Wednesday, May 20, 2015

Montreaux

I söndags gjorde vi en liten road trip till Montreux. En av Schweiz vackraste platser och städer. Den lilla staden ligger precis vid kanten av Genevesjön som också heter Lac Leman. Vi hade aldrig varit nere i dessa trakter förut. Dessa trakter är också de fransktalande delarna av Schweiz. Dessa södra och mellersta delar av Schweiz ner mot Genevesjön och när man passerat den lilla staden Gruyere (där den goda osten med samma namn görs) så kommer man in i fransktalande Schweiz.

Men nog är det vackert här med den storslagna sjön och de snöklädda alptopparna i bakgrunden. Montreux sägs vara pärlan i den Schweiziska rivieran som denna del också kallas. Tyvärr var det lite dis i luften då vi var här så det blev svårt att få till pefekta foton på de snöklädda alptopparna.


Montreux är dels känt för sitt slott från 1200-talet som heter Chateau de Chillon men kanske allra mest för sin Jazzfestival som hålls varje år i Juli. Slottet tornar ståtligt upp sig precis vid vattenkanten med de höga grönklädda bergen i bakgrunden. Slottet byggdes av familjen Savoy och hade också under en längre period funktion som fängelse. Många berömda författare genom tiderna och musiker har dragits till Montreux. Freddy Mercury bodde här ett tag och det finns en staty av honom. Men också Byron, Shelley, Tolstoy och Hans Christian Andersen drogs hit. Just detta slott pryder framsidan på min Fodor travel guide för Schweiz.


Bilfärden från Basel tog ungefär 2 timmar. Då vi kommit fram började vi med en kaffe och toabesök på det eleganta Montreux Palace hotel i Jazzcaféet. Jazzfestivalen har hållts varje år sedan 1968. Numer inkluderas mer än bara jazz så det spelas också rock och blues och annat. 

Tjusig fika i guldkoppar. Jag beställde en Cappucino och fick ett elegant fat med lite choklad och mini-maränger som tilltugg.


Längst med sjön finns ett promenadstråk som gick hela vägen längst med vattenbrynet. Så vackert att gå här .Vi bestämde oss att gå till Chateu de Chillon vilket visade sig vara en längre promenad än vad vi räknat med på ca 1 timme. Men å andra sidan var det så vackert att vi absolut inte hade något emot det. Det blev en skön långpromenad på ca 2 timmar fram och tillbaka.

Jag blev helt tagen av dessa vallmoblommor i olika färger tillsammans med sjön och bergen i bakgrunden. Så fina där de vajjade i vinden. 


De har satsat jättemycket på de vackra planteringarna kring promenadstråket. Mycket som blommade och doftade just nu. Det doftade sommar i luften här från alla blommor men man hade också den där fräscha sjödoften.


Halva sjön tillhör Schweiz och den andra halvan Frankrike. Har man lust kan man hoppa på någon av dessa gammla ångbåtar som åker runt. Det är en stor sjö och skulle man åka hela turen runt stod det att det skulle ta en heldag.


Montreux ligger i den Canton som heter Vaud och här nere odlas mycket vin. Vinrankor som växer längst med alla sluttningar. Antar att klimat och sol är opptimalt här för just druvor. Det är i första hand vitt vin som produceras. Schweiz är ett litet land som inte exporterar mycket av sitt vin men de mest kända och bästa Schweiska vinerna kommer från dessa trakter.


Lite mulet och disigt som sagt men ändå så otroligt vackert.

När vi lämnade Montreaux bakom oss och påbörjade vår färd hem så körde vi the senic route. En lite mindre väg som går hela vägen längst med sjön. Mer vinfält som ni ser som kantar alla sluttningar här. Så glad att vi tog oss ner hit och fick upptäcka detta. Finns en hel del kvar för oss att se i lilla Schweiz även om vi redan hunnit bo här i snart 2.5 år. 

7 comments:

Miss Marie said...

