Monday, November 30, 2015

Advent och Svensk Julmarknad

Nu börjar nedräkningen med jul. Det allra första adventsljuset är tänt. Advents söndagarna är något man också firar här i Schweiz med ljusstakar.


I torsdags var jag och C på champagne provning hos en av vinhusen här i Basel. Kul, trevligt och gott. Det är inte alltid så att de dyraste dropparna är de godaste. Det är dock intressant att få chansen att prova champagne som kostar runt 4000 kr flaskan. Det blev som sagt inte vår favorit. 


De här vinlådorna i trä tycker jag är fina. Paul Ullrich är en av de stora vinförsäljarna i Basel. De har fyra olika butiker i och brukar regelbundet ordna olika vinprovningar. Ett trevligt sätt att få chansen att upptäcka nya druvor och smaker.


För första gången besökte jag också den Svenska julmarknaden som Svenska kyrkan anordnar. Jag blev väldigt positivt överraskad. Här fanns massor med godsaker att fynda för en utlandssvensk. Det såldes olika typer av hantverk och juldekorationer. De sålde fika, glögg och lussekatter, hade lotteri och fiskdamm för barn. Men de hade också svenska kryddor, knäckebröd, hemma-bakade Lussekatter och Pepparkakor. Jag lyckade fynda vårt favoritknäckebröd. Köpte två påsar med Lussekatter och en påse med Finskt lakrits. Sedan köpte jag också en fin krans att hänga på dörren. Jag hade nog tur som lyckades få med mig så mycket eftersom jag för en gångs skull var där tidigt på förmiddagen. Ska man hit och fynda får man se till att komma i tid. Var där vid 10 på morgonen och det var redan fullt med folk eftersom julmarknaden öppnade redan 09 på morgonen.


Gick förbi Bookbinders som ar en svensk butik på stan och fick se detta i skyltfönstret. Kul med Svenskt.


Dags att damma av denna flaska med glögg från förra året som vi köpte i Sverige men aldrig hann vare sig öppna eller dricka upp.

Sedan har jag pyntat och fixat här hemma också. Så nu är det jul i vårt hus. Stjärnor i fönster tycker jag lyser så fint. Folk verkar ha mest stjärnor eller ljusslingor här. Har inte sett så många ljusstakar. Några enstaka här och där.


Lite ljusslingor har vi också satt upp. Julgranen står vi nu inför valet och kvalet att sätta upp eller inte. Jag köpte en fin jul-amarylis också som jag hoppas slår ut lagom till jul eller strax innan. Det blir vackert med alla slingor och stjärnor nu när det är riktigt mörkt bade morgon och kväll.


6 comments:

Miss Marie said...

Mysigt med julmarknad! Förstår att det var lysigt med 4000-kronorschampagne, men det var ju tur att det inte blev er favorit! :D

Annika said...

Jättehärligt med julmarknad. Mysigt!!
OCH därtill bra grejer. Så fint du har det hemma, visst är det härligt att pynta upp.
HAHA, ja ofta är det nog så att det finaste och dyraste faktiskt inte smakar bäst då det kommer till vin och champagne. TUR det för oss :-)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Jag tycker det är trevligt att ni har så mycket svenskt i Basel.
Ibland känner jag mig väldigt “avlägsen“ där i nordligaste Kalifornien.
Mysigt att kunna hitta trevligt pynt och fynda litet.
Tycker dina adventsstjärnor är så fina.
Kram!

Anne said...

Champagneprovning har jag aldrig varit på, låter jättekul att få prova på sådana sorter man aldrig skulle prova själv (typ en 4000kr flaska). Ni verkar ha gott om olika sorters vinprovningar i Basel som alla verkar hålla hög kvalité.
Mysigt med ditt julpynt! Det slog mig igår då jag kom hem efter mörkrets inbrott och såg hur många nu fått upp julpynt, hur mycket det faktiskt lyser upp med all julbelysning. I våra områden tycker jag det är hus som går all in, verkligen har mycket men sen ser man husen som inte har nånting. Vartannat jättemycket, vartannat inget alls. Känns det som.
Trevlig julmarknad och bra fynd. Vi har en skandi fair (en årlig julmarknad som håller hus inne i en mässhall) inkommande helg. Jag har varit nåt år, riktigt trevligt faktiskt, brukar vara mycket med folk. Ofta dyrt, men så är det och nåt man väl inte ska gnälla på.
Kram

Saltistjejen said...

Härligt med en bra Julmarknad! Den so Svenska Kyrkan anordnade i NY var bra också men det var alltid väldigt trångt och mycket folk. I år kommer SWEA ha en i Balboa Park och vi kommer vara där och representera Svenska Skolan med vår Fiskdamm. Haha! Har packat godispåsar så det står härliga till... :-)
Så fint du dekorerat också! Vi hängde upp en stjärna och satte fram två adventsspakar i helgen. Samt två ljusstakar för levande ljus. Men gran blir det ingen i år. Jag har ännu inte anammat traditionen här att ta in granen direkt efter T-giving. Vi har ofta tagit in den runt Lucia alltså 13 december (vilket ändå känns tidigt för mig haha) och då blir det för kort tid med tanke på att vi åker till Sverige ett par dagar innan jul.
Kram!

Desiree said...

Marie, hi hi ganska skon lattnad att den dar dyra champagnen inte blev kvallens favorit ;-)
Kram!

Annika, det har blivit lite julpyntat light hittills. Brukar inte pynta jattemycket och det lutar nog at att vi kommer skippa julgranen I ar ocksa. Valdigt tur att det som ar dyrast inte per automatic ar det som smakar bast :-)
Kram

Anne-Marie, jag ar glad over att det finns en hel del svenskt har. Det var forsta gangen jag gick pa svenska kyrkans julbasar och det var en fin och mysig overraskning. Jag lyckade som sagt fynda bade knackebrod och andra godsaker.
Kram!

Saltis, kul att du ska vara med pa ett SWEA event och ansvara for fiskdammen. Kul nar olika svenskforeningar gor saker ihop som SWEA och Svenska skolan hos er. Har full forstelse for att ni skippar julgranen I ar om ni aker hem till Sverige for att fira jul. Mysigt med jul hemma tillsammans med hela storfamiljen.
Kramar!

Anne,vissa hus och hem har ganska mycket dekorationer aven har medan vi sjalva har ratt sparsmakat. Jag gillar att njuta av alla juldekorationer nu innan jul och sedan vill jag packa ner och fa bort dem redan kring Annandag jul.
Jag tycker det ar kul med de olika vinprovningarna som anordnas. Man far chansen att smaka pa nya sorter som man annars kanske inte hade kommit for sig att kopa eller prova. Kul att ni ocksa har en Skandinavisk julmarknad. Det var riktigt dyrt har ocksa. Betalade ca 60 kr for knackebrod och ca 50 kr for en pase med fem Lussekatter.
Kram!