Wednesday, December 2, 2015

Julbord och Julrätter

Det där med typiska julrätter i olika länder tycker jag är intressant. Vi Svenskar har ju vårt klassiska julbord. Personligen tycker jag att det är lite för mycket kötträtter och lite för lite grönsaker på ett klassiskt svenskt julbord. Vad jag gillar bäst från det svenska julbordet är sillen, den gravade laxen och Janssons.

Här i Schweiz har de inget julbord som vi har i Sverige. Men det är en vanlig tradition att äta Fondue Chinoise på julafton (alltså buljong fondue). 


Här på bilden är en klassisk ost-fondue. Ost fondue och Raclette som båda är typiska Schweiziska rätter är något som hör vintern till. Det är väldigt vanligt att bli bjuden på ost foudue eller Raclette någon gång under den kalla årstiden. Ost fonduen tycker jag si så där om. Smaken är jag inte jätte förtjust i och känner att rätten i sig är alldeles för stabbig att äta som huvudrätt. Men Schweizarna älskar sin ost och sin korv. 

Ost fondue består normalt av 3 olika sorters smält ost. Man doppar sedan brödbitar, ost eller små grönsaksbitar I ostmassan. Raclette ar tjockare skivor med ost som man smälter på speciella små formar tillsammans med lite skivad potatis, korvbitar eller skivade grönsaker. Racletten är en sådan rätt som man sitter och lagar till och plockar ihop vid bordet och turas om att smälta sina ostbrickor. Var inte sådant här poppis I Sverige under sena 80-talet?

I Frankrike är det en klassiker att äta ostron till jul. Ostron tillsammans med champagne är något jag lärt mig att verkligen gilla. Det tycker jag är jättegott och det känns väldigt lätt och fräscht också. Får googla och försöka hitta information om det klassiska Tyska julbordet. Någon som vet vad som är klassisk julmat i Tyskland? Klassisk julmat från andra delar av världen tycker jag också skulle vara intressant att höra mer om.

I år kommer vi att fira jul igen på egen hand. Vi åker inte hem till Sverige eftersom vi åker till Florida med C's familj på självaste nyårsdagen. Så i år blir det en julafton där vi firar på egen hand bara vi två. Då behöver man inte göra något stort julbord med mängder av mat. Vi kan också plocka russinen ur kakan då det gäller julrätter och traditioner. 

Sverige har ju ungefär samma rätter vid alla större högtider under året. Sillen finns ju där både till midsommar och till jul. Julen har en del egna rätter (Janssons, skinka, köttbullar, sylta, kålrätter). I USA verkar det vara kalkon som gäller både vid Thanksgivning och till jul. Vilka är era favoriter från det svenska julbordet som ni tycker bäst om och absolut inte vill vara utan? Ni som inte bor i Sverige vilka klassiska julrätter från ert nya land tycker ni bäst om?

7 comments:

Annika said...

Åh, jag älskar ostfondue. Men man är verkligen sjukt mätt efter en sån måltid.
raclette har jag aldrig ätit, men jag skulle förmodligen älska det.
Mums!
Ja, här i US äter man nog ungefär samma mat på Thanksgiving och jul. Men många varierar nog sitt julbord med skinka också, men med samma "sides" som vid Tgiving.

Sant, svenskt julbord är liksom svenskt festbord. Alla högtider liknar där. Det är nog ngn gammal kvarleva från när det fattigt och armt i det gamla bondesamhället, och det har liksom blivit kvar. Fastän mkt mer idag förstås.
Jag vill INTE vara utan sillen, inte utan grönkålen, inte utan köttbullarna. Sen vill jag rödkål. Skinkan...klarar mig utan den typsikt svenska. Kör en Honeybaked ham istället.

Gud, nu blir jag hungrig.

Kramar!

Anne said...

Det är ju verkligen så, mer eller mindre samma rätter vid varje högtid. Som Annika säger, ett julbord är ett svenskt festbord.
Varje familj kanske har nåt eget inslag som varit tradition hos dem och som hängt kvar, jag vet att M sagt att de alltid hade en potatisgratäng på julbordet så det är nåt han fört in här. Inget inslag jag känner igen.
Just julbord tycker jag alla ska få det som de tycker är gott, det handlar inte om att ha "rätt" julbord utan sånt de som äter tycker om. I vårt fall är vi inga stora sillätare så även om det "ska" vara sill på julbordet brukar vi skippa det helt. Gravad lax älskar jag, min absoluta favorit som det ska med. M gillar inte gravad lax men älskar sin prinskorv så det ska med. Köttbullar förstås, ett absolut måste. Rödkål vill jag också ha, mums. Skinka, säger som Annika, kör honeybaked ham även här (mycket gott). Numera har vi även en sötpotatisgratämg med lönnsirad i och strösslad med pekannötter. Det är en rätt vi blivit bjuden på vid Thanksgiving men tycker den funkar så himla fint till skinkan med det lite söta så den kör vi på vårt julbord. Vad mer....dessert har vi aldrig haft på vårt julbord. Tycker inte det hör till eller behövs, ris a la malta äräckligt. Massor med god choklad att frossa i på senare på kvällen är liksom efterrätten och det söta inslaget.
Ostron har jag svårt med, men det kan helt klart bero på att jag i princip aldrig gett det en riktig chans och lärt mig äta det. Intressant att höra att kombon champagne och ostron funkar utmärkt ihop.
Nu blev jag också hungrig :)
Kram!

eastcoastmom said...

Vi firar jul sedan många år tillbaka med våra vänner, en blandad skara från Tyskland, Finland, USA och Tjeckien. Det blir lite av varje, alla bidrar med sånt de inte kan vara utan och så har vi gemensamt lagt till Ostron Rockefeller, som är fantastiskt gott!

Miss Marie said...

Mmm, raclette har jag inte ätit på länge, så gott ju! Jag gillar den engelska julmaten, men kanske för att jag aldrig riktigt varit ett fan av svenska julbordet.

Anne-Marie said...

Julmarknaderna har kommit igång överallt. Basel verkar ha väldigt fina och trevliga julmarknader.
Ostfondue har jag nog provat någon gång. Minns att jag tyckte det var litet väl mättande på något sätt.
Ja, i USA äter man nog mest kalkon både till Thanksgiving och jul men självklart äts en del skinka också. Jag äter numera ingen skinka alls. Inte ens till jul.
Inlagd sill, rökt lax, risgrynsgröt är gott. :)
Kram!

Annika said...

Jag tror att man ofta äter gås till julen i Tyskland.Rödkål känns också som det är säsongsbetonat. Och så förstås Stollen, marsipan, och en massa andra goda julkakor.

Ostron och champagne, eller ännu hellre ostron, räkor, krabbor och hummer med champagne skulle jag också lätt kunna tänka mig som julbord :) .

Matilda said...

Vi är av fiskarfamilj (mammas sida) så för mig är det väldigt viktigt att få salt torsk till jul. Men annars är mina favorieter lax, sill och rödkålen till köttdelen. Jag kan inte riktigt hålla med om att det är samma på alla högtider. Eller jo - Fiskdelen - sill och lax är ju samma men inte äter vi sylta, köttbullar, prinskorv och skinka till påsk eller midsommar. Gör andra det?
Ostfondue är godast om det är moitie/moitie Gruyere och Vacherin. Mums.