Tuesday, December 22, 2015

Fjärde advent och mer julbak på IKEA

Fjärde advent har passerat. Två ynka dagar kvar till jul. Julstress? Nej faktiskt inte. Det blir en lugn och alternativ jul i år med vänner. Imorgon ska jag vara ledig och hinna handla lite julmat. 

I helgen tog vi det lugnt och tog igen oss efter alla julfester. Förra veckan var rätt intensiv med två julfester och en middag. Trevligt och kul för visso på alla sätt men det var skönt med en soft helg.

Vi var några Sweor som fick förfrågan om vi ville komma och baka på IKEA igen i söndags. IKEA och andra butiker har normalt söndagsstängt här men två söndagar i december brukar det vara undantagstillstånd och  butikerna håller extra öppet. Vi var tre stycken som körde första passet mellan kl 11 och 14 och sedan kom två andra Sweor som körde passet mellan 14 och 17. 

Pepparkaksdegen hade tagit slut så denna gången fick vi istället köra bullar och muffins. Naturligtvis bjöds det också på stora godisskålar. Jag antar att vårt pepparkaksbak Luciahelgen kanske hade gjort att extra mycket pepparkaksdeg såldes.

Vi fick prova på att baka IKEAs shake and bake muffins med choklad och citron smak.


Här står vi klädda i våra Sverigedräkter som vi fick låna av IKEA. Det var massor med folk på IKEA. Betydligt fler än förra gången jag var där och bakade. Vi såg en skylt i personalrummet där det stod att denna dag klassades som Peak Day där man förväntade sig över 9000 besökare och en omsättning på över en halvmillion CHF som är ungefär samma i dollar. 

 Den här gången fick vi också göra små laxsnittar på polarbröd med gravlaxsås och rostad lök. De kan jag intyga blev smarriga.

Ugnarna fick jobba för fullt med både bullar, muffins och när bullarna tog slut fick vi köra gifflar också. En strid ström av folk kom och ville provsmaka. Man kände sig lite som en fågelmamma i ett fågelbo. Men det var kul med mycket folk och mycket att göra.


Muffinsarna dekorerades med glasyr och godis. Fanns både gul och blå glasyr. Den blå glasyren var smufblå. Jag tyckte den såg något läskig ut och inte så apptitligt så jag slutade ha blå glasyr på de muffins som jag bakade.


Bullarna gick igen som smör i solsken. Folk är helt galna i bullarna. Dessa bullar är ju frusna som man bara bakar färdigt i ugnen - man kör dem 18 minuter i 200 grader. De är ju sådana klassiska bullar som finns på Pressbyrån som egentligen inte är så goda. Inte alls lika goda som de bullar man bakar själv eller de bullar som säljs som gourmet bullar på bagerier. Igen blev detta event väldigt uppskattat bland både besökare och IKEA personal som var jättekul för oss. Vi hade självklart roligt också. 

8 comments:

eastcoastmom said...

Den där ljusstaken är helt underbar!

Annika said...

Trevligt med IKEA, måste jag säga.
Ljusstaken din är verkligen fin. jag har den också, men den 7-armade varianten. SÅ glad att jag köpte den till mig själv en jul för många år sen.
Ni lär få en fin och lugn jul iår. Det är bra!
Sen åker ni ju hit ett tag, roligt.
Kramar!!

Ika said...

Ser jättemysigt ut, en sån där dräkt skulle jag vilja ha:)

Desiree said...

Eastcoastmom, tack. Jag tycker ocksa mycket om den.
Kram!

Annika, Ah finns den som 7-armad ocksa. Onskar er detsamma en fin och fridefull jul.
Kram!

Ika, ja drakterna var fina. Onskar att man kunde fa kopa nagra sadana av IKEA. Trevligt att ha infor vissa SWEA event.
Kramar!

Anne said...

Såna där laxsnittar ska jag göra, har aldrig tänkt på att man kan ha rostad lök ovanpå. En jättebra idé, ska testa till julbordet. Det är fantastiskt egentligen att ett mulitnationellt jätteföretag som Ikea har en sådan tydlig svensk koppling och marknadsför sig med mycket svenskt. Jag kan inte komma på ett annat företag i den storleken som faktiskt anspelar på nationellt ursprung och förknippas så med ett land. Jag hoppas Ikea aldrig förlorar den här identiteten.
Haha, när man ser dina bilder så ser deras halvfabrikat som bullarna och muffinsmixarna otroligt gott ut. Ni ser ut som värsta proffsen där ni fixar och grejar, förstår att det blev en succe´och poppis. Det ser så gott ut och fint upplagt ut.
Ja, nästan jul nu. Ingen stress här heller. Så skönt.
Kram!

Eleonor i Nashville said...

Men aaaaah vad gott det ser ut!!!!!!

Anne-Marie said...

Vad kul att det har blivit så uppskattat med era bakhelger hos IKEA. Ser väldigt gott och smarrigt ut. :)
De där dräkterna är vackra tycker jag.
God Jul och Gott Nytt År Desiree!
Kram!

Desiree said...

Anne, jag kan verkligen rekommendera att köra med lite rostad lök på. Det blev jättegott! Jag ska faktiskt ta och göra sådana laxsnittar själv till imorgon. Muffinsarna var helt ok. Ska man ha ett lite större kalas eller baka till någon klassfest är dessa helt perfekt att köra med. De var inte så där överdrivet sötsliskiga som vissa muffins fabrikat kan vara. Ja jag hoppas också att IKEA behåller den den Svenska identiteten. Eftersom Ingrid som är vår styrelseordförande i Swea har jobbat så länge på IKEA inom allt möjligt så har vi sådana bra kopplingar med IKEA. De har stöttat oss mycket genom att sponsra med priser, att vi fått använda deras lokal, fått låna porslin med mera av dem. Så det är kul att kunna ge tillbaka lite.
Kram!

Anne-Marie, tack så mycket Anne-Marie. Jag önskar dig detsamma och hoppas du får en fin och rogivande jul.
Kramar!

Eleonor, tack :-)
Kram!