Tuesday, May 17, 2016

Långhelg

Det har varit långhelg över Pingst här i Basel eftersom vi hade ledig igår annandag Pingst. Vädret har varit sådär. En mix mellan ihållande regn och skurar. Temperaturen sjönk dessutom till runt 12 grader så det har känts kallt med tanke på det sommarsköna vädret som förra helgen bjöd på. Grönskan är det iallfall inget fel på med tanke på nederbörden. Rejält med vatten i Rhen. 

För min del har det varit lite förkylt också. Lite snorig och lite hosta. Men mår bättre nu. I lördags träffade vi vänner nere på stan som ganska nyligen fått en liten son. Vi fikade och den lille sov mest i sin vagn. Annars har helgen varit ganska lugn. Dåligt väder i kombination med långhelg och stängt blir lite småtrist. Jag har mått tillräckligt bra för att ändå kunna gå till gymmet som tack o lov är öppet söndagar och helgdagar och har en fin och skön spa och relaxavdelning också som man kan nyttja förutom att träna.


Köpte några Pioner för att de är så fina. Mycket som blommar ute just nu men ändå trevligt att ha något levande och vackert inne.


Lördagens stora happening var att vi åkte och köpte en kyl-frys. Vi har en kyl-frys i köket med en ganska liten frys del. Inför sommaren så vill vi gärna ha lite extra plats för att kunna förvara is, använda vår glassmaskin till att göra hemmagjord glass och kunna åka och plocka jordgubbar och göra egen sylt. Den lilla frysen vi har i köket är ju knökfull som den är så där går det absolut inte in något mer. Det är lite lustig att även större lägenheter och hus kör med en kombinerad kylfrys som inte är speciellt stora. Det här känns som en bra investering.


Just nu är det våra vita viner och en del av C's snus som ni ser som får bo i nya kylen så länge. Men jag tänker att det är nice att ha en extra kyl för tillfällen då man har lite grillfest och vill kyla mineralvatten och annan dryck. Lite extra kylförvaring är guld värt. Iskuber är det dessutom knarkpris på här i Basel så att ha plats i frysen att kunna fixa och förvara egen is till heta sommardagar kommer att vara underbart.
 Så här fint blev det förresten på nedre balkongen. C fixade ju trallen först och sedan byggde han lådorna för växter och förvaring. Framtill är det nämligen luckor på lådorna som gör att man kan förvara extra jord och andra redskap. Sist jag visade bilder tror jag inte att det tillkommit så mycket växter ännu. Men nu finns både blommor, kryddor och tomatplantor. Har verkligen blivit fint och en stor skillnad med trallen och blomlådorna i trä.


 C är den med gröna fingrar i vår familj. Det är han som är duktig och har intresset. Jag tycker det är jättefint och njuter verkligen av att det blivit så vackert.
 Det ska bli underbart att skörda sina egna tomater i augusti. De är så otroligt goda de där små tomaterna som är solmogna och som man odlat själv. Krasse är fint med sina gula och orange blommor. De kan man också ha i sallad och dekorera eftersom de är ätbara så länge man slipper ohyra som tyvärr ofta drabbar krasse i form av bladlöss.


Gillar balkonglådorna också som är fina och färggranna med olika sorters blommor. 

Denna vecka blir en skön kortvecka. Någon Mello festival blev det inte för oss. Jag vet att det är jättestort i Sverige och för många utlandssvenskar men jag tycker det är rätt skönt att slippa faktiskt. Såg istället en bra dokumentär om vin för alla som är vinintresserade och vill lära sig lite mer kan jag rekommendera " Somm, into the bottle" från Netflix. 

6 comments:

Anne said...

Men åh så mycket grönska och vilka fina och smarta praktiskalådor C gjort. Ser helt toppen ut, mycket som växt. Jag har nog inte riktigt fattat att båda era balkonger är så pass stora, vet ju att ert uterum är jättestort, men har haft för mig "odlingsbalkongen" är rätt liten men den är ju jättestor den med. Verkligen suverän lägenhet ni har. Tror du ni kommer bo kvar så länge ni vill eller är ni oroliga ägaren kommer behöva/vilja flytta tillbaka snart?
Definitivt smart med extra kyl och frys, det beslutet kommer ni inte ångra. Vi har en extra frys i garaget och den har varit guld värd. Även om vi har side by side kyl och frys inne i köket så är ju frysarna inte stora alls pga ismaskinen som tar mycket plats. En extra kyl för mer dricka och sånt, är som du säger perfekt och frysen för bär, sylt, bröd och en massa annat. Ger mer frihet, det här är ett köp ni inte kommer ångra.
Kramis!

Desiree said...

Anne, tack så mycket. C har verkligen gjort ett fint jobb med den nedre balkongen. Båda balkongerna är hyfsat stora men den på undervåningen har varit lite bortglömd då den varit mer sorglig och inte alls lika nyttjad. Men nu är den verkligen fin. Vi kommer nog att bo kvar här. Det är ett pensionsföretag som äger lägenheterna i huset där vi bor så i princip är det som om vi har ett första handskontrakt och kan bo kvar så länge vi önskar vilket är otroligt skönt.

Jo ja minns de klassiska amerikanska frysarna där ismaskinen tar väldigt mycket plats. Jag är både för och emot den nya frysen vi skaffat. Dagliga matvaror till vardags ska vi fortfarande ha kvar endast i frysen i köket så att man har överblick och även omsättning på det som finns. BLir ju lätt att man glömmer vad man har om man har fryst på flera ställen. Frysen i källaren får som sagt funka mest som frys för is, bär och backup. Jag är glad att vi slog till och såg till att köpa den. Tror inte heller att vi kommer att ångra den.
Kramar!

Matilda said...

Verkligen snyggt på nedre balkongen.
Det där med kyl/frys är ju konstigt. I vårt hus i Fribourg hade vi en frysbox i källaren, men även en extra kyl hade varit smart att ha. I lägenheten utanför Montreux (dit vi flyttar i sommar - Yey!) är det åtminstone fullhöjds kyl/frys (Kylen är väl 120 hög och frysen 50 - Fribourg var det det "halv"kyl och en liten frys). Men någon har förklarat det med att hemmafru-kulturen gör att det handlas mindre och ofta istället.

Annika said...

Åh så vackert ni har på er balkong. SÅ SÅ fint!
OCH vilken mysfaktor du har därute.
Love IT!!
Skönt med kyl-frys. Jag skulle också vilja ha en till. Så bra och praktiskt att du har en till nu!!
Kramar!

Anne-Marie said...

Vilket fint uterum ni har och så vackra blommor och andra växter.
Kul att kunna skörda egenodlat.
Alltid bra när man gör ett bra inköp som man blir nöjd med.
Jag hade ju inte heller tänkt titta på Melodifestivalen men så drogs jag med av Annika. :)
Kram!

Desiree said...

Matilda, åh så härligt att flytta till Monteaux. Så vackert där. Låter bra att ni iallfall får fullhöjd på kyl-frysen. Jo jag har också hör att det är hemma-fru kulturen som gör att de inte känner att det behövs mer eller större. Det är tänkt att man ska handla lite var och varannan dag. Jag tror också att det kan ha att göra med att många inte äter lagad middag på kvällarna och därmed äter de bara mackor på kvällen och då behövs det inte så mycket utrymme.
Kram och lycka till med flytten.

Annika, tack. Det har verkligen blivit så fint på nedre balkongen.
Kram!

Anne-Marie, smakar extra gott med hemma odlade tomater och lite kryddor. Underbart att alltid ha färska kryddor under sommaren som man kan skörda.
Kram!