Men så fint! Det är verkligen vacker natur där i alptrakterna. Cappucinon var ju bra söt i sin lilla guldkopp.

Och vallmo! Vad vackert med alla färgerna tillsammans!

eastcoastmom said...

Imponerad av att ni gör så många utflykter!

Annika said...

SÅ otroligt fint. Ja, herregud, naturen ALLTSÅ!! Man baxnar.
De där bilderna på vallmo du har tycker jag är helt stunning. Älskar dem!
Kramar!

Anne said...

Som vanligt när man ser nåt från Schweiz är det bara ett ord som kommer till en wow! Vilket land alltså, litet men så mycket vackert.
Jag tycker diset gav en skärpa, djup, lugn mystik och en stämning som känns genom bilderna. Gillar!
Vattnet i sjön ser väldigt klart ut, rent och fräscht. Är det bara via bilderna det upplevs så eller var det klart?
Jag är svag för sådana där detaljer som att få kaffe serverat ut en tjusig kopp, det är nåt extra en pappmuggen från Starbucks. Ett litet fat med praliner och mer än så behövs ju inte att ett enkelt kaffe och toastopp ska bli till nånting mycket mer.
Håller med eastcoast, nu är duktiga på att fortsätta göra utflykter, vara aktiva och upptäcka en massa på helgerna och ledigheter.
Kram

Anne-Marie said...

Återigen detta fantastiskt vackra schweiziska landskap. Man undrar om de som har bott i Schweiz hela sitt liv verkligen tänker på hur vackert de bor. Man blir ju ofta litet hemmablind.
Montreux har jag aldrig varit i men minns ju att den franska delen av Schweiz är annorlunda jämfört med den italienska och tyska.
Vilka vyer du har fångat. Säger som Annika om vallmoblommorna. Stunning!
Kram!!

Desiree said...

Marie, ja lite guldkant på tillvaron
;-) med guldkoppen.
Kram!

Eastcostmom, det är ett av våra stora intressen att göra små utflykten och road trips och upptäcka nya ställen. Jag tycker nog att vi har kunnat bli bättre och köra mer av sådant här. Finns mycket kvar att se och upptäcka som sagt och det är jättekul.
Kramar!

Annika, det är otroligt fint. Vart man än kommer här i Schweiz så är naturen storslagen på många sätt. Detta var ändå en mulen dag med dis i luften så det hade kunnat bli ännu bättre bilder om det hade varit klart väder så att man tydligt hade kunnat se de snöklädda alptopparna.
Kram!

Anne, jag säger fortfarande "wow" väldigt mycket när vi reser runt här. Schweiz är ett av de absolut vackraste länder jag upplevt. Vattnet var väldigt klart och på sina ställen nästan turkos-skimmrande när solen kikade fram. Jag tror inte att det hade varit några problem att bada i den här sjön om man hade velat. Jag älskar också sådana där små detaljer när det gäller att kaffe serveras i något vackert och man får något lite extra till. Sådant är jag också svag för och något jag uppskattar. Känns lyxigt helt klart.
Kramar!

Anne-Marie, ja det är något jag undrar också om de blir hemmablinda. Själv känner jag just nu att jag skulle ha svårt att tröttna på dessa vackra vyer. Det är grannt både sommarhalvåret och vinterhalvåret fast på helt olika sätt. Det är olika prägel på de olika delarna. När man kommer till de franska delarna så talas det bara franska mer eller mindre., Det är väldigt vattentäta skott mellan språken och de olika delarna. När man kommer ner till de italienska delarna känns det nästan svårt att veta om man befinner sig i schweiz eller i italien för det känns väldigt italienskt nere i Ticino.
Schweiz är verkligen ett rikt land som har mycket att erbjuda.
Kram!

Suzesan said...

Jösses. Montreux mon dieu :)


....åh vallmo som är så fin. Har aldrig sett dem med olika färger så där endast röda. Här i Sverige är/ var de väl "förbjudna" då de är "Narkotikaklassade" (opium)

Kram
/Susanne