Thursday, November 26, 2015

Vinterfrost


Igår hade vi en riktigt kall natt. Första kalla natten för denna vinter med minusgrader, bara några ynka men ändå. Första frosten klädde marken. Ingen snö ännu i Basel. Vilket är helt ok med mig. Skönt att slippa sätta på vinterdäcken på cykeln.


Dags för champagne provning igen hos P. Ullrich som är ett vinhus i Basel. De ordnar vinprovningar regelbundet under året men den allra lyxigaste och bästa är naturligtvis denna. Helt perfekt att få provsmaka och smutta på champagne inför alla festligheter så här i slutet på året. Champagne är ju också en utmärkt gåva som nästan aldrig kan slå fel. För 30 CHF (ca 250 kr) får man prova så mycket man vill av allt man vill. Det finns allt från vardagschampagne till riktigt dyra droppar. 

Nu är det återigen ganska mörkt på morgonen. Ljusnar först vid ca 08. Skiftandet till vintertid har nu ätits upp av vintermörkret. I natt kom det nederbörd och de allra första vita flingorna föll till marken men smälte snabbt bort igen.

Läste i DN att en av de Schweiziska regionerna har röstat igenom förbud av Burka på alla allmänna platser. Ticino som är den sydligaste regionen som vetter mot Italien har röstat igenom denna nya lag. De menar att de inte är emot utlänningar men de som kommer måste vilja intergrera sig och bli del av samhället och inte leva i ett parallell samhälle. 

Första advent nu till helgen. Det är dags att ta fram julstjärnorna och ljusstakarna. Vi har inga fönsterbrädor att ställa ljusstakar i så vi hänger istället upp julstjärnor i våra fönster. Det är lite lustigt för vissa hem har fönsterbrädor medan andra inte har det här i Schweiz. I USA var det nästan inga hem som hade fönsterbrädor. 

Till alla USA vänner vill jag önska en riktigt Happy Thanksgivning. 

3 comments:

Anne-Marie said...

Det är mer vinter i Weed nu än vad det är i Stockholm. Igår snöade det och det skall bli riktigt kallt de närmaste dagarna. I Stockholm är det nu mest bara grått och mörkt. Jag känner att jag har litet svårt för det här mörkret.
Hela situationen i Europa har ju dramatiskt förändrats bara på ett par månader när det gäller de som kommer och allt kring detta. Har litet svårt att ta in att saker och ting kan förändras så väldigt snabbt.
Jag får ta fram min adventsljusstake när jag kommer tillbaka till USA. Känner att jag vill åka hem nu faktiskt.
Happy Thanksgiving! Kram!

Anne said...

Vi har faktiskt också haft första frosten inatt, en vacker morgon dock med sol och krispig luft. Här blir det ljust strax efter 7 nu och mörkt blir det strax före 17.
Jag måste säga att jag förstår faktiskt Ticinos beslut och röstningsresultatet, för mig är det inte rasistiskt eller främlingsfientligt att tycka/besluta/säga sådana saker utan faktiskt något klokt. Jag tror det är att göra alla en otjänst att inte kräva mer av inflyttade. Inom hemmets fyra väggar får alla göra vad de vill, men utanför får man acceptera det samhällets regler och värderingar. Det är farligt när det växer fram parallellsamhällen, vilket det ju lätt gör när integrationen inte funkar och många gånger kanske det beror på man ställt för lite krav på anpassning?
Vi har faktiskt turen ha fönsterbräden men jag tycker julstjärnor ger så fint ljus att jag har mest sådana, men nån advenstljusstake blir det också eftersom jag som sagt kan ha dem pga fönsterbräden finns.
Ja, Thanksgiving här idag. Det är en lugn stämning nu på morgonen, normalt den här tiden brukar jag höra skiolbussar och trafiken längre bort men idag är det så tyst och stilla.
Eftersom vi inte har nån amerikansk familj har vi aldrig riktigt fått till en "äkta" Thanksgivingkänsla för högtiden kanske men Thanskgiving har växt på mig och numera tycker jag mycket om högtiden. Vi har gjort den till vår på vårt sätt liksom.
Snart helg för er också!
Kram
ps vet inte om du såg eller är intresserad, men jag bloggar igen på ny address. Ibland blockar kommentarerna om man skriver in en länk så kanske inte det här går igenom så jag skriver adressen så här
everydaywithanne. och wordpress.com

Desiree said...

Anne-Marie, jag förstår dig till fullo. Jag fixade inte alls det där grå mörkret. De dagarna där det aldrig blir riktigt ljust och man har lampan på hela dagen. Det är psykiskt påfrestande. Just vetskapen om att det också kan pågå så i veckor och månader är hemsk. Visst finns det fina och soliga vinterdagar i Sverige men de är inte jättemånga och i synnerhet inte som infaller på helger så att man kan få njuta av dem och inte behöver vara på jobbet. Jag läste just igår att Sverige nu har stängt sina gränser för flyktingar helt plötsligt. Du behöver nog åka hem till USA och smälta allt detta i lugn och ro. Det det är mycket genomgå och uppleva. Sverige har hunnit förndrats mycket under bara de månader du har varit där.
Stor kram

Anne,jag håller också med beslutet som fattades i Ticino. Jag håller med dig och de som röstade igenom detta. Skulle jag flytta till Saudiarabien skulle jag inte gå kort kjol eller shorts och visa benen. Då skulle jag få skyla mig och det har jag full respekt för.
Tack för bloggadressen Anne jag tycker det är jättekul att du bloggar igen Har saknat din blogg massvis. Jag hoppas ni får en riktigt mysig och fin Thanksgivninghelg. Jag gillar Thankgivning och tycker det är en fin och mysig högtid. Vi brukade inte fira den direkt i USA när vi bodde i AL utan passade istället på att göra en lite längre road trip eftersom vi inte hade familj att fira med. Vi fick chansen att träffa på alla andra "lost souls" som inte heller hade familj att fira med eller inte ville fira med familj.
Kramar!