Tuesday, December 1, 2015

Julpynt och Julmarknader

Nu känner man verkligen av att det lackar mot jul. Det är julstämning och julpynt precis överallt. Nog blir det fint av alla juleljus och slingor som tindrar vackert nu. Johann Wanner är en riktigt känt juldekorationsbutik. Här finns allt du kan tänka dig till din julgran. Men det är inga billiga kulor direkt. Man har väl råd med någon enstaka på sin höjd. Men Johann Wanner har å andra sidan stått för dekorationerna av julgranen i självaste Vita Huset något år har jag hört. Appropå långa ord på Tyska sa har ni ett rekordlångt ord under Johann Wanner.

I förra veckan så var det officiell invigning av julen nere på stan. Man tände alla ljusslingorna över den stora gå och shopping gatan och stora granen på torget kläddes och fick lysa upp.

Julmarknadernas tid är också här nu. Basel har naturligtvis sin egna julmarknad som pågår från första advent fram tills 23:e december. Det är alltid mysigt att gå här en sväng. Det finns julmarknader precis överallt, i närliggande både Tyskland och Frankrike.


Jag hann med en lite sväng på Basel's julmarknad i lördags förmiddag. När jag gick hemmifrån den morgonen var det gråväder och snö i luften men efter att jag hade besökt den Svenska julmarknaden så sprack det upp och blev både sol och vacker blå himmel.
Varje land har sin typiska varma juldryck med kryddor. Gluhwine här och i Tyskland. Vin Chaud i Frankrike och för oss den Svenska glöggen. Gluhwine tycker jag inte är lika god som den svenska glöggen. Den svenska glöggen är lite sötare och rundare i sin smak. Gluhwine karusellen är ett etablerat ställe på Basel's julmarknad. Här kan man köpa sin Gluhwine och värma sig. Glöggen här säljs i porslinsmuggar som man betalar pant för och vill man behålla sin porslinsmugg kan man köpa den. 

Ståndet med laxrökeri. Perfekt ställe att stå och värma sig vid också om man är frusen. Just nu har det blivit milt igen så frysa behöver man inte göra nu när det är runt 10 plusgrader.

Julmarknaden i Basel är utspridd i stan så man kan strosa runt och besöka olika delar. Det är inte så långt mellan de olika områdena av julmarknaden eftersom Basel inte är så stort. En och annan julklapp kan man alltid hitta här. 

4 comments:

Annika said...

SÅ fint!
Gud vad mysigt det är överallt den här tiden på året. Man kan ju inte låta bli att bli glad och lycklig av bara farten.
Ja, nog kan de sin jul i Schweiz också, minsann. SÅ fint.
Ordet är verkligen LÅNGT, coolt.
Gluhwein kan jag också vara utan, jag tycker om glögg och den ska vara söt :-)
Julmarknader av det europeiska slaget saknar jag.
Kramar!!

eastcoastmom said...

Verkligen fint dekorerat, de kan julpynta i Schweiz!

Anne said...

Verkligen jättfint, stämningsfullt. Ja Europa kan sina julmarknader. Svårslaget och finns ingen motsvarighet här (försök men dåliga kopior). Haha, är det där ett enda ord alltså. Det är ju hur långt som helst. Den där laxen som röks ser intressant ut, är det alltså nån form av varmrökt lax eller?
Kram

Desiree said...

Annika, ja det ar super mysigt sa har ars overall. Man blir glad av allt som du sager.
Kram!

Eastcoastmom, :-)


Anne, julmarknaderna som finns har ar verkligen underbara. Jag antar att det ar en form av varmrokt lax.
Kram!