylen fann man diverser örter och kryddor som persilja, timjan, mynta, gräslök, men också champinoner och ägg.

Man väger sina varor och räknar sedan ihop vad allt kostar och lägger pengarna i kassan.

 Färskt hemmaodlat bröd kunde man också handla på plats.Vi köpte lite äpplen, lite ägg från de frigående hönsen från gården och ett stort salladshuvud.


Rädisor, fänkål, potatis, lök, kål. Här kan man enkelt och på ett väldigt trevligt sätt handla grönsaker och frukt för hela hushållet och veckan.


Man finner lite av varje när man åker runt så här. Här hade de loppmarknad. Loppisar av olika slag är väldigt populära i Basel.


Tredje stället vi stannade vid och handlade vi lite salladslök från den äldre mannen som satt på bänken. Äpplen, potatis, rabarber och färskpressad äppelmust kunde man också handla.


 På ett stort bord låg massor med böcker på på skylten står det lämna en bok och ta med en annan. En bokbytarhandel. Trevligt koncept.


Den här lilla gårdsbutiken hade också hemmagjord snaps av olika slag. Man kunde provsmaka gratis här vid provsmakar bordet innan man bestämmer sig. Fast någon snaps eller snapsprovning för oss blev det inte. Jag brukar inte gilla dessa starka rätt sötsliskiga fruktsnapsar.


Vi fick en supermysig och trevlig förmiddag genom att åka runt på det här sättet. Vi enades om att detta är något som vi gärna får ta och göra fler gånger. Lokala marknader är alltid mysiga men detta är också något som är minst lika nice. Man får närproducerat, ekologiskt och gynnar de lokala gårdarna på ett bra sätt. Bästa råvarorna finner man här på detta sätt.

10 comments:

Miss Marie said...

Så härligt, det där saknar jag med Tyskland, även fast om jag mest handlade blommor så där! :)

Håller med om att närproducerat är bäst. i Sverige äter jag svenska gubbar o i England engelska!

Anne said...

Det som direkt slår mig är hur fräscht det ser ut, hur de obemannade borden eller butikerna har allting upplagt så fräscht och man ser till och med på bilderna att allting är färskt och fräscht.
Jag tycker det är fantastiskt att det går att göra så här, plocka åt dig, betala genom att lägga pengar i burken. Liknande kan jag hitta här och det verkar ju funka (inga stölder eller förstörelse som gör de måste sluta). Kanske jag är fördomsfull eller elak nu men hade det här funkat i Sverige? Kanske det gör det och att samma system finns där? Jag hoppas. Men jag har svårt att tänka mig det för vad jag minns är hur det var problem med stölder och skadegörelse hela tiden. Saker som försvann från låst trappuppgång, cyklar som stals eller förstördes mm.
Aaaahh, så de lokala jordgubbarna har börjat komma nu. Mums, mums. Som du säger, det närodlade är bäst - överallt. Här sägs det att de lokala jordgubbarna kommer börja säljas och kunna plockas från helgen.
Kram!

Desiree said...

Marie, ja närproducerat är helt klart bäst :-)
Kram!

Anne, jag förvånas också fortfarande över att det funkar så bra. Man litar på varandra och det funkar här. Jag vet inte om detta hade funkat i Sverige. Kanske på landsbyggden men det hade nog inte funkat i städer. Jag har inte heller samma tillit att det skulle funka i Sverige som du har. Trist. Men visst är det fräscht och fint. Det här kommer vi absolut att göra fler gånger :-)
Kramar!

Annika said...

Vad härligt!!
DET skulle jag gilla!!
Gillar systemet också.Smart!
Kramar!

Linda said...

I love your photos! Great blog. Warm greetings from Montreal, Canada. :)

Desiree said...

Linda, Thank you!

Anne-Marie said...

Men så mysigt med allt närproducerat och ekologiskt. Jag blir lyrisk nästan när jag ser dina bilder. :)
Och jag säger som Anne - hur hade något liknande fungerat i Sverige? Jag undrar om det hade fungerat. Man verkar ha en helt annan inställning där du bor och kanske på många håll i USA - man litar på varandra och ingen förstör. Just förstörelsen på många håll i Sverige är påtaglig tycker jag.
Jättebra att kunna stödja de lokala bönderna.
Kram!!

Fröken L said...

Vad mysigt att åka runt så där och handla närodlat och ekologiskt. Jag håller med om att det är det godaste vart man än befinner sig i världen.

Kram Linda

Annika said...

Härligt! Det slog mig idag när jag drog iväg till arkivet det här med tillgången på lokal mat i de här delarna av världen! När jag tillbringade en sommar nära Nurnberg för hundra år sen (inte riktigt men för typ 20 år sen) så var det så. Man handlade bröd hos bagaren, kött hos slaktaren (när familjen inte slaktade från egna djur). Grönsaker odlade de delvis i en stor köksträdgård och delvis byodlingarna. Det var som att bo i Barnen i Bullerbyn.

Imorse noterade jag att man fortfarande handlar bröd hos bagaren, kött hos slaktaren och grönsaker på torget. Underbart!

San Diego har ju fin mat och en farmer´s market också men det blir ändå inte riktigt samma sak, inte lika mycket en fråga om gammal och invand matkultur.

Charlie sa ... said...Så fint du skrev i mitt senaste inlägg, det värmde mitt hjärta! Tack raraste Desiree. Och så älskar jag det här inlägget också. Vi skulle trivas som fisken i vattnet i Basel. Perfekt med nära både till stan och det fina som de lantliga omgivningarna har att erbjuda. Jag njuter så av läsa det här och se bilderna! Life in the Swiss Alps...so enchanting!

Stor kram vännen!

Lotta