Thursday, November 19, 2015

Torsdagslista

En liten summering av veckan som gått. Jag har inte fotat så mycket under gånga veckan. Det skymmer tidigare nu och man märker att det också ljusnar allt senare på morgonen. Nu skymmer det ganska precis vid 17 tiden då jag oftast brukar cykla hem från jobbet och då blir det riktigt fin skymning oftast.Antar att man snart kan säga att hösten är slut och vintern börjar. Det har varit en jättefin höst. Mild och med mycket sol.

Fortsatt milt har det varit under denna vecka med ca 15-17 grader om eftermiddagarna. Men nu till slutet på veckan kommer kylan. Det är faktiskt så att jag känner -äntligen. Helt ok och på sin plats med lite kyla nu när november snart lider mot sitt slut. Vi hoppas på att det ska börja snöa i Alperna också så att vi får till bra skidåkning nästa år.


Det är egentligen inte så mycket nytt som hänt denna vecka. Jobb och träning som vanligt. På lördag firar vi Thanksgiving tillsammans med vänner som också bott i USA tidigare. Samma gäng vi firat med alla år vi bott här. Detta blir tredje året i rad. Kalkonen är beställd och ska hämtas upp på lördag i Frankrike. Det är en sådan där riktigt organic free living Turkey som lever lyckligt ända fram till sista stund. Sedan blir det knytis så alla tar med sig något av de traditionella Thanksgiving rätterna. 

Vår kalkon som vi beställt i år är 8kg. Nu kommer vi till den spännande frågan om den kommer gå in i en vanlig europeisk ugn. Lite nervöst just nu. Jag har precis mätt vår ugn som är ca 40 gånger 40 cm. Inte alls lika stora som amerikanska ugnar. Den kalkon som vi hade förra året var ca 6 kg. Nu är det lite spännande som sagt. Är kalkonen för stor för ugnen?


Alla blad ligger nu på marken. Trädens grenar är kala. Men det har inte känts så novemberlikt just för att det varit så milt.

Såg en underbar dokumentär på Netflix med riktigt mycket feel good känsla. Två adopterade tjejer från Korea som finner varandra och inser att de är tvillingar. Den ena har växt upp i Frankrike och den andra i USA. De hittar varandra av en slump via nätet och träffas och lär känna varandra. Kolla in Twinsters om ni har möjlighet.

Vi har precis fått tag på andra säsongen av True Detective. Rädd att bli besviken just för att första säsongen var så grymt bra och spännande. Hoppas att denna lever upp som en bra säsong. Den ska vara rätt annorlunda så kanske kan det bli minst lika bra som första. Har ni sett första eller andra säsongen?

Nästa helg är det redan första advent. Helt otroligt! Vi har faktiskt bokat julbord med ett gäng vänner. Det är svenska klubben som anordnar på en restaurang här i Basel som har en svensk ägarinna. 

Tacksam över att IKEA finns i vår närhet. Vi åker dit för att köpa knäckebröd. I de vanliga butikerna här har de bara de vanliga fyrkantiga Wasa sorterna som blir lite tråkiga. Vi åker till IKEA med jämna mellanrum för att köpa deras runda knäcke som inte är dumt alls. Kalles Kaviar köper vi också på IKEA. Där finns även glögg och snaps inför högtider (med sprit, i USA var det alltid glögg utan sprit).  Tacksam över lilla svenskshoppen med lite svenska varor som man kan sakna. Men jag saknar inte så mycket generellt. Lite sill och sådant är också perfekt att kunna köpa på IKEA till högtiderna.8 comments:

Anne-Marie said...

Ja, som vi “avhandlade“ på min blogg är det verkligen mycket mörkare i Sverige nu. Tror att Basel och Weed liknar varandra mer.
Tänk att ni haft det så milt. Det är varmare än i norra Kalifornien.
Du får berätta vidare om “ugnsdramat“ och kalkonen. ;) För mig är det nog första gången som jag inte tillbringar Thanksgiving i USA i år.
Tänk att det är första advent så snart. Då blir det fint i människors fönster.
Jag passar på att äta Kalles Kaviar nu när jag är i Sverige. Och även inlagd sill. :)
Kramar!

Annika said...

SÅ lustigt att man säljer vinglögg i delar av Europa på IKEA. Inte här, som du ju skriver. Undrar just varför? Eftersom alkohol säljs i vanliga matbutiker här.
Oh well.
Den alkofria glöggen IKEA säljer är inte god. Ingen alkofri glögg är god! HAHA.
Vi har ungefär lika mörkt på em nu. Kollade just, solen går ner runt 16:55 nu.
Jag längtar efter kyla. Jag gör det.
Såg ju på kommentaren på min blogg att kalkonen er inte går in i ugnen, HOPPAS att den går in i era vänners ugn. PUST. Stress.
Men ni lär lösa det, och ni lär få ett mysigt firande.
TACK för tipsen om dokumentären på Netflix. Skall ses!!
Stora kramar från MIG!!!

Miss Marie said...

Ja, nu blir det mörkt tidigt! Runt fem är det rejält mörkt, trist! Men inte så långt tills det vänder igen! :) Härligt med Thanksgiving!

eastcoastmom said...

Åh den dokumentären finns på min Netflixlista, ska försöka kolla den snarast!

Desiree said...

Anne-Marie, Det blir verkligen väldigt väldigt mörkt i Stockholm. Det är svårt att vänja sig vid då man är van vid ljusare dagar. Men det blir fint i alla fönster till första advent. Ja du får passa på att njuta av alla svenska godsaker nu när du är där.
Kramar!

Desiree said...

Annika, det är faktiskt lustigt det där med att det inte säljs vinglögg i USA på IKEA. Vet ej varför. Glögg utan vin smakar ju mest bara som saft. Men du håller på att göra din egen eller hur? Jag håller också tummarna för att kalkonen går in i våra vänners ugn.
Kramar

Eastcoastmom, den är söt och fin. Man blir glad av att kolla på den. Det är den ena tvillingen som har regisserat den. :-)
Kram!

Marie, då blir det mörkt ungefär samtidigt som här. Det blir fint när det blir mer julbelysning överallt.
Kramar!

Taina said...

Tjohej Desiree! Ja vilken mild och skön höst ni haft! Det har vi med. Jag ska inte klaga. Vi kommer att ha kring 10 grader i veckan och det är ok. Men jag vill gärna ha snö till första advent dock.

Hahahahaha, jag ser framemot bilder när du TRYCKER in kalkonen i ugnen. Skämt åsido, hoppas den går in utan våld.

Här har också IKEA besökts men får nog dra dit en vända till innan jul. Finns en del gott att köpa där. Men glöggen den smakar BLÄ. Den fixar jag själv. Ha det så gott i helgen!

Kramar!!

Desiree said...

Taina, hej, hi hi kalkonen gick nätt och jämt in i ugnen hos våra vänner. Det var ganska precis men det gick. Det blev gott och nu vet vi att 8 kg är absolut max. Egen glögg blir mycket godare. Jag hittade precis en flaska som jag visst tog med från Sverige som ännu var oöppnad från förra året. Det blir toppen.

Ha en fin helg.
Kram!