Friday, November 13, 2015

Äkta Vinprovning

Det fina höstvädret fortsätter här i Basel. Soliga och klara höstdagar. Förra helgen och i början på veckan hade vi extrem värme för säsongen. Nu har det slagit om och blivit lite kyligare, äntligen och efterlängtat för min del känner jag. Så som det var förra helgen visste man inte om man skulle behöva ta fram sommargarderoben igen.


Här i mitten på veckan hade vi en kul och intressant kväll där vi fick lära oss konsten hur man provar vin på korrekt sätt. En äkta Munskänkare med gedigna vinkunskaper lärde oss Sweor med respektive hur detta ska gå till. Även om jag tycker mig veta lite om vin och hur en korrekt vinprovning går till så fanns det ändå väldigt mycket nytt att lära en kväll som denna. Jättekul att få utöka sina vinkunskaper.


Vi fick fyra olika vita viner, fyra olika druvor (Chardonnay, Gewurtzaminer, Sauvingon Blanc, och en Riesling). Vi visste dock inte vilken som var hällt i vilket glas. Genom att applicera våra kunskaper som vi fått gällande utseende, doft och smak så fick vi sedan gissa oss fram.

Just dofter och doftbeskrivningar på viner kan ju bli väldigt intressant och lite skrattretande. Vad sägs om "kattpiss på krusbärsbuske", "svettig häst" eller "yllekofta". Lite fniss och skatt blev det om inte annat.

Inte helt lätt men väldigt kul och givande. Vita viner är lite lättare än röda viner när det gäller att börja med att känna skillnad i doft och smak. Även om jag kände mig rätt säker på att jag skulle fixa detta med att veta vilken druva som var i vilket glas så lyckades jag ändå förväxla Riesling och Chardonnay. Vi hade alla jättekul och det var kul att få chansen att även ta med sin respektive på något sådant här eftersom både jag och C är vinintresserade.


Vår lärare och mästare gick runt och hjälpte oss med doft och smak och gav oss ibland några ledtrådar eller något att tänka på. De vita vinerna förändras ju också när de blir varmare. Kul och lärorikt att få chansen att prova vin på riktigt enligt konstens alla regler. Att behöva analysera mer än bara säga att detta var gott och det tycker jag smakar lite fruktigt. Vi hoppas att det kan bli en fortsättning så småningom med röda viner.

4 comments:

Annika said...

Vad roligt. Skulle gärna varit med på den provningen.
Urkul skulle det vara.
Kattpiss på krusbärsbuske, haha...det var väl Chardonnay det, tänker jag ;-) Hehe.
Gillar inte Chardonnay speciellt mkt i största allmänhet.
Men i somras på Mälarpaviljongen drack jag en sauvignon blanc som faktiskt stank kattpiss, så äckligt.

Förstår att det var mkt lärorikt för er, och roligt.
Kramar och trevlig helg!!

eastcoastmom said...

Jättebra vinprovning, en sån vill jag gå på!
Vi provade faktiskt spanska viner häromkvällen, ett av vinerna doftade sommarladugård, alltså en tom ladugård! Enligt mig i alla fall.

Charlotta said...

Oj, vad kul! Det hade jag behövt gå på haha. Kram! Trevlig helg!

Desiree said...

Annika, det var bade riktigt kul och larorikt. Jag gillar ofta Chardonnay. Just det dar med kattpiss var nog egentligen nagot som hade mer med doften an smaken att gora. Men det ar kul vilka associationer folk kan hitta pa vad galler dofter. Jag undrar just hur manga vinkannare som har doftat just pa kattpiss pa krusbarsbuske.
Kramar!

Eastcoastmom, forstar abslout vad du menar. Jag har ocksa hittat viner ibland som doftar latt av stall eller ladugard.
Hi hi
Kram!

Charlotta, det var kul och nagot jag mer an garna gor igen for att lara mig annu mer.
Kram!