Tuesday, November 10, 2015

Snöklädda toppar och sommarvärme

I söndags tog vi en tur till alperna. Åkte till en liten ort som heter Engelberg som är väldigt poppis för svenska skidturister. Lite lustigt faktiskt. Engelberg ligger ca 1.5 timmars bilfärd från Basel i sydvästlig riktning. Vi hade aldrig varit här tidigare. Inte provat att åka skidor här för att det dels är ett ganska litet system och dels är de flesta backar relativt smala och branta. Inget ställe jag känner mig sugen att åka skidor på. Det här stället passar den som är duktig och de som gillar att åka off-pist.

Vi har vänner som hyr en lägenhet här och passade på att stämma träff med dem för lite umgänge. Men först njöt vi av en kortare hike med helt fantastiskt vackra vyer av snöklädda alptoppar.
 
Eftersom dagarna börjar bli kortare och vi kom hit tidig eftermiddag bestämde vi oss för att ta gondolen upp till toppen och köra en hike på högre höjd. Det är rätt maffig utsikt när man åker upp med gondolen. Topp stationen låg pa ca 1800 meter. Långt där nere ser man dalen.

Man kan ju tycka att det ser kyligt ut då man ser snö men det var långt ifrån någon kyla. Det var riktigt varmt. Nästan för varmt. Det var 20 plus grader här uppe. Vi gick i bara t-shirt och svettades ändå. Hela helgen har det varit rena rama sommartemperaturerna. I Basel var de 23 grader under lördagen! Det är november men det är svårt att fatta i denna värme. Det är faktiskt nästan så att jag längtar efter kyla nu.
 
Det var helt otroligt vad många det var som var uppe här och flög parapent. En sådan här höstdag är väl den perfekta dagen för något sådant.

 
Det var kul att få se dem på nära håll när de förberedde sig. Det är många linor att hålla rätt på och se till att de inte trasslar sig.

Det var inte många steg de behövde ta innan vinden tog fatt i seglet och fick dem att lyfta från marken. Tjejen på bilden står med radio och håller koll på starterna.

C spanade in dem med längtan. Själv vet jag inte. Tror inte jag skulle våga riktigt. Man kan prova på genom att göra en tandem segling. Men C menade att det där är nog som knark. Provar man en gång så är man fast. En hobby till behöver han verkligen inte som dessutom är ganska dyr, tidskrävande och förenad med risk.
 Men visst ser det härligt ut på många sätt. Vilka vyer de måste uppleva.


Nådde en utkikspunkt med en tavla med alla bergstoppar som man kunde se runt omkring oss. I Schweiz har varje bergstopp sitt egna namn. Rätt coolt att stå och blicka ut och försöka identifiera dem.


Finns inget underbarare än att vara ute i naturen en dag som denna och bara njuta av solen och vyerna. Varje gång jag befinner mig i alperna så känner jag mig så lycklig över att bo just här med allt detta otroligt vackra runt knuten. 


Det är som balsam för själen att få uppleva dagar som dessa och utsikt som denna. Jag är så tacksam över att vi fick chansen att flytta hit och få uppleva det här och lära känna allt det vackra som Schweiz har att erbjuda. Detta måtte vara en av de allra vackraste länderna i Europa.

Nu borjar jag längta efter vintern. Vi har börjat boka in vintern skidåkning med vänner från Sverige och har redan fått ihop två helger I februari. Vi kommer också att få testa några nya orter som vi aldrig åkt I tidigare. Champery I Port du Solil précis vid franska alperna där vi bor I Schweiz men systemet man åker I stäcker sig I båda länderna. Sedan ska vi också  åka I Courmayeur I Aosta dalen pa gränsen mot Italien. Det blir Mont Blancs baksida.Vintern är något man ser fram emot här.
 

8 comments:

eastcoastmom said...

Alltså helt otroligt vackert. Breathtaking!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja verkligen :-)
Kram!

Annika said...

OJ oj oj...det är som rena rama reklambilderna. SÅ otroligt VACKERT!!!!
Och vad bra att ni tog en gondol upp till toppen och hajkade där. SÅ rätt!!
HOPPAS jag kan vandra i era trakter ngn ggn.
Som en SAGA ju!!
Nej, jag skulle aldrig, aldrig ge mig ut på en sådan där hiskelig åktur som de där modiga gör. ALDRIG!!!
Skulle väl svimma innan jag ens lyft.
Men visst, jag kan tro att det är coolt för de som är modiga nog :-)
Kramar!!!

Desiree said...

Annika, hi hi jag kanner mig ibland superfeg som kanner att jag inte skulle vaga sadant men det kanns bra att aven du sager att du inte skulle vilja gora det :-)
Men det ar helt otroligt vackert att hika har och det hade du och Peter alskat.
Kramar!

Anne-Marie said...

Har saknat din blogg men med en begränsad mobil uppkoppling (begränsad betr. tid/pengar) och ingen mus har det varit litet svårt att kunna skriva och följa mina favoritbloggar. Nu hoppas jag att det skall bli lättare igen eftersom jag kan låna min väns snabbare internet och hennes mus. :)
Tänk vilka vyer ni har och så vackert allt är.
De där som är ute och flyger kan inte ha höjdskräck. Jag blir nervös bara jag tittar på dina bilder.
Vilket höstväder ni har. Jag tycker det har varit rätt varmt för att vara oktober och november sedan jag kom till Sverige.
Kram!!

Eleonor i Nashville said...

Ni ar verkligen lyckliga som far bo i ett sant fint land!!!!! Och tank att det fortfarande ar sa pass varmt. Har har vi haft 18 grader idag och sen blir det riktigt kyligt pa kvallen. Jag njuter :)


Kram

Matilda said...

Väldigt vackert. Portes de soleil är också väldigt vackert. Det var länge vårt "stamställe".

Desiree said...

Anne-Marie, jag har ju sjalv hojdskrack sa det ar det stora problemet for mig som avskracker fran att prova pa nagot som detta. Kan tanka mig att det vore harligt annars.
Kram!

Eleonor, ja jag kanner mig lyckligt lottad. Vilket harligt vader ni har just nu. Alldeles lagom.
Kram!

Matilda, kul att hora.
Halsningar